Βραδέτο Ιωαννίνων˸ Το “μπαλκόνι” του Ζαγορίου

Το Βραδέτο αποτελεί το ορεινότερο χωριό του Ζαγορίου κι ένα από τα παλαιότερα, μιας και η ύπαρξη ζωής σε αυτό, χρονολογείται από το 1616. Διοικητικά ανήκει στα Ζαγοροχώρια και το υψηλότερο σημείο του χωριού βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, όπου αγγίζει τα 1340μ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι κάτοικοι ήταν 21.

Είναι χτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Τύμφη, πάνω σε ένα βράχο, ο οποίος από τις τρεις πλευρές του έχει το φαράγγι του Βίκου και από την πίσω πλευρά, την οροσειρά της Τύμφης. Η απόστασή του από την πόλη των Ιωαννίνων, είναι περίπου 50 χιλιόμετρα.

Πρόκειται για έναν παραδοσιακό, πετρόχτιστο οικισμό, με γραφικά σοκάκια και όμορφη πανοραμική θέα της περιοχής, μιας και το γεγονός πως αποτελεί τα το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου, του δίνει τη δυνατότητα να βλέπει σε μεγάλη απόσταση.

Το Βραδέτο φημίζεται για την περίφημη σκάλα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πετρόχτιστο μονοπάτι που βλέποντάς το από ψηλά, κυριολεκτικά κόβει την ανάσα κι ενώνει το χωριό, με το Καπέσοβο. Είναι κατασκευασμένο από πέτρα της περιοχής και ξακουστούς μάστορες, με σκοπό να ενώσει τα δύο χωριά.

Σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί και η εκκλησία Γέννησης της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία χτισμένη το 1799, αλλά και τα δύο πέτρινα γεφύρια που μαζί με τη σκάλα, χαρακτηρίστηκαν το 1998, ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Οι κάτοικοι που δημιούργησαν το Βραδέτο ήταν κάτοικοι παλαιότερου συνοικισμού με την οναμασία Νούκα, οι οποίοι μετεγκαταστάθηκαν στο σημερινό Βραδέτο. Η μορφολογία του εδάφους φανερώνει πως ευνοούνταν η κτηνοτροφία αλλά και η αγροτική παραγωγή, όπως για παράδειγμα των δημητριακών.

Leave a Comment