Ουκρανία: Ανυπολόγιστες ζημιές από την ανατίναξη φράγματος στον ποταμό Δνείπερο

Τεράστιες ζημιές έχουν προκληθεί από την ανατίναξη υδροηλεκτρικού φράγματος στην πόλη Νόβα Κακχόβκα, της νότιας Ουκρανίας.

Υπάρχουν φόβοι για μεγάλες πλημμύρες και το λόγο αυτό, περιοχές γύρω από τη Χερσώνα, έχουν εκκενωθεί. Χιλιάδες πολίτες, βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το τμήμα αυτό της Χερσώνας που ελέγχεται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανατινάχθηκε, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει τεράστια ποσότητα νερού, σύμφωνα με τις εμπόλεμες πλευρές, που αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή της υποδομής, τεράστιας σημασίας.

Από την πλευρά της η Ουκρανία κατηγορεί τους Ρώσους για την ανατίναξη του φράγματος, η οποία έχει θέσει σε κίνδυνο και το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, ενώ από την πλευρά της η Ρωσία υποστηρίζει, πως πρόκειται για προπαγανδιστική κίνηση της Ουκρανίας, μιας και η ίδια, ανατίναξε το φράγμα.

Η καταστροφή του φράγματος πάνω από τον ποταμό Δνείπερο, που οικοδομήθηκε το 1956, αναμένεται να προκαλέσει σημαντική καταστροφή σε κατοικημένες περιοχές, ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί -επίσημα τουλάχιστον- κάποιο σχέδιο, αντιμετώπισης της κατάστασης. Η Διεθνής Κοινότητα έκανε λόγο, για έγκλημα πολέμου.

Το πριν και το μετά του φράγματος

Εικόνες καταστροφής μετά την ανατίναξη

Guardian News

Leave a Comment