Κ. Τσιρώνη, κατατέθηκε στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Ανδρουλάκη. Εσείς, αντ’ αυτού προτείνατε σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Ο πρόεδρος του κόμματός σας κ. Νατσιός, έκανε λόγο για κράτος εξαθλίωσης και ξεκάθαρη συγκάλυψη ενός εγκλήματος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Πώς το σχολιάζετε;
Η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατατέθηκε, σε μία λάθος χρονική συγκυρία. Προκαλεί απορία, γιατί δεν την κατέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης πριν από ένα μήνα, με την ψήφιση του επαίσχυντου νομοσχεδίου, όταν συνέτρεχαν όλοι οι λόγοι που επικαλείται σήμερα, καθώς και ο σημαντικότερος αυτών, το έγκλημα των Τεμπών. Eπιπλέον, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, δεν ήταν αρραγής; Αν ήθελε πραγματικά να πλήξει την Κυβέρνηση, θα αξιοποιούσε την ευνοϊκή για την Αντιπολίτευση περίσταση και θα χρησιμοποιούσε τότε το εργαλείο, της πρότασης δυσπιστίας. Άρα πρόκειται για μία υποκριτική στάση του ΠΑΣΟΚ, αφού στην περίπτωση του γάμου των ομοφυλοφίλων έβαλε τον ψευτοπροοδευτισμό και τον δικαιωματισμό, πάνω από τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού και στήριξε την Κυβέρνηση. Επίσης, πρόταση μομφής θα μπορούσε να κατατεθεί μετά τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, όπως εμείς στη ΝΙΚΗ ζητήσαμε, παραπομπή στη Δικαιοσύνη, διερεύνηση σε βάθος και ανάδειξη των ευθυνών πολιτικών προσώπων στην περίπτωση των Τεμπών, όταν δηλαδή η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, για τον κ. Μητσοτάκη. Με αυτήν την ενέργεια της Αντιπολίτευσης απωλέσαμε ένα σημαντικό όπλο που μας παρέχει ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος, σε μία κρίσιμη περίοδο και για τα Εθνικά Θέματα, ειδικότερα δε για το Αιγαίο.
Επιτρέψτε μου, να φύγω λίγο από την ερώτηση. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτήν την κυβέρνηση, όπως και σε όλα τα κόμματα της κομματοκρατίας, για να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Είδαμε τι έγινε με τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «έκοψε» και η κυβέρνηση της ΝΔ «έραψε». Πρόσφατα καταθέσαμε μια πολύ σημαντική ερώτηση στη Βουλή, την οποία συνυπογράφουμε όλοι οι Βουλευτές της ΝΙΚΗΣ. Ρωτάμε τον υπουργό εξωτερικών, γιατί αδιαφόρησε και αδιαφορεί για τις 345 παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, που κατέγραψε η Επιτροπή Ελληνισμού. Η πραγματικότητα είναι λοιπόn, ότι τη Νέα Δημοκρατία την βόλεψε ότι ήταν αντιπολίτευση όταν έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ τη Συμφωνία προς ψήφιση. Καμία εμπιστοσύνη λοιπόν για την διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων.
Επιστρέφοντας στην ερώτησή σας, έπρεπε εμείς να στηρίξουμε την πρόταση μομφής; Ασφαλώς ναι, διότι η Κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει. Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι, οποτεδήποτε φθάνουμε στο σημείο ποινικά θέματα να ακουμπούν πολιτικά πρόσωπα, μέχρι σήμερα η πρακτική δείχνει ότι επιχειρείται συγκάλυψη.
Την 1η Απριλίου θα βρεθεί σε ισχύ η αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4% για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους. Θεωρείτε επαρκείς τις κινήσεις της κυβέρνησης στο μισθολογικό κομμάτι, σε σχέση με τις εξαγγελίες της;
Αν και κάθε αύξηση είναι καλοδεχούμενη, αν εξετάσουμε την πρωτοβουλία αυτή στο οικονομικό περιβάλλον που γίνεται, μοιάζει με ασπιρίνη, με την οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μία σοβαρότατη ασθένεια: Η Ελλάδα προερχόμενη από μία 10ετή αιματηρή προσπάθεια των χαμηλοαμοιβομένων, λόγω των μνημονιακών μέτρων, με το που βγαίνει από αυτήν τη δύσκολη περίοδο, βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πληθωρισμό της τάξης του 13%. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του 9,4%, όχι μόνο δε συντηρεί την αγοραστική αξία του μισθού, αλλά υπολείπεται σημαντικά.
Εν τω μεταξύ, η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, τις τεράστιες αυξήσεις, που παρατηρούνται στα ράφια των super-markets, οι οποίες δε δικαιολογούνται από τον πληθωρισμό κι αυτές επιβαρύνουν, τη ζωή των πολιτών. Ό,τι και να λέμε ως εξαγγελίες και μέτρα, αυτός που βιώνει τη ζοφερή πραγματικότητα είναι ο πολίτης, που καθημερινά διαπιστώνει ότι, ενώ έχουν πέσει οι τιμές των πρώτων υλών για την παραγωγή κάποιων προϊόντων, οι τιμές στα προϊόντα αυτά, συνεχίζουν την αυξητική πορεία.
Κ. Τσιρώνη, το κόμμα “ΝΙΚΗ”, έχει συχνά κατηγορηθεί για συντηρητικές δεξιές καταβολές και απόψεις, με τελευταία αφορμή το νομοσχέδιο, για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Συμφωνείτε με αυτήν την κριτική;
Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν κοιτάζουμε ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Αυτοί είναι όροι που εισήλθαν στην πολιτική μετά τη Γαλλική Επανάσταση (τέλος του 18ου αιώνα). Η δική μας ιδεολογία και κοσμοθεωρία έρχεται από πολύ παλαιότερα, είναι οι αξίες της Ρωμιοσύνης. Αυτές δεν έχουν να κάνουν με δεξιές και αριστερές αντιλήψεις, αλλά με το συμφέρον του ανθρώπου ως υπόστασης πνευματικής και βιοτικής. Δεν είναι τυχαίο, ότι άλλες θέσεις μας χαρακτηρίζονται δεξιές και άλλες αριστερές. Κατά τη συζήτηση κάποιου εργασιακού νομοσχεδίου, ο κ. Γεωργιάδης μας κατηγόρησε, ότι στις αντιλήψεις μας είμαστε πιο αριστεροί και από το ΚΚΕ. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. στο γάμο των ομοφυλοφίλων, τα κόμματα της Αριστεράς μας χαρακτηρίζουν ακροδεξιούς.
Εξάλλου, είναι δυνατόν να μη συντηρήσουμε τις αξίες; Ό,τι δεν συντηρείται, τελικά αλλοιώνεται. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της αλλοίωσης που βιώνει σήμερα η κοινωνία μας, είναι τα φαινόμενα βίας, η νεανική παραβατικότητα και η άνευ όρων αποδοχή μιας ατζέντας ισοπέδωσης αυτών των αξιών, δηλαδή της woke ατζέντας.
Η πλήρης αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο, στο οποίο αναφερθήκατε, πέρα από το θέμα της Πίστης, συνίσταται στο γεγονός ότι η ψήφισή του ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, οι οποίοι θα αλλοιώσουν κάθε κοινωνική συνοχή και θεσμό, όπως τα γνωρίζαμε. Το ζήτημα αυτό ακουμπά, τις ευαίσθητες ψυχές των παιδιών. Ακουμπά όλη την κοινωνία. Για εμάς, στη ΝΙΚΗ, αυτό το νομοσχέδιο δυστυχώς θα έχει συνέχεια. Έρχονται εφαρμοστικοί νόμοι. Έρχονται αλλαγές στα σχολεία. Τα απόνερα του νομοσχεδίου, θα τα δούμε σε λίγα χρόνια.
Με αφορμή την πρόσφατη επέτειο της 25ης, κατηγορήσατε την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη, για υπόκλιση στον Ερντογάν και τις τακτικές του. Θα θέλατε να μας το αναλύσετε;
Μιλήσαμε για οσφυοκαμπτική πολιτική στις συζητήσεις με την Τουρκία, όχι μόνο μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά, ύστερα από τις αναξιοπρεπείς και ταπεινωτικές υποκλίσεις του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτη, στον Ερντογάν, τόσο κατά την έξοδο του Τούρκου Προέδρου από το αεροπλάνο, όσο και στο Προεδρικό Μέγαρο. Αν το δούμε από την πολιτική σκοπιά, έχουμε μια Τουρκία, η οποία διαχρονικά ουδέποτε έκανε μισό βήμα πίσω από τις απαιτήσεις της και μία Ελλάδα να κάθεται πάντα καλοπροαίρετα, στο τραπέζι των συζητήσεων και να συζητά μόνο, το τι θα χάσει η ίδια, προκειμένου να εξασφαλίσει καλή γειτονία.
Έχουμε μία Συμφωνία, τη Διακήρυξη των Αθηνών, που δεν γνωρίζουμε τι σκοπούς έχει και την οποία τις επόμενες ημέρες, για να μην πω ώρες από την εξαγγελία της, ο Πρόεδρος της Τουρκίας σχεδόν κατάργησε, μιλώντας από την Σπάρτη «της Τουρκίας» για «Γαλάζια Πατρίδα» και αναφέροντας, ότι πρέπει να μεγαλώσουν αυτό που πήραν ως κληρονομιά, από τους προγόνους τους. Πού πήγε λοιπόν η συμφωνία των 3 σημείων με τον κ. Καιρίδη, που όριζε να μην υπάρχουν εκατέρωθεν προκλητικές δηλώσεις; Η Κυβέρνηση, αυτές τις δηλώσεις δεν τις θεωρεί προκλητικές;
Εν αναμονή των επικείμενων ευρωεκλογών, θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν η “ΝΙΚΗ” στοχεύει σε ένα καλό ποσοστό και μια ισχυρή παρουσία στην Ε.Ε.
Είμαστε ένα Κίνημα που, παρά τον αποκλεισμό που είχαμε από τα ΜΜΕ, καταφέραμε να μπούμε στη Βουλή. Τώρα ο κόσμος μας ξέρει, ψάχνει να μας ακούσει, παρόλο που συνεχίζεται ο αποκλεισμός. Προφανώς περιμένουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό στις Ευρωεκλογές. Ένα ποσοστό που, όχι απλά θα μας εδραιώσει στην αντίληψη του κοινού ως τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση στα θέματα που καίνε τον κόσμο, αλλά και θα μας δώσει την προοπτική, για την οποία ήρθαμε στο πολιτικό προσκήνιο, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ότι συν Θεώ θα αλλάξουμε τα πράγματα στην Ελλάδα, γιατί η ΝΙΚΗ, δεν είναι απλά μία άλλη πρόταση αυτής της πολιτικής, αλλά μία διαφορετική αντίληψη για την πολιτική. Η ΝΙΚΗ είναι η αλλαγή που θέλουμε, για τη ΝΙΚΗ του Ελληνισμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και προφανώς, αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, γιατί, όπως βλέπουμε, οδηγούμαστε και πανευρωπαϊκά και παγκόσμια σε αυτό, για το οποίο κάποιοι εδώ και δεκαετίες μιλούσαν, δηλαδή στην Παγκόσμια Διακυβέρνηση. Είναι κάτι που το βλέπουμε πλέον όλο και πιο έντονα και δυστυχώς, δεν έρχεται ως περισσότερη Δημοκρατία και Ελευθερία, με συμφέρον για τον πολίτη ή ως βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πολίτη, αλλά έρχεται με τάσεις επιβολής, συγκεντρωτισμού και περιορισμού των ελευθεριών. Είμαι σίγουρος, ότι το ποσοστό της ΝΙΚΗΣ στις Ευρωεκλογές θα αποτελέσει εξίσου έκπληξη, αν όχι μεγαλύτερη από αυτήν, στις τελευταίες Εθνικές Εκλογές.
Συνέντευξη με τον Βουλευτή του κόμματος “ΝΙΚΗ” στο νομό Αχαΐας,
κ. Σπυρίδωνα Τσιρώνη