Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 5 Ιουνίου.
Είναι μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση και τις δράσεις, για την προστασία του περιβάλλοντος.
Για πρώτη φορά, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάστηκε το 1974, ενώ η πρώτη διάσκεψη πραγματοποιήθηκε, στη Στοκχόλμη.
Βασικά ζητήματα της Ημέρας αυτής είναι, τα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως, η θαλάσσια ρύπανση, ο ανθρώπινος υπερπληθυσμός, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η βιώσιμη κατανάλωση, τα εγκλήματα κατά της άγριας φύσης και πολλά ακόμη, καίρια και αναπόσπαστα με την ποιότητα της ζωής, θέματα.
Τα στατιστικά των τελευταίων ετών, είναι ανησυχητικά. Υπερθέρμανση του πλανήτη, καταστροφή και αφανισμός βιοτόπων, υπερβολική ρύπανση.
Οι ειδικοί όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος τονίζουν, πως είναι τεράστια η ανάγκη αλλαγών. Είναι ζωτικής σημασίας η οικονομία και τα συμφέροντα των χωρών, να ταυτιστούν με τις ανάγκες του Περιβάλλοντος και όχι με την καταστροφή του, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.
Το καλό νέο, είναι πως δεν έχουν τελειώσει όλα και υπάρχουν ακόμη προοπτικές και δυνατότητες, που πρέπει όμως ν’ αξιοποιηθούν. Τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για το μέλλον του πλανήτη και κανείς δεν πρέπει να το ξεχνά και να γυρίζει την πλάτη σε αυτό.
Σε πρόσφατη μάλιστα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη σουηδική, διεθνή επιστημονική ομάδα Earth Commission και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό, Nature, ο πλανήτης μας, έχει περάσει τα επτά από τα οκτώ, όρια ασφαλείας.
Οι ειδικοί εξέτασαν το κλίμα, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη μόλυνση του νερού, τα υπόγεια ύδατα, τα γλυκά επιφανειακά ύδατα, το αδόμητο φυσικό περιβάλλον και το συνολικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Μόνο στην περίπτωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τα ευρήματα ήταν λιγότερο επικίνδυνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα πράγματα, δεν είναι και πάλι ανησυχητικά.