Η γραφή ως έκφραση συναισθημάτων

Η γραφή είναι μια καθημερινή ανάγκη, μια δράση, μια αντίδραση, μια συμπεριφορά. Δε γράφουμε επειδή αποσκοπούμε στην έκδοση ή σε μια απλή γραφή, αλλά γράφουμε για να υπάρχουμε, να ισορροπούμε, να εκφραζόμαστε και να επικοινωνούμε πρώτα με τον έσω μας εαυτό και μετά με τους υπόλοιπους.

Το γράψιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να θεραπευτούμε και να ρίξουμε φως στη ζωή μας. Όταν κάποιος αποτυπώνει στο χαρτί τις σκέψεις του, δίνει διέξοδο στα συναισθήματά του, που προκλήθηκαν από ένα πρόβλημα ή κάποιο γεγονός στη ζωή του, ευχάριστο ή δυσάρεστο. Ακόμη και αν καταγράφει σημειώσεις, ποίηση, αποφθέγματα ή όνειρα, έρχεται πιο κοντά στον πραγματικό του εαυτό. Είναι ένα παράθυρο σε ό,τι έχει σημασία για κάποιον. Σύμφωνα με τον Grason (2005), το χαρτί μπορεί να φέρει διαύγεια μέσα σε ένα κόσμο που μας βομβαρδίζει με μηνύματα και εικόνες, για το ποιοι πρέπει να είμαστε και το τι πρέπει να θέλουμε.

Η γραφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έκφραση των συναισθημάτων ή και ως συμπληρωματικό εργαλείο στην ψυχοθεραπεία. Ανάλογα με το σκοπό λέγεται «εκφραστική» ή «θεραπευτική». Για θεραπευτικούς σκοπούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις μετατραυματικού στρες, κατάθλιψης, διαταραχών άγχους, διατροφικών διαταραχών κλπ, με την καθοδήγηση ειδικών συμβούλων, ψυχολόγων ή ψυχοθεραπευτών.

Στην εκφραστική και θεραπευτική γραφή, οι λέξεις χρησιμοποιούνται ως μέσο για την έκφραση του εσωτερικού κόσμου και γίνεται καταγραφή των προσωπικών εμπειριών, όπως τις βιώνει το άτομο. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Ό,τι βρίσκεται θαμμένο, αρχίζει να ρέει, βρίσκει μια διέξοδο και παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες (Burch, 2012).

Πρωτοπόρος στο χώρο της θεραπευτικής γραφής είναι ο Dr Ira Progoff, ενώ στην επιστημονική έρευνα σε αυτό το πεδίο έχει συμβάλλει ιδιαίτερα ο Dr James Pennebaker, ο οποίος έχει επικεντρωθεί κυρίως στη μελέτη της σχέσης της απελευθέρωσης των συναισθημάτων, μέσω του γραψίματος, με τη βελτίωση της ψυχοφυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού.

Ένας από τους βασικότερους στόχους της ψυχοθεραπείας είναι να βοηθήσει τα άτομα να κατανοούν καλύτερα τα προβλήματά τους και τις αντιδράσεις τους σε αυτά. Η εκφραστική γραφή μπορεί να μας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς όταν γράφουμε αποστασιοποιούμαστε από τις εμπειρίες μας και μπορούμε να τις δούμε με διαφορετική ματιά.

Είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας ότι όλοι κάποια στιγμή θα έρθουμε αντιμέτωποι με μεγαλύτερα ή μικρότερα ζητήματα. Πολλές φορές τα προσπερνάμε γρήγορα και δε δίνουμε στον εαυτό μας τον απαραίτητο χρόνο για να τα επεξεργαστεί και να δούμε τι επιπτώσεις έχουν σε εμάς και τους γύρω μας. Ένας από τους λόγους που πιστεύεται ότι η εκφραστική γραφή είναι αποτελεσματική, είναι γιατί λειτουργεί επανορθωτικά.

Ο Ira Progoff αναφέρει χαρακτηριστικά για την εφαρμογή της μεθόδου του, που ονομάζεται «Intensive Journal», πως όταν τα άτομα βρίσκονται σε μια άσχημη κατάσταση και πονούν, δεν περιμένουν να βρουν μέσα τους τόση δύναμη , τρυφερότητα, ευαισθησία, ικανότητα για ενόραση και αρμονία. Όταν κάποιος δουλεύει με τη ζωή του εις βάθος, ενεργοποιεί δυνάμεις που δεν γνώριζε ότι είχε.

Το γράψιμο είναι ένας τρόπος να μιλάμε στον εαυτό μας, μας βοηθά να ανακαλύψουμε τις συνειδητές ή ασυνείδητες σκέψεις μας, ίσως και να παραδεχτούμε πράγματα που φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε μέσα μας, να επεξεργαστούμε τα όνειρά μας, να αναπτύξουμε τη διαίσθησή μας και να αυξήσουμε τη δημιουργικότητά μας. Πρόκειται για μια συνήθεια θεραπευτική και προστατευτική, ίσως και μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας.


Από Τσιάκου Χρύσα

Leave a Comment