Συνέντευξη με την εθελοντική ομάδα του “Empty the cages”

Πείτε μας πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία σας, ποιοι είστε ουσιαστικά και αν κάποιο συγκεκριμένο γεγονός αποτέλεσε έναυσμα, για τη δημιουργία του “Empty the cages”.

Αρχικά, είχαμε ξεκινήσει μεμονωμένα την εθελοντική μας δράση στην περιοχή της Ακαδημίας του Πλάτωνα στην Αθήνα, όπου υπήρχαν πολλά αδέσποτα σκυλάκια και γατάκια τα οποία φροντίζαμε. Ήμασταν άγνωστοι μεταξύ μας, μέχρι που υπήρξαμε μάρτυρες ενός περιστατικού ακραίας κακοποίησης, μπροστά στα μάτια μας. Ένας αδέσποτος σκύλος που φροντίζαμε από κοινού ξυλοκοπήθηκε άγρια κι έτσι σπεύσαμε στο σημείο να σώσουμε το σκυλάκι το οποίο έκλαιγε δυνατά, είχε τρομάξει και πονούσε πολύ. 

Έτσι  γνωριστήκαμε και γεννήθηκε η εθελοντική μας ομάδα, απαριθμώντας  τότε μόλις 4 άτομα. Από κοινού αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να βοηθήσουμε έμπρακτα κι ουσιαστικά τα αδέσποτα ζώα, αναζητώντας για κάθε ένα από αυτά, μια οικογένεια υιοθεσίας. Αργότερα όταν ανακαλύψαμε ένα παράνομο καταφύγιο του Δήμου κοντά στην περιοχή μας, ξεκινήσαμε την εθελοντική μας δράση κι εκεί βγάζοντας βόλτα τα έγκλειστα σκυλάκια και ψάχνοντας οικογένειες υιοθεσίας για αυτά. Έτσι διαμορφώθηκε η ομάδα, με τη μορφή που έχει έως και σήμερα, απαριθμώντας δεκάδες μέλη. 

Η ονομασία της ομάδας μας – Emptythecages- προέκυψε από τον κοινό μας στόχο, να αδειάσουμε τα κλουβιά και να μη μείνει κανένα ζώο αβοήθητο και ξεχασμένο στο δρόμο, ή σε μια φυλακή – καταφύγιο . 

Σχετικά με την ιδιότητα μας, είμαστε εργαζόμενοι σε διάφορες ειδικότητες, είμαστε φοιτητές, έχουμε ο καθένας και η καθεμία από μας πολλές ασχολίες στην καθημερινότητα μας. Έχουμε επιλέξει μέσα σε κάθε μας ημέρα να αφιερώνουμε ένα σημαντικό κομμάτι, στην κοινή εθελοντική μας δράση. 

Αν παρατηρήσει κάποιος τους λογαριασμούς σας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, θα δει πως έχετε αρκετά μεγάλη απήχηση στον κόσμο, ενώ κάποιες από τις υιοθεσίες έχουν στηριχτεί και από γνωστές και επιτυχημένες τηλεοπτικές εκπομπές. Είναι μεγαλύτερη η στήριξη που δέχεστε από τον κόσμο σε σχέση με πριν;

Είμαστε πολύ ευγνώμονες και συγκινημένοι για την ανταπόκριση του κόσμου και το κύμα αγάπης και υποστήριξης που δεχόμαστε καθημερινά, μέσω τηλεφώνων, μηνυμάτων αλλά και σχολίων στα social media της ομάδας. Αρκετές φορές έως σήμερα, είχαμε την τύχη να φιλοξενηθούμε στα πλατό τηλεοπτικών εκπομπών, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για την εθελοντική μας δράση αλλά και να παρουσιάσουμε αδεσποτάκια μας προς υιοθεσία. Αυτές οι περιστάσεις είναι για μας ιδιαίτερα πολύτιμες και σημαντικές, καθώς είναι ένα μέσο για να καταφέρουμε να επιφέρουμε την ευαισθητοποίηση και το αίσθημα της ενσυναίσθησης, σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Η στήριξη που δεχόμαστε από τον κόσμο είναι ολοένα και μεγαλύτερη, έπειτα από κάθε τέτοια περίσταση όπως μια συνέντευξη, γεγονός το οποίο μας δίνει μεγάλη δύναμη να συνεχίσουμε, έχοντας τη στήριξη ακόμη περισσότερων ανθρώπων από όλη την Ελλάδα..

Δυστυχώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά κακοποίησης ή εγκατάλειψης ζώων. Πώς διαχειρίζεστε σε συναισθηματικό επίπεδο κάτι τέτοιο και αν υπάρχει κάποια ιστορία που σας συγκίνησε ιδιαίτερα.

Δυστυχώς καθημερινά ενημερωνόμαστε και καλούμαστε να βοηθήσουμε σε περιστατικά κακοποίησης ή εγκατάλειψης ζώων. Κάθε φορά, κάθε διάσωση, έχει το ίδιο βαρύ ψυχικό και συναισθηματικό κόστος για εμάς. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίζουμε και να το αφήνουμε πίσω μας, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το ζωάκι που μας χρειάζεται στο εκάστοτε περιστατικό . Έχουμε μεγάλη ενσυναίσθηση κι έτσι τα άσχημα υπολείμματα της κάθε περίπτωσης μένουν στη ψυχή μας για πάντα, το βλέμμα και η στάση του σώματος των ζώων που έχουν υποστεί βία κάθε μορφής χαράζονται στη μνήμη και την καρδιά μας. Αυτά τα ζωάκια στην πλειοψηφία τους χρειάζονται χρόνο κι υπομονή, χρειάζονται να επενδύσουμε συναισθηματικά σε αυτά, ώστε να καταφέρουμε να εμπιστευτούν ξανά τον άνθρωπο και να πετύχουμε έτσι να συνεχίσουν τη ζωή τους, με τις νέες τους οικογένειες. Βρίσκουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε βάζοντας στην άκρη τα αρνητικά στοιχεία, επειδή ξέρουμε ότι αν δεν το κάνουμε, θα μείνουν αβοήθητα.. Έχουν μόνο εμάς, εξαρτώνται από τη δική μας απόφαση και η απόφασή μας είναι πάντα μία: να σώσουμε το ζωάκι, παρά το κόστος που έχει στη δική μας προσωπική υπόσταση. Νιώθουμε ότι οφείλουμε να είμαστε δυνατοί, ώστε να καταφέρουμε να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερα ζώα. 

Όλες οι ιστορίες διάσωσης βαριά  κακοποιημένων, η εγκαταλελειμμένων ζώων μας μένουν αξέχαστες.

Μία ιστορία που μας είχε σοκάρει και συγκινήσει ιδιαίτερα, αφορούσε σε μια οικογένεια αδέσποτων σκύλων, μια μαμά σκυλίτσα, ο πατέρας και το κουταβάκι τους που είχαν μόλις εγκαταλειφθεί στην περιοχή που φροντίζαμε αδέσποτα ζώα. Έπειτα από λίγες ημέρες τα βρήκαμε ξαφνικά άσχημα χτυπημένα, σοκαρισμένα με πληγές και αίματα. Το ένα κουλουριασμένο πάνω στο άλλο, κάτω από ένα θάμνο. Καταφέραμε να τα ηρεμήσουμε, τα πήραμε και τα τρία μαζί στην ασφάλεια του σπιτιού μας, μέχρι να βρουν την παντοτινή τους οικογένεια, στην οποία θα ήταν ασφαλής για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ευτυχώς, είναι πλέον τρισευτυχισμένα στις παντοτινές τους οικογένειες!

Ποιο είναι το σχόλιό σας σε σχέση με τη μετατροπή του νόμου για τα ζώα και την κακοποίησή τους ως κακούργημα και αν οι Δήμοι από την άλλη, “στέκονται” αντάξιοι των περιστάσεων.

Επικροτούμε και χαιρετίζουμε θερμά την εξέλιξη αυτή, η οποία μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη βάση στη σημασία των στειρώσεων, ώστε να μη βρίσκονται άλλα αδέσποτα ζώα, να πασχίζουν να επιβιώσουν στους δρόμους ή να βιώνουν το μόνιμο εγκλεισμό σε καταφύγια. 

Η τιμωρία είναι το τελευταίο στάδιο αυτής μιας αλυσίδας γεγονότων, η οποία πρέπει να είναι παραδειγματική, αυστηρή και μεγάλη, όπως ακριβώς προβλέπει το νέο νομοσχέδιο μετατρέποντας την κακοποίηση σε κακούργημα. Η αρχή, για να μπορέσουν να εξαλειφθούν τα περιστατικά βίας είναι κατά τη δική μας άποψη η παιδεία και με αυτή θα καταφέρουμε να καλλιεργήσουμε την ευαισθησία στους πολίτες, από την παιδική μόλις ηλικία . 

Σχετικά με τους δήμους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία δυστυχώς επιλέγουν  παρανόμως να μην υπακούν στο νόμο, ειδικά στην επαρχία. Συνολικά, σε πανελλήνιο επίπεδο η τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε αποδεικνύει ότι οι Δήμοι, δε στέκονται αντάξιοι των περιστάσεων. Ο νόμος τους υποχρεώνει να φροντίζουν για την περίθαλψη των αδέσποτων, αλλά  διαπιστώνουμε με λύπη ότι είναι λίγοι οι δήμοι της χώρας μας που το κάνουν αυτό και λειτουργούν με γνώμονα την αγάπη προς τα ζώα. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις το βάρος πέφτει στις φιλοζωικές οργανώσεις και σωματεία, δηλαδή στους εθελοντές.

Πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος το “Empty the cages” και τι είναι αυτό που έχετε μεγαλύτερη ανάγκη;

Η ομάδα μας πιστεύει ότι η πιο ουσιαστική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ένας άνθρωπος, είναι το να επενδύσει τον χρόνο του κοντά σε ένα αδέσποτο ή ένα ζώο που βρίσκεται σε ανάγκη. 

Βγάζοντας βόλτα ένα σκυλάκι που ζει σε καταφύγιο, φιλοξενώντας ένα αδέσποτο μέχρι να βρει την παντοτινή του οικογένεια, μεταφέροντας ένα σκυλάκι στον κτηνίατρο, όλα αυτά είναι μερικά παραδείγματα, για το πώς μπορεί κάποιος να στηρίξει την εθελοντική μας δράση και τα αδέσποτα. Οποιοσδήποτε θα ήθελε να προσφέρει την βοήθεια του με κάθε τρόπο, είναι ευπρόσδεκτος να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω των κοινωνικών δικτύων της ομάδας.

Θέλετε να μας παρουσιάσετε κάποιες από τις δράσεις και τα σχέδιά σας;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη μελλοντική δράση μας, καθώς το τελευταίο διάστημα ετοιμάζουμε κι οργανώνουμε εντατικά μια νέα ανοιχτή ημέρα εθελοντισμού, η οποία θα λάβει χώρα σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων της Αθήνας. Εκεί θα μπορεί ο κάθε άνθρωπος που το επιθυμεί να έρχεται μαζί μας (τηρώντας τις οδηγίες και όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του covid19), ώστε να αφιερώσει το χρόνο του και να προσφέρει την αγάπη του στα ζωάκια που ζουν στα κλουβιά, βοηθώντας τα έτσι όχι μόνο να περνούν λίγες στιγμές χαράς, αλλά και να βρουν ένα σπίτι υιοθεσίας, το οποίο είναι ο απώτερος σκοπός για κάθε ένα από αυτά. Θα ανακοινώσουμε μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, την έναρξη του νέου μας εγχειρήματος.

Το σκυλάκι είναι θηλυκό, 8 ετών και 15 κιλά και δίνεται προς υιοθεσία! Πολύ γλυκιά και φιλική!

Φωτογράφοι των εικόνων είναι η Μαρία Μητρογιάννη και ο Παναγιώτης Καραναγνώστης

Βρείτε τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με την ονομασία “Empty the cages”

Leave a Comment