Τσεπέλοβο˸ Το “στολίδι” της Τύμφης

Το Τσεπέλοβο είναι χωριό της Ηπείρου και συγκεκριμένα του νομού Ιωαννίνων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό της περιοχής Ζαγορίου και αποτελεί έδρα του Δήμου Τύμφης. Βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από τα Ιωάννινα. Το χωριό αποτελεί τουριστικό προορισμό κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, με πολλά από τα κτίριά του να είναι διατηρητέα.

Χτισμένο στην κορυφή Καζάρμα, σε υψόμετρο που ξεπερνάει τα 1000 μέτρα του όρου Τύμφη, δεσπόζει αρχοντικά, τονίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την ηπειρώτικη φινέτσα. Η χλωρίδα οργιάζει και φαίνεται σαν να αποτελεί φυσική προέκταση του βουνού. Σήμερα απαριθμεί λιγότερους από 300 κατοίκους.

Το Τσεπέλοβο υπήρξε διοικητικό κέντρο του Ζαγορίου από τον 18ο αιώνα και γνώρισε μεγάλη εμπορική ακμή κατά τα οθωμανικά χρόνια, κυρίως εξαιτίας του εμπορίου ξυλείας. Το 1700 λειτούργησε το πρώτο σχολείο του χωριού. Στο χωριό κατέφυγαν πριν την πτώση του Αλή Πασά και το ξέσπασμα της Επανάστασης το 1820, ο Γιαννιώτης ποιητής Ιωάννης Βηλαράς και ο δάσκαλος του Γένους Αθανάσιος Ψαλίδας συγκροτώντας, κεντρική επαναστατική οργάνωση. Η οργάνωση ανέλαβε την καθοδήγηση του Αγώνα κατά την πρώτη του φάση. Στις 7-8 Οκτωβρίου του 1943, πραγματοποιήθηκε στο Τσεπέλοβο εμφύλια μάχη ανάμεσα στις αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ.

Στο όμορφο και γραφικό αυτό χωριό της Ηπείρου μπορεί κανείς να απολαύσει και αρκετά αξιοθέατα. Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, πάνω από το λεγόμενο φαράγγι «Βικάκι», βρίσκεται η πέτρινη Μονή Ρογκοβού, χτισμένη κατά τα χρόνια 1028-1034 και ανακαινισμένη το 1745. Οι καλοδιατηρημένες αγιογραφίες και τα ξυλόγλυπτα της εκκλησίας έγιναν σταδιακά κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Εκεί, ο Νεόφυτος Δούκας ήθελε να ιδρύσει ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα («Ανωτέρα Σχολή»), όμως το όραμά του τελικά δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας των αναταραχών κατά την πτώση του Αλή Πασά. Στην πλατεία του οικισμού βρίσκεται η ανακαινισμένη από το 1753, εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με το εξάγωνο καμπαναριό, στην οποία μπορεί ο καθένας να θαυμάσει αγιογραφίες ανεκτίμητης ιστορικής αξίας.

Leave a Comment