Κύμα αφρικανικής σκόνης πάνω από την Ελβετία

Αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έχει καλύψει τον ουρανό της Ελβετίας από την Παρασκευή 29/03, μειώνοντας σημαντικά την ορατότητα και δίνοντας μια κιτρινωπή απόχρωση στο φως της ημέρας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως σε ορισμένες περιοχές, ακόμη και το χιόνι, έγινε πορτοκαλί. Ένας ισχυρός νότιος άνεμος μετέφερε άμμο από τη Σαχάρα, από τη βόρεια Αφρική, στην Ελβετία.

Η άφιξη άμμου από τη Σαχάρα, οδηγεί σε σαφή μείωση της ηλιοφάνειας και της ορατότητας. Υπάρχει επίσης μια αύξηση στις συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων, αναφέρει η ελβετική μετεωρολογική υπηρεσία MeteoSwiss, σε μήνυμά της στο X. Καθώς η άμμος συγκεντρώνεται κάτω από τα 3000 μέτρα, η ποιότητα του αέρα επιδεινώνεται ιδιαίτερα, από τις όχθες της λίμνης της Γενεύης, μέχρι και την υπόλοιπη χώρα.

Εικόνα από την Ελβετία

Κύμα σκόνης στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το φαινόμενο ήταν επίσης υπαρκτό αυτές τις ημέρες, ενώ αναμένεται και δεύτερο κύμα, ηπιότερο του πρώτου.

Πιο συγκεκριμένα, από αύριο Κυριακή αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας, ενώ θα υπάρξει και μεταφορά, αφρικανικής σκόνης. Για την ακρίβεια, η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, όπου τις πρωινές και τις βραδινές ώρες, θα σχηματιστούν και ομίχλες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, με μικρές συγκεντρώσεις.

Leave a Comment