ANIMA˸ Η προστασία της άγριας ζωής που όλο και περισσότερο “αγκαλιάζεται” από την Ελλάδα

Έχουμε συνηθίσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών, σε σχέση με τα ζωάκια συντροφιάς. Τι γίνεται με την άγρια ζωή; Υπάρχει ενημέρωση και συμμετοχή;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη ευαισθητοποίηση για την άγρια ζωή και απόδειξη είναι, ότι τα τραυματισμένα και ανήμπορα ζώα που βρίσκονται από πολίτες και παραδίδονται στα Κέντρα Περίθαλψης κάθε χρόνο, αυξάνονται συνεχώς. Οι άνθρωποι εντοπίζουν όλο και πιο συχνά περιστατικά κακοποίησης και άγριων ζώων, όχι μόνο κατοικίδιων. Επίσης είναι πολλά τα νέα παιδιά που δηλώνουν διαθεσιμότητα για εθελοντική εργασία.

Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται, ενημερώνουν κι ενημερώνονται. Τι γίνεται όμως με την πολιτεία; Δέχεστε βοήθεια;

Τον τελευταίο καιρό, τα δυο – τρία τελευταία χρόνια για την ακρίβεια, κάτι κινείται από μεριάς της πολιτείας. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να υπάρχει μια σταθερή υποστήριξη, που να καλύπτει το ένα τρίτο των αναγκών των Κέντρων, ώστε να μπορούμε κάθε χρόνο, να ξεκινάμε από μία αξιοπρεπή και επαρκή βάση.


Πρόσφατα έγινε μεγάλη συζήτηση από πλευράς οργανώσεων, για την περίθαλψη του ζιφιού στον Άλιμο. Στερείται η χώρα μας γνώσης και εξοπλισμού, για τέτοιου είδους θηλαστικά; Έγιναν λάθη;

Δυστυχώς έγινε πολύς θόρυβος για μια υπόθεση, που ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και δεν έδινε πολλές επιλογές. Έτσι αμαυρώθηκε η προσπάθεια των ανθρώπων και των φορέων, που ενεπλάκησαν. Με δεδομένη την υποδομή που υπάρχει στη χώρα δε θεωρούμε ότι έγιναν λάθη, ούτε ότι έλειπαν γνώσεις. Αυτό που λείπει πράγματι, είναι να δημιουργηθεί η υποδομή σε σταθερή και κινητή βάση, ώστε να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη επιτυχία τα περιστατικά των ζωντανών κητωδών, που εκβράζονται.


Πείτε λίγα λόγια για το “ΠΑΡΑΤΗΡΩ”, αλλά και για άλλες πρόσφατες δράσεις σας, αν υπάρχουν.

Το “ΠΑΡΑΤΗΡΩ” επιχειρούμε αυτή την περίοδο να το ξαναβάλουμε μπροστά. Ήταν μια προσπάθεια στο πλαίσιο της επιστήμης των πολιτών να καταγραφούν οι αιτίες θανάτωσης και τραυματισμού, άγριων ζώων στην Ελλάδα. Εδώ κι ένα χρόνο έχουμε ξεκινήσει συστηματικά διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να έχουμε αιτιολογική διάγνωση των περιστατικών που διαχειριζόμαστε. Κάθε χρόνο δημοσιεύουμε τα στατιστικά δεδομένα, ως προς τις αιτίες τραυματισμών. Στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, έχουμε δημιουργήσει προγράμματα γνωριμίας των παιδιών με την άγρια ζωή και μάλιστα, λόγω υγειονομικών μέτρων τα μεταφέραμε σε on line παρουσιάσεις, που έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία.


Πώς μπορεί κάποιος που επιθυμεί να βοηθήσει ή να ενταχθεί στην ομάδα σας;

Μπορεί κανείς να βοηθήσει με ποικίλους τρόπους και φυσικά, ακόμη και μια συμβολική κίνηση, είναι καλοδεχούμενη. Κάποιοι εξ’αυτών είναι με προσφορά εθελοντικής εργασίας σε διάφορους τομείς δραστηριότητας, με προσφορά σε είδη, όπως για παράδειγμα υλικά που έχουμε ανάγκη ή και με απ’ ευθείας δωρεά, στους τραπεζικούς λογαριασμούς μας.

Leave a Comment