Βάμος Χανίων: Ομορφιά και αρχιτεκτονική εφάμιλλη της Τοσκάνης

Ο Βάμος είναι χωριό των Χανίων και έδρα του Δήμου Αποκορώνου. Βρίσκεται στο νομό Χανίων, στη Δυτική Κρήτη στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, 25 χλμ. από την πόλη των Χανίων, 35 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου και 135 χλμ από το Ηράκλειο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 706 κατοίκους. Το χωριό είναι κτισμένο σε πλαγιά, σε υψόμετρο 190 περίπου μέτρων. Στο Βάμο υπάρχει κέντρο υγείας, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αστυνομικό τμήμα, Ειρηνοδικείο, τράπεζα, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.

Στην αιγυπτιακή απογραφή του 1834 αναφέρεται ως Vamos και είχε 30 χριστιανικές και 15 μουσουλμανικές οικογένειες. Λόγω της στρατηγικής του θέσης, το 1866 επιλέχθηκε από τον Σάββα πασά ως έδρα του νομού Σφακίων. Κατά την μετέπειτα περίοδο το χωριό γνώρισε μια σύντομη αλλά σημαντική πρόοδο, κατά την οποία κτίστηκαν με αγγαρείες των ντόπιων νέα δημόσια κτίρια με νεοκλασικά στοιχεία, όπως το Διοικητήριο, οι στρατώνες, αποθήκες, δεξαμενές και σχολεία, μεταξύ των οποίων το παρθεναγωγείο, που σήμερα λειτουργεί ως δημοτικός ξενώνας. Το χωριό πιθανότατα ιδρύθηκε από Άραβες επιδρομείς τον 8ο αιώνα μ.Χ., οι οποίοι κατέφυγαν στην Κρήτη έχοντας εκδιωχθεί από την Ανδαλουσία.

Το χωριό έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η Τοσκάνη των Χανίων, καθώς  διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Κάποια παλιά αρχοντικά έχουν αναστηλωθεί και αναπαλαιωθεί, έχοντας έντονο το στοιχείο της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.

Στα μπαλκόνια των σπιτιών και των κτιρίων υπάρχουν γιασεμιά και βουκαμβίλιες, συνθέτοντας ένα μοναδικό σκηνικό.

Φυσικά υπάρχουν πολλές επιλογές για να απολαύσετε τον καφέ και το φαγητό σας, απολαμβάνοντας την καταπράσινη περιοχή του Αποκόρωνα ή ακόμη και τα Λευκά Όρη. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε και κάποιες πιο ιδιαίτερες δραστηριότητες, όπως μαθήματα παραδοσιακής κρητικής μαγειρικής, πεζοπορία, επίσκεψη σε τυροκομεία και οινοποιεία, στα ελαιουργεία, και τους μελισσοκόμους.

Leave a Comment