Ανδρέας Λοβέρδος: Οι “ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ” είναι κεντρώο κόμμα με ξεκάθαρες θέσεις

Κύριε Λοβέρδο, πως αποτιμάτε τη διαδικασία στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας, που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ; Προέκυψαν ως προς την τραγωδία νεότερα στοιχεία; Πολιτικά, υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι;

Λυπάμαι που θα το πω, αλλά δυστυχώς η Βουλή, δεν έριξε φως για τους νεκρούς, τους τραυματίες σωματικά και ψυχικά, της τραγωδίας των Τεμπών. Οι τρεις ημέρες συζήτησης στο Κοινοβούλιο με αφορμή της πρόταση δυσπιστίας, δε φώτισαν, καμία πτυχή της τραγωδίας. Λυπάμαι που γονείς και συγγενείς των θυμάτων δεν πήραν απαντήσεις και έμειναν με τη συντριβή και τον πόνο τους. Ξέρετε, επειδή την παρακολούθησα τη συζήτηση, οι κοινοβουλευτικές συγκρούσεις, οι διαπληκτισμοί, οι λεκτικές ακροβασίες και οι ανοίκειες εκφράσεις, πρόσθεσαν μια ακόμη προσβολή, στον πόνο όσων, έχουν χάσει τους ανθρώπους τους.

Οι παραιτήσεις δύο υπουργών της κυβέρνησης λίγο πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή, αποτελούν ήττα για τον κ. Μητσοτάκη. Είναι σαφές, ότι έχουμε μπει στην προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές, με πολιτική ένταση και αντιπαράθεση που θα γίνει σκληρότερη και μένει να δούμε, πώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα κεφαλαιοποιήσουν, την εμφάνισή τους στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση εμείς οι “ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ”, δεν θα συντονιστούμε με αυτό το κλίμα. Από κοκορομαχίες και εντάσεις, θα κρατηθούμε απέξω.

Κύριε Λοβέρδο, πρόσφατα παρουσιάσατε το νέο σας κόμμα με την ονομασία ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ”, επιλέγοντας μάλιστα την περιοχή του Έβρου γιαυτό. Πείτε μας λίγα λόγια για την επιλογή της ονομασίας, αλλά και τις βασικές θέσεις που πρεσβεύετε.

Επιλέξαμε  αυτή την ονομασία γιατί μας άρεσε πολύ, έχει συμπεριληπτικότητα, δίνει το στίγμα σε ποιους απευθυνόμαστε και ποιους δεν αφορά. Δεν απευθυνόμαστε στους μισαλλόδοξους, στους φασίστες, στους τραμπούκους και τους ρατσιστές, οι οποίοι σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν προσπαθήσει, να καρπωθούν αξίες, όπως ο πατριωτισμός. Οι “ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ” είναι καθαρά κεντρώο κόμμα, αυτόν το πολιτικό χώρο εκφράζει και είναι κόμμα πατριωτικό, πολιτικά φιλελεύθερο, λαϊκό, μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό, πολυσυλλεκτικό, ψηφιακό.

Ο Έβρος έχει ισχυρό συμβολισμό, είμαστε Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη, εκεί που διεκδικούμε να δώσουμε τις μάχες, που πρέπει για την Ελλάδα, την Ευρώπη των πολιτών. Ο Έβρος λοιπόν είναι, όπως είπα στην ανακοίνωση του κόμματος, μετερίζι, που οι Έλληνες φυλάμε Θερμοπύλες, εκεί που αποκρούσαμε την απόπειρα εισβολής, το 2020. Στόχος ήταν, να στείλουμε το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, ότι μόνον ενωμένοι και ασφαλείς θα αγωνιστούμε, για την αναγέννηση της.

Προσφάτως αναφέρατε, πως απευθύνεστε τόσο σε ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΠΑΣΟΚ, ενώ στόχος των ευρωεκλογών, είναι η κατάκτηση του 3%. Υπάρχει plan B, αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

Οι Δημοκράτες, όπως από την αρχή τόνισα, είναι κόμμα κεντρώο. Υπενθυμίζω, ότι το μήνυμά μας είναι, ούτε Δεξιά, ούτε Αριστερά. Προφανώς, υπάρχει ένας κόσμος που αυτή τη στιγμή, δεν είναι ευχαριστημένος ούτε από τη Νέα Δημοκρατία, ούτε από το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν, όπως ήδη ανέφερα, οι δυσαρεστημένοι κεντρώοι από την πενταετή διακυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και αυτοί που δεν συντονίζονται με την μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ, στα αριστερά. Αυτόν τον κόσμο θέλουμε, αυτόν προσπαθούμε να εκφράσουμε, με γνώμονα την αλήθεια. Δηλαδή να αναγνωρίζουμε τα καλά και να το λέμε και αντίστροφα. Και το λέω αυτό γιατί τα κόμματα συνηθίζουν, να οχυρώνονται και να αρνούνται. Οι κοινωνικές συναινέσεις, η αναζήτηση κοινής συνισταμένης όπου χρειάζεται, η συναντίληψη είναι καθήκον των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι προκλήσεις μπροστά μας είναι πολλές, η Ελλάδα υποχρεούται να «παίξει» με τα νέα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, τεχνολογικά, περιβαλλοντικά, μεταναστευτικά, διεθνοπολιτικά. Οι “ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ” θέλουν και αυτό θα κάνουν, να υπηρετήσουν αυτές τις προκλήσεις με μετριοπάθεια και κοινή λογική. Δεν ψαρεύουμε στα θολά νερά, ούτε στη λάσπη του λαϊκισμού. Οι απόψεις μου και η πολιτική μου διαδρομή ήταν πάντα ξεκάθαρες και στο φως. Δε δίστασα ποτέ να τις διατυπώσω και βέβαια να αποχωρήσω, όταν χρειάστηκε. Είμαι κεντρώος, μεταρρυθμιστής, είμαι πατριώτης.

Μετά από πολλές αντιδράσεις και συζητήσεις, ψηφίστηκε ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σε δημόσια τοποθέτησή σας τονίσατε, πως ήταν λάθος της αντιπολίτευσης, να εστιάσει στο νομικό πλαίσιο. Ποια είναι η γνώμη σας για την ψήφιση του νομοσχεδίου;

Η θέση μας είναι καθαρή, ήμουν σταθερά υπέρ των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, αλλά όχι στον ευτελισμό των πανεπιστημιακών σπουδών. Ο νόμος που ψηφίστηκε, είναι τομή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και έρχεται να συντονιστεί με την πραγματικότητα, χωρίς υποκρισίες και στρουθοκαμηλισμούς. Λυπάμαι που η αντιπολίτευση δεν τον ψήφισε και έτσι χάθηκε η ευκαιρία να γίνει ουσιαστικότερη και ευρύτερη συζήτηση. Όμως αυτό μόνον, δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρξει γενικότερη αντιμετώπιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και επισημαίνω, ότι πρέπει να δρομολογηθεί η κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων, μελετημένα και συγκροτημένα, άρα επί της ουσίας, αλλαγής όλου του Λυκείου.

Μεγάλες αλλαγές, αλλά και αναταράξεις στην κεντροαριστερά, ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Πώς κρίνετε τις δημοσκοπήσεις; 

Το κόμμα μας, οι “ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ”, είναι μια ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη. Ενταχθήκαμε ήδη, μετά από πρόσκληση των Βρυξελλών, στην ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια του Renew Europe, που είναι η τρίτη σε δύναμη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία ίδρυσε ο Πρόεδρος Μακρόν.

Παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις και χωρίς να έχουμε αντίληψη μικρομέγαλου, το γεγονός ότι μέσα σε 20 ημέρες οι “ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ” έχουν δημοσκοπική καταγραφή από 2,2% έως 2,9%, είναι στοιχείο που μας ικανοποιεί. Νομίζω, ότι όλα έχουν την ερμηνείας τους. Είχαμε επισημάνει το πολιτικό κενό στον χώρο του κέντρου, μετά την στροφή του ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά και τη διείσδυση Μητσοτάκη στο κέντρο. Είναι σαφές ότι υπάρχει κενό στην πολιτική και τους προσδιορισμούς, πολιτικής ταυτότητας. Στην Ελλάδα, η συνύπαρξη του πατριωτισμού με τα μεταρρυθμιστικά προτάγματα θεωρήθηκε ασύμβατη,  με αποτέλεσμα ο πατριωτισμός να παραδοθεί στους ακραίους, στις σύγχρονες εκφάνσεις του φασισμού, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία,. Όλο αυτό το κενό, βάλαμε στόχο μας, να καλύψουμε με τους “ΔΗΜΟΚΡΤΕΣ”. Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε στους πολίτες την πολιτική, με κριτήριο την κοινή λογική και τη μετριοπάθεια, που έχουν χαθεί. Η επιτυχία μας στις ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο, θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να εκπροσωπείται και στο Renew Europe, μια σημαντική ομάδων των ευρωπαϊκών κομμάτων, θα είναι σπουδαίο το καθήκον που θα έχουμε να επιτελέσουμε, γιατί -όπως τονίσαμε στην ιδρυτική μας διακήρυξη- είμαστε Έλληνες, στην Ενωμένη Ευρώπη.

Συνέντευξη με τον επικεφαλής και ιδρυτή του κόμματος “ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ”, κ. Ανδρέα Λοβέρδο

Leave a Comment