Καθημερινά, μέσα στην πολύβουη και στρεσογόνα καθημερινότητα, αναζητούμε λίγες στιγμές ευτυχίας και ευχαρίστησης, κάνοντας πράγματα που μας ικανοποιούν. Ωστόσο, πολλές φορές αναρωτιόμαστε τί είναι αυτό που μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους, πώς ορίζεται η ευτυχία ή ποιο θα ήταν ένα ιδανικό πλαίσιο ευτυχίας για εμάς.
Η πολυδιάστατη έννοια της ευτυχίας έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών και διαφορετικών επιστημονικών κλάδων και μέχρι σήμερα, εντοπίζεται μια αδυναμία στην υιοθέτηση ενός κοινού ορισμού για τη συγκεκριμένη έννοια, γεγονός που της προσδίδει και μια παραπάνω γοητεία, σχετικά με τον προσδιορισμό της.
Ένας σύντομος και κοινός ορισμός της λέξης ευτυχία είναι: Η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία των σκοπών του.
Ο Πλάτωνας όρισε την ευτυχία ως τη δυνατότητα του ανθρώπου να μπορεί να βλέπει, την ουσία των πραγμάτων. Στη φιλοσοφία του αναφέρει πως η ευτυχία έχει να κάνει με το μυαλό και τη σκέψη και όχι με την ψευδαίσθηση που μας παρέχουν οι αισθήσεις. Για τον Πλάτωνα, η άσκηση της αρετής είναι ο δρόμος, για να προσδιορίσουμε την ευτυχία. Αν το έργο του ανθρώπου εναρμονίζεται με την αρετή, τη φιλοσοφία και τη διακαιοσύνη, τότε περπατά στο δρόμο της ευτυχίας. Ο Αριστοτέλης μίλησε για την ευδαιμονία, την οποία καταδεικνύει ως μια ανώτερη ψυχική κατάσταση, το ύψιστο αγαθό που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος και αναγνωρίζει σε αυτήν, τον τελικό σκοπό μιας μεγάλης αλυσίδας αγαθών, τα οποία αποτελούν το μέσο, για την επίτευξή της. Σύμφωνα με τον Σταγειρίτη φιλόσοφο, κάθε πράξη θα πρέπει να προσανατολίζεται προς την επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς η ευδαιμονία αποτελεί ένα αυτάρκες τέλος, το οποίο οφείλει να επιδιώκει ο άνθρωπος, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Το 1920, ο Freud μίλησε για την «Αρχή της Ηδονής» , την τάση δηλαδή του ανθρώπου να αποφεύγει τον πόνο και να αποκομίζει ευχαρίστηση. Σύμφωνα με το διάσημο ψυχαναλυτή, δεν υπάρχει κάποια συμβουλή που να κάνει όλους τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Ο καθένα πρέπει μόνος του να βρει, τί είναι αυτό που τον κάνει ευτυχισμένο και με ποιον ιδιαίτερο τρόπο μπορεί να γίνει ευτυχισμένος, καθώς εκτός από την ιδιοσυγκρασία, διαφέρουν και οι συνθήκες μέσα στις οποίες οι άνθρωποι αναπτύσσονται και λειτουργούν. Έχοντας παραχωρήσει για χάρη της ασφάλειάς του ένα μέρος της δυνατότητάς του για ευτυχία μέσω της ικανοποίησης των ορμών του, ο πολιτισμένος άνθρωπος καλείται να εκμεταλλευτεί την εναπομείνασα ικανότητά του, για να πετύχει τον υπέρτατο στόχο, δηλαδή την ευτυχία.
Η ευτυχία λοιπόν, είναι μια έννοια που είναι δύσκολο να ερμηνευτεί και να αποδοθεί με έναν κοινό αποδεκτό ορισμό, καθώς εξαρτάται από τις εμπειρίες και την υποκειμενική άποψη του καθενός. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι, ότι δε θα έπρεπε να προσεγγίζεται με έναν «ψυχαναγκαστικό» τρόπο, ότι δηλαδή επειδή κάποιος είναι ευτυχισμένος με κάτι, πρέπει και οι υπόλοιποι να είμαστε ευτυχισμένοι με το ίδιο πράγμα ή την ίδια συνθήκη. Η έννοια της ευτυχίας για τον κάθε άνθρωπο, είναι διαφορετική. Για κάποιον μπορεί να είναι μια στιγμή με τα αγαπημένα του πρόσωπα, για κάποιον άλλον ένα ταξίδι, για άλλους μια αγκαλιά, μια στιγμή χαλάρωσης στο σπίτι, ακόμα και η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου. Αυτό που πρέπει να αναρωτιώμαστε είναι: «Τί μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους; Τί είναι αυτό που μας γεμίζει με χαρά; Τί είναι αυτό που αποτελεί κίνητρο για εμάς; Που φωτίζει τις σκοτεινές μας σκέψεις»; Σημασία έχει να μπορούμε να απαντάμε στο ερώτημα, με γνώμονα τον εαυτό μας και όχι τους άλλους. Αυτό που κάνει όμορφο τον προσδιορισμό της ευτυχίας, είναι ότι αποτελεί κάτι διαφορετικό και μοναδικό για τον καθένα από εμάς, όσο διαφορετικοί και ξεχωριστοί είμαστε και όλοι μεταξύ μας. Ας θυμόμαστε λοιπόν, ότι η ευτυχία βρίσκεται στα μικρά πράγματα, βρίσκεται γύρω μας, μέσα μας, είναι οι άνθρωποί μας, οι δραστηριότητές μας, οι μικρές στιγμές που μας γεμίζουν, μέσα τη μέρα. Και να μαθαίνουμε να την εκτιμούμε, καθώς δεν είναι δεδομένη. Όταν συνειδητοποιήσουμε την αληθινή μας ευτυχία, τότε ο κόσμος και η ζωή αποκτά μια διαφορετική οπτική και διαφορετικά χρώματα.