Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Παίρνουμε έκτακτα μέτρα, γιατί το μεταναστευτικό είναι ζήτημα Εθνικής Ασφάλειας – Συνέντευξη με το Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης γεννήθηκε το 1987, με ρίζες από το Βόλο και την Κρήτη, έζησε όμως τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, στην Αθήνα και κάποια στο Βέλγιο.

Στα 17 του εκπροσώπησε το σχολείο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων, ενώ το 2005 πέρασε στη Νομική Αθηνών, έγινε μέλος της  ΔΑΠ – ΝΔΦΚ  Νομικής και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά. 

Μπήκε στον εργασιακό χώρο από τα 19 του χρόνια και το 2008 ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο της επικοινωνίας και του διαδικτύου, ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το πιο πιεστικό, αλλά και το πιο δημιουργικό project που έχει κάνει, είναι η προεκλογική ιστοσελίδα του Jean – Claude Juncker , στην καμπάνια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2014.

Το 2013, εκλέχθηκε  Πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ,  της  μεγαλύτερης πολιτικής οργάνωσης νέων στην Ευρώπη, με πάνω από 1.000.000 μέλη, από 60 οργανώσεις και 40 χώρες. Η πρώτη του παρουσία ήταν το 2010, ως γραμματέας διεθνών σχέσεων της ΟΝΝΕΔ. 

Το 2015 εκλέχθηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος και ολοκλήρωσε μια 7ετή πορεία στην Ευρώπη, τον Απρίλιο του 2017.

Ο Αντώνης Σαμαράς τον συμπεριέλαβε στο ευρωψηφοδέλτιο του 2014, ως το νεότερο υποψήφιο της  παράταξης, σε ηλικία 26 ετών, συγκεντρώνοντας 35.000 ψήφους.

Μαζί με φίλους που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, ιδρύσανε το 2016 την πρωτοβουλία brain gain. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η επιστροφή της γενιάς του brain drain στην Ελλάδα. Μέσα σε ένα χρόνο, η πρωτοβουλία έχει μπει στο δημόσιο διάλογο, έχει δημοσιεύσει 4 έρευνες και έχει συλλέξει 30.000 υπογραφές για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Τον Ιανουάριο του 2017, το διεθνές περιοδικό Forbes, τον επέλεξε στους 30 νέους κάτω των 30 με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, στην κατηγορία Law & Policy, ενώ το 2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του έδωσε την ευκαιρία να εκπροσωπήσει τη Νέα Δημοκρατία, από τη θέση του Εκπρόσωπου Τύπου  του κόμματος.

Τον Ιούλιο του 2019, εκλέχθηκε Βουλευτής στα Νότια της  Β’ Αθηνών, με περισσότερες από 42.000 ψήφους.

To μεταναστευτικό κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα. Η κυβέρνηση δέχεται κριτική και υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους των νησιών για τα νέα κλειστά κέντρα και την απόφαση για επίταξη. Πώς σκοπεύετε να διαχειριστείτε την κατάσταση;

Προεκλογικά είχαμε υποσχεθεί κλειστά κέντρα, και σήμερα κάνουμε πράξη αυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε. Κανείς μας δεν μπορεί να νιώσει το δράμα που ζουν κάθε μέρα κάτοικοι αυτών των περιοχών. Καταλαβαίνω όσους ανησυχούν με τον όρο επίταξη, όμως οι συνθήκες απαιτούν έκτακτα μέτρα και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που αγγίζει την Εθνική Ασφάλεια.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως το τελευταίο διάστημα, υπάρχει βελτίωση. Οι εισροές έχουν μειωθεί δραστικά, οι απελάσεις έχουν ξεκινήσει, εφαρμόζεται ήδη ο νόμος που ψηφίσαμε το Νοέμβριο για την ταχύτερη αντιμετώπιση αιτήσεων ασύλου και την πιο γρήγορη απόρριψη εκείνων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Τον Ιανουάριο οι δευτεροβάθμιες επιτροπές που αποφασίζουν για την απονομή ασύλου απέρριψαν το 95% των υποθέσεων που εξέτασαν. Τα στοιχεία αυτά είναι το πρώτο δείγμα ότι η νέα νομοθεσία για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών άρχισε να αποδίδει αποτελέσματα.

Ένα ζήτημα που απασχολεί την χώρα εδώ και πολλούς μήνες, είναι η υπόθεση Novartis και η Προανακριτική που βρίσκεται σε εξέλιξη. Θεωρείτε πως είναι μια υπόθεση που θα διαλευκανθεί άμεσα;

Αν επιβεβαιωθούν όσα έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής οι μάρτυρες στην Προανακριτική, μιλάμε για ένα τεράστιο σκάνδαλο και για σειρά σοβαρών αδικημάτων. Το αν ισχύουν όλα αυτά, όμως, δεν θα το κρίνει η Προανακριτική.

Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να διερευνήσει την υπόθεση, να εξετάσει μάρτυρες, να φτιάξει ένα πόρισμα και να παραπέμψει -εφόσον κρίνει ότι τα στοιχεία είναι επαρκή- σε ένα Δικαστικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, το οποίο με τη σειρά του θα αποφασίσει αν η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Εφόσον αποδειχθεί πως πράγματι έχουν διαπραχθεί αδικήματα, θα πρέπει να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να μένει ατιμώρητος ένας υπουργός που λειτουργεί πιστεύοντας ότι είναι υπεράνω του Νόμου.

Όσον αφορά στις εξελίξεις λίγο έξω από τα σύνορα, πώς κρίνετε τη στάση της Τουρκίας, τη συμφωνία με τη Λιβύη και τι έχουμε να περιμένουμε ως έθνος, δεδομένης της προκλητικότητας της γειτονικής μας χώρας;

Η Τουρκία επιχειρεί να καλύψει με επιθετικότητα τα κενά που δημιουργεί η παγκόσμια γεωστρατηγική αστάθεια και προχωρά σε μονομερείς ενέργειες, πότε εμφανίζοντας χάρτες που εξαφανίζουν ολόκληρα νησιά και πότε υπογράφοντας άκυρα χαρτιά που τα αποκαλεί διμερείς συμφωνίες.

Οι Τούρκοι ακολουθούν μια τακτική καταπάτησης των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας. Από την πλευρά μας θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια και την εθνική ακεραιότητά μας, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας.

Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να διεξαχθεί κάτω από συνθήκες πίεσης, εκβιασμών και προκλητικών ενεργειών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις αποτρεπτικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μας.

Τι απαντάτε σε όσους πιθανολογούν ότι θα πάτε σε πρόωρες εκλογές και γι’ αυτό αλλάζετε τον εκλογικό νόμο;

Η θέση μας για τον εκλογικό νόμο είχε διατυπωθεί πριν τις εκλογές. Είχαμε δεσμευτεί όχι μόνο να τον αλλάξουμε, αλλά και να προχωρήσουμε στην αλλαγή αυτή στο ξεκίνημα της τετραετίας. Επομένως η άμεση ψήφιση όχι μόνο δεν δείχνει σκοπιμότητα, αλλά είναι ζήτημα συνέπειας και πολιτικού πολιτισμού, και δεν σχετίζεται με πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές, όπως ήδη έχει πει ο Πρωθυπουργός, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ο νέος εκλογικός νόμος εξασφαλίζει την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα. Επαναφέρει το μπόνους για το πρώτο κόμμα, το οποίο όμως δεν θα δίνεται αδιακρίτως και ασχέτως ποσοστού. Θα ξεκινά από το επίπεδο του 25% και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Πιστεύουμε ότι εκεί συγκλίνει η κοινωνική πλειοψηφία, καθώς όλοι οι Έλληνες έχουν δει το τελευταίο επτάμηνο πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, όπως η σημερινή.

Πρώτη φορά στα έδρανα της Βουλής, έχοντας συγκεντρώσει ένα πολύ σημαντικό αριθμό ψήφων σε μια μεγάλη και δύσκολη Περιφέρεια. Πόσο ενθαρρυντικό είναι αυτό, για ένα νέο άνθρωπο, που αποφασίζει να κατέβει στο στίβο της κεντρικής πολιτικής σκηνής;

Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος και ευχαριστώ τους ανθρώπους που πίστεψαν σε μένα, δίνοντας μου την ευκαιρία να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή. Η κάθε ψήφος, ο κάθε σταυρός που μπήκε δίπλα στο όνομά μου αποτελεί για μένα τεράστια ευθύνη. Είμαι αποφασισμένος να δουλέψω όσο πιο σκληρά γίνεται για να μην απογοητεύσω ποτέ όσους με εμπιστεύτηκαν.

Θέλω να είμαι η φωνή όσων εκπροσωπώ μέσα στο κοινοβούλιο και να ακούγονται δυνατά όσα δεν μπορούν να πουν οι ίδιοι οι πολίτες του Αθηναϊκού νότου.

Παράλληλα, προσωπική μου προτεραιότητα είναι να επιστρέψει η νέα γενιά στην πολιτική. Να αλλάξουμε τους όρους, να ανοίξουμε το δρόμο για την επόμενη γενιά. Στόχος μου είναι σε μια τετραετία οι νέοι να έχουν πολύ περισσότερα κίνητρα και περισσότερες δυνατότητες να διεκδικήσουν το δικό τους ρόλο στην ελληνική πολιτική.

Leave a Comment