Πολλές φορές, όταν έρχεται η ώρα να πάρουμε μία απόφαση, τολμηρή και μη ή όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την παρούσα κατάσταση, σκεφτόμαστε να τα παρατήσουμε, να σκαρφιστούμε ένα σωρό δικαιολογίες, και απλά να αποφύγουμε προσωρινά το πρόβλημα, μέχρι να εμφανιστεί πάλι σε λίγο καιρό, πιο απειλητικό από την προηγούμενη φορά. Τέτοια προβλήματα μπορεί να είναι ο φόβος της έκθεσης σε κοινό, ή το να ανακοινώσεις στο αφεντικό σου ότι έχεις παράπονα από την συμπεριφορά του, ή ακόμα και το να πας σε ένα πάρτυ. Η ιδέα και μόνο της προσωπικής έκθεσης, ή με άλλα λόγια αυτό που λέμε στα αγγλικά το να βγεις από το comfort zone σου, μπορεί να προκαλέσει αρχικά πανικό.
Σύμφωνα με το βιβλίο του Marc Spund ‘’Νικήστε φόβους και φοβίες’’ όλη η διαδικασία προκειμένου να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση του προβλήματος, περιλαμβάνει τα εξής στάδια και σίγουρα θα επιφέρει πολλά περισσότερα θετικά, από όσα νομίζουμε.
- Προσδιορισμός του προβλήματος
- Κατάρτιση λίστας με πιθανές λύσεις
- Αξιολόγηση των υπέρ και των κατά κάθε λύσης
- Επιλογή μίας λύσης και προγραμματισμός για την υλοποίησή της
- Υλοποίηση λύσης
- Εξέταση αποτελεσμάτων
Το πρόβλημα έγκειται στο αν εμείς οι ίδιοι θέλουμε κατά βάθος, να υπερνικήσουμε όλα όσα εκ πρώτης όψεως, μας τρομοκρατούν. Αν η απάντηση είναι θετική, τότε δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο
Ας δούμε τα βήματα ένα προς ένα μέσα από ένα παράδειγμα-φόβο, που σχεδόν οι περισσότεροι θα το έχουν βιώσει ως εμπειρία: αυτό της δημόσιας έκθεσης.
Η Μαρία λόγου χάρη πρέπει να παρουσιάσει μία εργασία στο αμφιθέατρο και να είναι έτοιμη να απαντήσει σε όποιο σχόλιο-ερώτηση της παρουσιαστεί. Η Μαρία ωστόσο, δεν έχει υποβληθεί ξανά στη διαδικασία αυτή και αρχίζει να ιδρώνει στην σκέψη…
Σε μορφή πίνακα έχουμε τα εξής:
Πρόβλημα: ‘’Σε δύο μέρες παρουσιάζω την εργασία μου ενώπιον 100 ατόμων’’ |
Απορριπτική στάση: Να προσποιηθώ ότι είμαι άρρωστη Να μην αναλάβω εργασία και να μην αναλάβω καμία ποτέ για τα επόμενα χρόνια Να πιω μερικά απεριτίφ για να πάρω θάρρος Δεκτική στάση: Να μεταθέσω την ημερομηνία για να έχω χρόνο να προετοιμαστώ Να επαναλάβω την παρουσίαση σε κάποιον φίλο για να εξασκηθώ Να την παρουσιάσω μαζί με κάποιον άλλο |
Στην παρούσα φάση είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε αν θέλουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, το οποίο αφορά στη ρύθμιση της λύσης, ώστε αυτή να γίνει λειτουργική. Πάντα θα πρέπει να υπάρχει και ένα δεύτερο σχέδιο στο μυαλό μας και να θέσουμε μία σειρά, από άλλα ερωτήματα όπως :
- Τι πρέπει να γίνει;
- Πώς θα εκτελεστεί αυτό που πρέπει να γίνει;
- Πότε θα πραγματοποιηθεί;
- Ποιος θα εμπλακεί;
- Πού θα λάβει χώρα;
- Ποιο είναι το σχέδιο πιθανοτήτων μου;
Το τελευταίο σχετίζεται και έχει να κάνει με εναλλακτικές λύσεις, που μπορούν να βοηθήσουν σε περίπτωση που ο νους έχει τεθεί σε αδράνεια και δεν σκέφτεται λογικά. Ένα τηλέφωνο φίλου λίγο πριν την παρουσίαση, ή το άκουσμα του αγαπημένου μας τραγουδιού, μία ενθαρρυντική κουβέντα από τους κοντινούς μας, μία σοκολάτα, ο,τιδήποτε μπορεί να σας θέσει σε εγρήγορση και κατ’ επέκταση στο καλύτερο αποτέλεσμα!
Αφότου τελειώσει όλο αυτό, έρχεται η στιγμή της εξέτασης των αποτελεσμάτων. Αν τίποτα από αυτά δεν έχει δουλέψει, μάλλον δεν προετοιμαστήκατε σωστά ή δεν είχατε προβλέψει τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης. Αν πάλι δούλεψαν, οφείλετε να συγχαρείτε τον εαυτό σας που πέτυχε κάτι σπουδαίο, να νικήσει δηλαδή ένα από τα μεγαλύτερα άγχη του!