Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Η εστίαση δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα και γι’ αυτό πρέπει να έχει μεγαλύτερη στήριξη

Κ. Κυρανάκη βιώνουμε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας και κανείς ομολογουμένως δεν ανέμενε να πάρει τέτοιες διαστάσεις. Στο πρώτο κύμα τα πράγματα πήγαν καλά και η χώρα μας αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση. Τι πήγε λάθος μετά και τι απαντάτε στην αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση για λάθος χειρισμό;

Και στο δεύτερο κύμα η Ελλάδα είχε καλές επιδόσεις. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δοκιμάζονται σε αντίστοιχο βαθμό, ενώ το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι ένα από τα ταχύτερα και άρτια σχεδιασμένα παγκοσμίως. Και γνωρίζουμε πώς έγινε αυτό, υπό ποιες συνθήκες και με ένα εθνικό σύστημα υγείας βαθιά πληγωμένο μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης.

Παρά την έξαρση των κρουσμάτων, τις νέες μεταλλάξεις, η θετικότητα του ιού παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η προσπάθεια συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρι να χτιστεί το τείχος της ανοσίας. Το θετικό όμως είναι, πως με τη διαχείριση που έκανε η Ελλάδα έχει κερδίσει σημαντική αξιοπιστία διεθνώς, αποδεικνύοντας πως ανήκει στις ισχυρές χώρες αυτού του κόσμου. Και αυτό δεν είναι κάτι που λέμε εμείς, αλλά η διεθνής κοινότητα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που ανακοίνωσε την ίδρυση νέου γραφείου στην Αθήνα.

Ένα μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης φανταζόμαστε όλοι είναι η οικονομία και κυρίως η εστίαση. Πιστεύετε πως τα μέτρα ανάκαμψης της κυβέρνησης θα βοηθήσουν να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες “απώλειες”;

Ο πρώτος στόχος των μέτρων ήταν να διατηρηθούν με κάθε τρόπο οι θέσεις εργασίας. Να περιοριστεί το πλήγμα στον παραγωγικό ιστό, για να μπορέσουμε να έχουμε μια δυναμική επανεκκίνηση με λιγότερα βάρη. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η Κυβέρνηση άπλωσε δίχτυ προστασίας στους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους ανέργους. Προφανώς, ο κόσμος της εστίασης αγωνιά, έχει υποφέρει πολύ όλο αυτό το διάστημα και θέλει να δει τα μαγαζιά του να ανοίγουν ξανά. Η εστίαση έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα μέσα στην πανδημία και άρα πρέπει να έχει μεγαλύτερη στήριξη από την κυβέρνηση.

Όλοι θέλουμε να λειτουργήσουν ξανά και σύντομα. Είναι μια πρωτοφανής κρίση και οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την κοινωνική μας ζωή έχουν δεχτεί τεράστιο πλήγμα.

Συνεχίζεται η οικονομική στήριξη και θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Μεγάλη υπόθεση και ο τουρισμός. Εικάζετε πως τα εμβόλια θα βοηθήσουν στην ομαλή λειτουργία του ή ενδέχεται να βρεθούμε μπροστά σε πιο δύσκολες καταστάσεις;

Η χώρα μας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό. Καταφέραμε πέρσι να ανοίξουμε τον τουρισμό μας και μάλιστα με τρόπο ασφαλή. Υποδεχτήκαμε μόνο ένα μέρος των τουριστών που θα μπορούσαμε να είχαμε υποδεχθεί υπό κανονικές συνθήκες και όντως αναμένουμε μια πολύ καλύτερη τουριστική σεζόν φέτος.

Η Ελλάδα εμβολιάζεται και χτίζει τείχος ανοσίας. Εκτός από το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εγγυηθούμε πως οι τουρίστες θα φτάσουν στη χώρα μας με τον πλέον ασφαλή τρόπο.

Έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα ώστε οι τουρίστες να απολαύσουν την «ελληνική εμπειρία» χωρίς συμβιβασμούς, πάντα όμως θέτοντας την ασφάλειά τους ως προτεραιότητα. Ήμασταν σε θέση να το κάνουμε πέρσι και σίγουρα θα το κάνουμε και φέτος ακόμα καλύτερα, δεδομένου ότι πλέον έχουμε στη διάθεσή μας και επιπρόσθετα εργαλεία.

Κ. Κυρανάκη έχουμε παρακολουθήσει όλοι σκηνές ακραίας βίας, με μια χώρα να μοιάζει ορισμένες φορές, πως βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο. Ποια είναι η απάντησή σας απέναντι σε όσους είναι ενάντια στην αστυνόμευση των πανεπιστημίων, αλλά και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που προτρέπει το λαό να συμμετέχει σε πορείες και συλλαλητήρια;

Πάνω από όλα για εμάς είναι η ασφάλεια των πολιτών. Θέλουμε να υπάρχει ηρεμία στην κοινωνία και να μπορεί ο καθένας να κάνει τη δουλειά του. Η αστυνομία δε θα είχε καμία θέση στα Πανεπιστήμια, αν μιλούσαμε υπό φυσιολογικές συνθήκες. Η ανοχή σε κάθε μορφής βία όμως, εξελίχθηκε σε κακιά σκουριά, που γίνεται βάρος στις προσπάθειες των φοιτητών της μέσης ελληνικής οικογένειας, που μπαίνουν στα Πανεπιστήμια να σπουδάσουν. Όταν χάνονται εξάμηνα από καταλήψεις, επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Όταν γίνονται καταστροφές, επιβαρύνεται ο Έλληνας πολίτης. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί, παρ’ όλα αυτά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες αστυνομικοί δεν είναι σάκοι του μποξ για κάθε πρόβλημα. Χρειάζεται μέτρο και ενσυναίσθηση, προκειμένου να μπορούν οι φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματα τους απερίσπαστοι.

Σε ό,τι αφορά τις πορείες, υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη για όσα συμβαίνουν εν μέσω πανδημίας. Η Κυβέρνηση έδειξε ανοχή, παρά το γεγονός πως οι ειδικοί τόνιζαν πως οι συγκεντρώσεις προσώπων αποτελούν σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο. Δυστυχώς όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ και η λογική έχουν πάρει από καιρό διαζύγιο, με αποτέλεσμα να υπερισχύσει η ιδεολογική εμμονή έναντι της ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο.

Στη ουσία, μ’ αυτή τη συμπεριφορά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την έξοδο της χώρας από τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας επιζητά ασφάλεια και ηρεμία για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

200 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας μας, αλλά η γειτονική χώρα συνεχίζει τις προκλήσεις και τις ακραίες δηλώσεις. Ποιο είναι το σχόλιό σας πάνω σε αυτό;

Το καθεστώς Ερντογάν έχει τη δική του ατζέντα και έχει αποδείξει πως δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Από τη δική μας πλευρά, έχοντας όλα τα διπλωματικά όπλα στο τραπέζι και τη βούληση ώστε καμία πρόκληση να μη μείνει αναπάντητη, διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Και οι πλέον δύσπιστοι πια έχουν κατανοήσει πως η Τουρκία προκαλεί, λειτουργεί ως ταραξίας καταστρατηγώντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα του 2021, δεν είναι η Ελλάδα του 2015 όμως και αυτό το έχουν αντιληφθεί και στην Τουρκία, αλλά και στα κέντρα αποφάσεων της Δύσης.

Leave a Comment