Η μελαγχολία του καλοκαιριού

Είχαμε συνηθίσει να κάνουμε λόγο για τη μελαγχολία των εορτών, των γενεθλίων ή για τη μελαγχολία της μετά – καλοκαιρινής περιόδου.

Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε κατάματα και τη μελαγχολία του καλοκαιριού, τώρα που βρισκόμαστε στην “καρδιά” του;

Πέρα από όλους εκείνους που είναι λάτρεις της χειμερινής περιόδου, των χαμηλών θερμοκρασιών και των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα το φθινόπωρο – χειμώνα ή ακόμη και την άνοιξη, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε μελαγχολία το καλοκαίρι και είναι πάρα πολλοί. Ας δούμε, κάποιους από αυτούς:

– Μεταβατική περίοδος. Για αρκετούς ανθρώπους το καλοκαίρι, συνδέεται με αλλαγές στη ζωή τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάθε καλοκαίρι βρίσκονται προς αναζήτηση εργασίας ή ανακοίνωση αποτελεσμάτων, σε σχέση με το επάγγελμά τους. Για παράδειγμα, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Πολλοί εξ αυτών δε γνωρίζουν καν σε ποιο μέρος θα τους βρει ο Σεπτέμβριος και ειδικά, αν αυτό συνοδεύεται από άρνηση, είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο.

– Εργασία. Καλά τα social media, οι διάσημοι με τις περιοδείες, τον παραπάνω χρόνο και χρήματα, αλλά μήπως υπάρχουν και άνθρωποι -και μάλιστα πολλοί – που εργάζονται σκληρά; Ιδίως όσοι επιλέγουν να εργαστούν για σεζόν, ως είθισται να λέγεται, δεν περνούν το ίδιο ευχάριστα. Άλλο να πίνεις τον καφέ σου σε μια παραλία, άλλο να τον σερβίρεις. Αλλά και η καθημερινή εργασία ενός ανθρώπου, πχ μια δουλειά γραφείου, η έλλειψη της επιθυμητής άδειας, έχει παρατηρηθεί πως δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, κατά τη θερινή περίοδο.

– Αστάθεια στις διαπροσωπικές σχέσεις. Και όμως, οι χωρισμοί και η απομάκρυνση τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν είναι μύθος. Αυτό δεν οφείλεται στην επιθυμία κάποιου να απιστήσει, εκτός αν επρόκειτο για έναν άνθρωπο νεαρής ηλικίας ή ανώριμο. Οφείλεται στην επιθυμία των ανθρώπων να ξεφύγουν από τη ρουτίνα και την προσπάθεια. Κακά τα ψέματα, οι σχέσεις, είναι ένας αγώνας. Σε συνδυασμό με το καθημερινό πρόγραμμα, πολλές φορές δεν αντιλαμβάνεσαι καν, τις θυσίες στις οποίες επιδίδεσαι. Το καλοκαίρι που ίσως είσαι πιο “ανάλαφρος”, θες να αποφύγεις, ακόμη και το σύντροφό σου. Υπάρχει επίσης μη συντονισμός σε παρέες για το θέμα των διακοπών, των εξόδων και όλα τα σχετικά.

– Social media και ΜΜΕ. Και πάλι το διαδίκτυο, κάνει το θαύμα του! Κατακλύζεται από υπέροχες εικόνες, φιλτραρισμένες -με ένα απροσδιόριστο μπλε- θάλασσες, no filter, αλλά γεμάτα στα filter πρόσωπα, καλοκαιρινοί έρωτες και ψηλοτάκουνα σε αμμουδιές… #not! Πόσο πιθανό είναι μια μητέρα, με ένα νεογέννητο μωρό στην παραλία, να περνάει τέλεια, να είναι φρέσκια και όλα να είναι άψογα; Μήπως απαθανάτισε το μοναδικό δευτερόλεπτο, που το παιδί δεν έκλαψε, για να στο πλασάρει ως τελειότητα; Μη σκας, τελειότητα δεν υπάρχει πουθενά. Δελτία ειδήσεων φυσικά με κύριο θέμα αμμουδιές και παραλίες, κάθε χρόνο, λες και υπήρχε περίπτωση να μετακινήθηκαν από την τελευταία φορά και μια μόνιμη πλύση εγκεφάλου.

– Οικονομικοί παράγοντες. No money no honey. Χωρίς χρήματα, δεν αγγίζεις το μέλι των διακοπών. Ή τουλάχιστον, όχι των ονειρεμένων. Και τι έγινε; Οι καλύτερες διακοπές, είναι αυτές που ακόμη δεν πήγες.

– Ζέστη, φαγητό, αλλαγή συνηθειών στην καθημερινότητα. Σαφώς η διατροφή, παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία. Είτε γιατί ξαφνικά βρίσκεσαι αντιμέτωπος με λιγότερο φαγητό, λόγω δίαιτας ή επιθυμίας, είτε με περισσότερο, απ’ όσο μπορείς να αντέξεις. Γεύματα σε ταβέρνες, παγωτά κτλ. Επίσης, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ειδικότερα τώρα με την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Επίσης, όσο και να μην το θες, η μέρα είναι μεγάλη, οι προτάσεις συχνά πολλές, άρα μια αλλαγή στη ρουτίνα της ζωής σου, υπάρχει αναγκαστικά.

– Ανθρώποι που θες να αποφύγεις. Όπως και τις περιόδους των εορτών, έτσι και το καλοκαίρι, βρίσκεται θέλοντας και μη με άτομα που δε θες, που ζουν μακριά και που τέλος πάντων κάτω από άλλες συνθήκες, δε θα υπήρχαν καν, στη λίστα των επαφών σου. Πόσο μάλλον στη σκέψη σου για καφέ ή ποτό. Αν μπορείς να το αποφύγεις, απόφυγε το. Μην επιβαρύνεις τον εαυτό σου με πρόσθετο και ασήμαντο στρες.

– Γάμοι παντού. Είτε δεν έχεις ντυθεί ακόμη νύφη ή γαμπρός και το θες, είτε απλά βαριέσαι αυτά τα events και τους διοργανωτές τους, το καλοκαίρι, δεν είναι η εποχή σου. Υπομονή!

Το καλοκαίρι είναι μια ολόκληρη εποχή! Και η ζωή μικρή. Άρα είτε ανήκεις στην κατηγορία που κάθε καλοκαίρι δυσανασχετείς, είτε το φετινό καλοκαίρι δε σε βρίσκει στα καλύτερά σου, μη στεναχωριέσαι. Κάνε ο,τι σου βγει, ακόμη και αν αυτό είναι να γυρνάς από καναπέ σε καναπέ και να αναπολείς το χειμώνα.

Σε σοβαρές περιπτώσεις μεγαγχολίας και κατάθλιψης, ενδείκνυται η επίσκεψη, σε κάποιον ειδικό.

Leave a Comment