Η υποψήφια βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και μέλος της ΚΠΕ Αλεξάνδρα Σαγρή σχολιάζει την επικαιρότητα

Η Αλεξάνδρα Σαγρή είναι εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.

Στις εκλογές του Ιουλίου 2019, συμμετείχε ως υποψήφια βουλευτής του Β1΄ Βόρειου Τομέα Αθηνών με το Κίνημα Αλλαγής, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση σε ψήφους και στην εμπιστοσύνη των συμπολιτών της.

Σε μια πρωτόγνωρη εποχή εξαιτίας του κορωνοϊού, ένας από τους πρώτους τομείς που επλήγησαν, ήταν αυτός της εκπαίδευσης. Ούσα πέρα από πολιτικός και εκπαιδευτικός, σε ποια μέτρα θεωρείτε πως θα έπρεπε να προβεί η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακάμψει ο τομέας της εκπαίδευσης;

Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για το βήμα που μου δίνετε και την ευκαιρία να μεταφέρω κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς.

Βιώνουμε πρωτόγνωρες στιγμές, στιγμές που αλλάζουν τα μέχρι τώρα δεδομένα μας, στιγμές που αλλάζουν την εικόνα του σχολείου μας, στιγμές που όλοι καλούμαστε να υπερβούμε τους εαυτούς μας για να μπορέσουμε να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων και των στιγμών.

Ως εκπαιδευτικός πρώτα και ύστερα ως άνθρωπος που αγαπά την πολιτική που δίνει λύσεις στα αδιέξοδα, για την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης θα πρότεινα την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Θα πρότεινα έναν οργανωμένο σχεδιασμό που θα επιδιώκει τη συναίνεση της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών, μαζί με μια προσπάθεια διαμόρφωσης ευρύτερων συμφωνιών που θα δημιουργούν συνθήκες συνέχειας στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Η χάραξη μιας ενιαίας εκπαιδευτικής πολιτικής με επίκεντρο τον άνθρωπο και η συνέργεια από όλους τους δημοκρατικούς χώρους στα ζητήματα παιδείας στη χώρα, θα αποτελούσε κατάκτηση.

Είναι ανάγκη σε αυτές τις συνθήκες, όλοι οι μαθητές μας να έχουν ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση στη γνώση.

Ανάγκη είναι η επιμόρφωση και η υποστήριξη των εκπαιδευτικών που έχουν διανύσει απίστευτα βήματα εξέλιξης μόνοι.

Είναι ανάγκη κάθε Υπουργός Παιδείας και της εν λόγω κυβέρνησης να αφουγκράζεται το εκπαιδευτικό του δυναμικό και ύστερα να επιφέρει τις όποιες αλλαγές.

Η Παιδεία θέλει σταθερότητα και όραμα για ένα σχολείο σύγχρονο, ανταγωνιστικό,  με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο σπουδών δομημένο από τη βάση των εκπαιδευτικών βαθμίδων, την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ύστερα κλιμακωτά στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με απώτερο στόχο ο μαθητής, με έναν καταρτισμένο και κοινωνικά αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό, να αναπτυχθεί ολόπλευρα και να αποκτήσει μια ισορροπημένη προσωπικότητα, με κριτική και αφαιρετική σκέψη, με πνευματική καλλιέργεια και σφαιρική γνώση.

Ποια είναι η γνώμη σας σε σχέση με τη λειτουργία των σχολείων και τα αυξημένα μέτρα προστασίας;

Η λειτουργία των σχολείων ήταν και παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα στην περίοδο κρίσης που βιώνουμε.

Οι χειρισμοί του Υπουργείου Παιδείας δυστυχώς το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν σύγχυση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Αντιφατικές και αυτοαναιρούμενες κινήσεις, έλλειψη οργανωμένου σχεδίου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς  και αδυναμία κατανόησης από την ηγεσία, ότι εκπαίδευση δεν είναι αριθμοί, αλλά πρόσωπα, σχέσεις εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Το Μάιο, αυξήθηκαν σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή οι μαθητές ανά τμήμα από 22 στους 25, άλλαξαν οι διευθυντές εκπαίδευσης και τοποθετήθηκαν νέοι χωρίς διαφανείς και ανοιχτές διαδικασίες, οι μάσκες, το προσωπικό καθαριότητας, όλα με καθυστέρηση.

Δεν υπάρχει καμία ιεράρχηση προτεραιοτήτων για την αναγκαία πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών, για τα αυξημένα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, για τη μείωση των μαθητών ανά τάξη.

Τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν με πρόγραμμα, με σχέδιο, με υποστήριξη, με περισσότερο εκπαιδευτικό προσωπικό για τις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας, για την ασφάλεια των παιδιών και όλων όσων εμπλεκόμαστε στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Πώς κρίνετε το άνοιγμα των συνόρων κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και τι θεωρείτε πως πήγε λάθος, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο, ισχυρότερο κύμα της πανδημίας;

Η Κυβέρνηση διάλεξε μια κατεύθυνση διαφορετική από αυτή που πήρε στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Τα θολά και αντιφατικά μηνύματα περί της χρήσης μάσκας, η διακοπή της ενημέρωσης για τον ιό και την εξέλιξή του στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, το βιαστικό άνοιγμα των συνόρων, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο και προετοιμασία, με αποσπασματικούς ελέγχους στις εισόδους της χώρας, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια υγειονομικών υποδομών σε νησιά και την προκλητική στάση προσώπων της κυβέρνησης που δεν τηρούσαν τα μέτρα, έδειξαν αδυναμία πρόληψης καταστάσεων και  οδήγησαν στην απόλυτη χαλάρωση και στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Η κοινωνία, η οικονομία δεν αντέχουν δεύτερο lockdown.

Απαιτούμε συνέπεια και μεθοδικότητα.

Ως πολίτες από τη μεριά μας, πρέπει να φερθούμε υπεύθυνα , για τα παιδιά μας, τους γονείς, τους συμπολίτες μας.

Δύσκολα τα πράγματα και στο μέτωπο της ασφάλειας του τόπου, με μία Τουρκία να προκαλεί και να απειλεί συνεχώς στην ανατολική Μεσόγειο. Θεωρείτε πως έχει μερίδιο ευθύνης και η κυβέρνηση της ΝΔ εξαιτίας εσφαλμένων χειρισμών και διαπραγματεύσεων και τι θα προτείνατε ως Κίνημα Αλλαγής;

Ένα άλλο πολύ σημαντικό μέτωπο.

Η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, εκμεταλλευόμενη την παγκόσμια αναρχία που επικρατεί και δείχνει το νέο της πρόσωπο.

Είμαι και είμαστε ως Κίνημα Αλλαγής υπέρ της άποψης πως τα εθνικά ζητήματα και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να τυγχάνουν μιας ευρείας όχι μόνο κοινωνικής μα και πολιτικής συναίνεσης.

Πρέπει να υπάρχει ένα σαφές εθνικό πλαίσιο βαθιά πατριωτικό, βασισμένος την αλήθεια, το οποίο θα διαμορφώνει την μεγαλύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη.

Τα μηνύματά μας από το εσωτερικό και από το εξωτερικό πρέπει να είναι καθαρά.

Ζητάμε την ενημέρωση από την κυβέρνηση και όχι κινήσεις και τακτικές μυστικής διπλωματίας.

Είστε υπέρ μιας δεύτερης καραντίνας ή μιας επαναφοράς των SMS μετακινήσεων όπως συζητείται ή θεωρείτε πως είναι ρίσκο όσον αφορά στα αυξημένα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας που παρουσιάστηκαν την πρώτη φορά ;

Η δεύτερη καραντίνα θα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντική για το πολύ ευαίσθητο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας που θίγετε.

Η καραντίνα ενδυνάμωσε δυστυχώς τέτοιες ακρότητες.

Η ενδοοικογενειακή βία όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα της, με προγράμματα υποστήριξης και ενδυνάμωσης των θυμάτων, με ένα πλαίσιο που θα διαπερνά όλη την κοινωνία ενημέρωσης και πρόληψης τέτοιων φαινομένων.

Και φυσικά και αυτό το θέμα είναι θέμα παιδείας και εκπαίδευσης, η οποία πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά. Η μόνη λύση στην πάταξη τέτοιων φαινομένων είναι η επένδυση στην Παιδεία.

Κλείνοντας, ανήκετε στη νέα γενιά του Κινήματος Αλλαγής, κάτι που στηρίζεται θερμά από την παράταξή σας τα τελευταία χρόνια. Σε ένα υποθετικό σενάριο πρόωρων εκλογών… γιατί Κίνημα Αλλαγής;

Σε όλες τις δύσκολες και κομβικές στιγμές αυτού του τόπου, ήταν η δημοκρατική παράταξη, η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ,  που έδινε νόημα και ουσία στην έννοια ευθύνη και υπευθυνότητα και το ίδιο πράττει και σήμερα με την υπεύθυνη αντιπολίτευσή της.

Με έργα, υπηρεσίες, υποδομές που άλλαξαν την εικόνα μιας ολόκληρης χώρας, που δημιούργησαν μια άλλη ποιότητα ζωής, που εξύψωσαν την υπεροχή του ατόμου και του πολίτη , όπως συνηθίζω να λέω, με την ισότητα των ευκαιριών, τις δημόσιες υπηρεσίες και τα κοινωνικά αγαθά.

Δεν ξεχνώ την πορεία και το παρελθόν ενός χώρου ιστορικού, τον οποίο τιμώ χρόνια και όλοι εμείς σήμερα πρέπει να δώσουμε τη μάχη του τώρα.

Στον πολιτικό μας χώρο που πρέπει να εκσυγχρονιστεί σε  λόγο και παρουσία, με προτάσεις και θέσεις που αγγίζουν την κοινωνία, με ένα καθαρό, πεντακάθαρο στίγμα για το ποιους εκφράζουμε.

Η δική μας γενιά, πρέπει να αποδείξει πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι, πως για μας η πολιτική ταυτίζεται με την ηθική, πως για μας η πολιτική ανοίγει δρόμους, δίνει λύσεις, δε διχάζει, δε διαιρεί, ενώνει και εμπνέει, όπως δε θα σταματήσω να λέω.

Ο αγώνας συνεχίζεται…

Leave a Comment