Πυρκαγιά στο Μάτι: Αντιδράσεις για την απόφαση του δικαστηρίου

Με ποινές “χάδι” όπως χαρακτηρίστηκαν από πολλούς, καταδικάστηκαν, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, το καλοκαίρι του 2018.

Πέντε χρόνια επέβαλε το δικαστήριο σε πέντε υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής, ποινές εξαγοράσιμες, με ποσά που κυμαίνονται γύρω στις 38.000 ευρώ, για τον κάθε ένοχο.

Επίσης καταδίκασε τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο σε ποινή φυλάκισης τριών ετών για εμπρησμό, αφού ήταν εκείνος που έβαλε τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε. 

Αναλυτικά οι ποινές:

Σωτήρης Τερζούδης: αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, συνολική ποινή φυλάκισης 111 ετών, δηλαδή 5 χρόνια.

Βασίλης Ματθαιόπουλος: Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, συνολική ποινή φυλάκισης 15 ετών, δηλαδή 5 χρόνια.

Ιωάννης Φωστιέρης: Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ποινή φυλάκισης 111 έτη, δηλαδή 5 χρόνια.

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος: Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ποινή φυλάκισης 111 έτη, δηλαδή 5 χρόνια.

Χαράλαμπος Χιόνης: Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, ποινή φυλάκισης 111 έτη, δηλαδή 5 χρόνια.

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος: Κάτοικος που έβαλε τη φωτιά, ποινή φυλάκισης 3 έτη.

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου αναγνώρισε το δικαστήριο στους τέσσερις από τους έξι. Ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη. Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Βασίλη Ματθαιόπουλο και στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, οι Βάιος Θανασιάς, τότε αντιδήμαρχος Δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου. Επίσης, τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης από το δικαστήριο, οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες, χαρακτηρίζοντάς την προκλητικά άδικη, ενώ μερικοί εξ αυτών πέταξαν καρέκλες, μέσα στην αίθουσα

Leave a Comment