Θυμός και διαχείριση

Θυμώνεις, η καρδιά σου χτυπάει δυνατά, ιδρώνεις και σε κυριεύει ένα ελαφρύ τρέμουλο. Επιθυμείς να ξεσπάσεις όλη σου την οργή σε ένα άλλο άτομο, το οποίο θεωρείς ότι ευθύνεται για τη συναισθηματική σου ένταση. Και μέσα σε αυτή την ένταση, δεν μπορείς να αντιληφθείς το ουσιώδες: πως εκείνος που σε θυμώνει, εκείνη τη στιγμή έχει καταφέρει να σε ελέγξει. Πως εκείνη τη στιγμή, παραδίδεις όλες σου τις ψυχικές άμυνες και την ηρεμία στα χέρια κάποιου άλλου.

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που έχουμε αισθανθεί όλοι σε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Σε άλλους οφείλεται σε έναν σοβαρό λόγο και άλλοι μπορεί να θέλουν να σπάσουν τα πάντα γύρω τους, για λόγους που δεν είναι και τόσο σημαντικοί. Ο θυμός είναι στην ουσία μία ενστικτώδης αντίδραση απέναντι σε μία κατάσταση που επιθυμεί να μας βλάψει σωματικά, ψυχικά ή συναισθηματικά και μας καλεί να αναλάβουμε δράση.

Ο θυμός δεν είναι κάτι για το οποίο κάποιος πρέπει να αισθάνεται ντροπή, αλλά σίγουρα οφείλει να μάθει να διαχειρίζεται, διότι μπορεί να τον οδηγήσει σε ρήξη με αγαπημένα πρόσωπα. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος μπορεί να κρατάει το θυμό του για το αφεντικό του χωρίς να τον εκδηλώσει, φοβούμενος το γεγονός πως εκείνος μπορεί να τον απολύσει, αλλά μπορεί να τον ξεσπάσει στην οικογένειά του όταν επιστρέψει σπίτι. Ο θυμός δεν είναι σωστό να εκδηλώνεται σε λάθος ανθρώπους και αυτό πρέπει να το προσέχουμε.

Όταν αισθανόμαστε θυμό, είναι καλό να μιλάμε –αν αυτό είναι εφικτό- στον άνθρωπο που μας έχει προκαλέσει το συναίσθημα αυτό, ώστε να ακούσουμε και τη δική του εξήγηση. Αν ο άνθρωπος αποφύγει να μας μιλήσει, τότε απομακρυνόμαστε, γνωρίζοντας πως έχουμε προσπαθήσει να προσεγγίσουμε τον άλλο, αλλά με ανεπιτυχή τρόπο.

Πολλοί άνθρωποι έχουν γαλουχηθεί με την πεποίθηση πως το να θυμώνει κάποιος είναι κακό, επειδή αυτό δείχνει πως είμαστε άνθρωποι χωρίς ευγένεια και τρόπους. Ωστόσο, ο θυμός πρέπει να απενοχοποιηθεί, να θεωρηθεί κάτι φυσιολογικό, απλώς πρέπει να μάθει να εκφράζεται με σωστό τρόπο. Διότι και να φτάσεις στο σημείο να τον καταπνίξεις, αυτό και πάλι θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για το ίδιο το άτομο, αφού και εκείνος θα γεμίζει μέσα του με απωθημένα.

Όταν κάποιος βιώνει έντονα το συναίσθημα του θυμού, καλό είναι να μιλάει για αυτόν ή να ξεσπάσει σε ένα άθλημα (πχ τρέξιμο), προκειμένου να εκτονωθεί. Ένας άλλος ενδεδειγμένος τρόπος για να ξεσπάσει κάποιος του θυμό του, μπορεί να είναι το χιούμορ, η διακωμώδηση και ελάφρυνση μίας κατάστασης, ώστε να χαλαρώσουμε και να δούμε το γεγονός από μία πλευρά πιο ευχάριστη.

Ο θυμός είναι και αυτός απαραίτητος για την επιβίωση και την αυτοπροστασία μας. Ας τον διαχειριστούμε με σωστά και ας μάθουμε να τον εκφράζουμε με ορθό τρόπο.

Από Σκαμπαρδώνη Μαρία

Leave a Comment