29 Ιουνίου: Η μικρότερη μέρα της Γης

Αν και τις τελευταίες δεκαετίες η περιστροφή της Γης παρουσίασε επιβράδυνση με αποτέλεσμα να δίνει οριακά μεγαλύτερες ημέρες, αυτό τα τελευταία χρόνια άλλαξε, μιας και η περιστροφή γίνεται συχνά όλο και πιο σύντομη κι έτσι οι μέρες μικραίνουν.

Φυσικά μιλάμε για απειροελάχιστο χρόνο που δεν επηρεάζει την καθημερινότητα μας, παρόλα αυτά είναι χρήσιμο να μελετάται, για μια ενδεχόμενη αλλαγή στο ρολόι της Γης.

Η Γη δεν αποτελεί μια τέλεια σφαίρα, με αποτέλεσμα η πορεία της να επηρεάζεται από διάφορους εξωγενείς παράγοντες, όπως παλίρροιες, τη Σελήνη κ.ά. Την ταλάντευση της Γης ανακάλυψε πρώτος ο Αμερικανός αστρονόμος γεννημένος στη Βοστώνη Seth Carlo Chandler, το 1884-85 και ονομάστηκε ταλάντευση Chandler, ενώ ξεκίνησε να επιβραδύνει στις αρχές του 2000, φτάνοντας το ελάχιστο, το 2017. Μεταξύ του 2017 και 2020, εξαφανίστηκε.

Και φυσικά, όταν κάνουμε λόγο για μικρότερη μέρα, εννοούμε πως αντί για 24 ώρες, ο πλανήτης μας ολοκλήρωσε την περιστροφή του κατά 1,59 χιλιοστά του δευτερολέπτου, νωρίτερα. Κάτι που έχει να παρατηρηθεί από το 1960, όταν και ξεκίνησε η μέτρηση με ρολόγια, υψηλής ακρίβειας.

Leave a Comment