Τριγμοί στη Νέα Δημοκρατία, μετά την τροπολογία για το μεταναστευτικό

Παρά τις μέχρι πρόσφατα διαβεβαιώσεις, πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής στη διαδικασία νομιμοποίησης παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Καιρίδης κατέθεσε τροπολογία με την οποία, μεταξύ των άλλων μειώνεται, στα τρία από τα επτά χρόνια ο χρόνος αποδεδειγμένης διαμονής στη χώρα, προκειμένου, να δοθεί άδεια διαμονής.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και πλέον, με το άρθρο 4 απλοποιούνται οι προϋποθέσεις και όσοι έχουν μπει παράνομα έως 30.11.23 και έχουν 3 αντί για 7 έτη αποκτούν, ειδική άδεια διαμονής, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειές τους. 

Ειδικότερα, η προτεινόμενη ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:

α) διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους, με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και αποδεδειγμένα μετέπειτα, εργάζονται

β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023

γ) συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα και

δ) συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής, πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Το υπουργείο υπεραμύνεται της ρύθμισης αυτής, υποστηρίζοντας, ότι έτσι δίνεται η δυνατότητα στις ελληνικές αρχές, να έχουν πλήρη καταγραφή και ταυτοποίηση πολιτών τρίτων χωρών, που βρίσκονται για πολλά χρόνια σε καθεστώς παρανομίας και ταυτόχρονα, θεσπίζεται μια διαδικασία αξιοποίησης του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού που σε πολλές περιπτώσεις εργάζεται, αδήλωτα.

Η νέα αυτή τροπολογία έρχεται, προκαλώντας τριγμούς στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, μπαίνοντας μάλιστα “σφήνα” στη συζήτηση περί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2024, με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά να διαχωρίζει τη θέση του και να καλεί την κυβέρνηση, να την αποσύρει.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σαμαρά:

«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί «νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”, είναι λανθασμένη. Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες, που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό, την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική! Αδυνατώ να καταλάβω, γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας, στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, «έστω κι αν αυτό έχει λήξει»… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζω, ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο, εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ…

Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών.

Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς, με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου, όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο να ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί, να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα».

Από την άλλη πλευρά, στελέχη της κυβέρνησης, με πρώτο τον κ. Γεωργιάδη, αναφέρουν, πως η εν λόγω τροπολογία δε συνεπάγεται σε καμία των περιπτώσεων αλλαγή, μεταναστευτικής πολιτικής.

Leave a Comment