Σαν σήμερα φεύγει από τη ζωή ο Ανδρέας Παπανδρέου

Θα μπορούσε κανείς να μιλά και να γράφει ώρες για τον Ανδρέα Παπανδρέου, μιας και αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς της μεταπολίτευσης. Για κάποιους, τον σημαντικότερο.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε πρωθυπουργός, επί σειρά ετών και ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, του σοσιαλιστικού κόμματος της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της ζωής του απέκτησε πολλούς φίλους, αλλά και εχθρούς. Η αλήθεια είναι πως είτε ήσουν υποστηρικτής του, είτε πολιτικός του αντίπαλος, η γοητεία που ασκούσε στα πλήθη, ήταν αναμφισβήτητη. Γι’ αυτό άλλωστε και όσοι ήθελαν να του εναντιωθούν, τον αποκαλούσαν “λαϊκιστή” και “λαοπλάνο”.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, γιος του επίσης πολιτικού και πρώην πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου, γεννήθηκε στη Χίο το 1919. Διετέλεσε πρωθυπουργός τα διαστήματα: 21 Οκτωβρίου 1981 – 2 Ιουλίου 1989 και 13 Οκτωβρίου 1993 – 18 Ιανουαρίου 1996. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ήταν καθηγητής Οικονομικών στις ΗΠΑ και συγγραφέας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει διστακτικά την περίοδο της μεταπολίτευσης, στην Ελλάδα. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, σε μία από τις αίθουσες του ξενοδοχείου «Κινγκ Πάλας», ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος με τη γνωστή «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται από τότε. Η ώρα της Αλλαγής αποτελεί το κεντρικό σύνθημα της παράταξης, έως και σήμερα.

Το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου καταφέρνει την πρώτη του μεγάλη νίκη με ποσοστό 48,07%, κερδίζοντας έτσι, την πρωθυπουργία της χώρας. Το 1988 ξεσπά το περίφημο σκάνδαλο Κοσκωτά, στο οποίο εμπλέκουν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον ίδιο τον Παπανδρέου. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του, ως σκευωρία των πολιτικών του αντιπάλων, που όμως ήταν αρκετή για να του στερήσει τη νίκη, στις εκλογές του 1989. Εκείνη την περίοδο της μεγάλης αναταραχής, ο Ανδρέας Παπανδρέου υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση καρδιάς, σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

Η δική για το σκάνδαλο Κοσκωτά άρχισε στις 16 Μαρτίου 1991, στην οποία δεν παρέστη ο ίδιος, καταγγέλλοντάς την ως μεθόδευση των πολιτικών του αντιπάλων και σκευωρία, όπως προαναφέρθηκε. Στη δική αθωώθηκε, ενώ καταδικάστηκαν Τσοβόλας και Πέτσος. Μετά από καιρό ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα πει πως μετάνιωσε για την παραπομπή του Παπανδρέου ενώπιον της δικαιοσύνης, όμως αυτό του πρόσταξε, η πολιτική του συνείδηση.

Την πολιτική του σταδιοδρομία ακολούθησε κι ένας εκ των πέντε συνολικά παιδιών του, ο Γιώργος Παπανδρέου, που επίσης διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας, για σύντομο σχετικά, χρονικό διάστημα.

Η αγάπη του για το γυναικείο φύλο, γνωστή. Από τους λίγους πολιτικούς στην Ελλάδα που απασχόλησαν τόσο, με την προσωπική τους ζωή. Η περίφημη φράση και το νεύμα προς την τελευταία του σύζυγο Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου, κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο, έμεινε στην ιστορία: «Δήμητρα έλα». Το ίδιο και ο χωρισμός του από την τότε γυναίκα του, Μαργαρίτα Παπανδρέου. Κάποιοι δεν του συγχώρησαν ποτέ, αυτό του το ατόπημα, όπως το χαρακτήρισαν.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, δέχθηκε αρκετά μεγάλη εχθρότητα και από τη Δύση. Χαρακτηριστική είναι η αντιπαράθεσή του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1974, στη Βουλή. «Η Ελλάς ανήκει εις τον δυτικόν κόσμο», αναφέρει ο Καραμανλής , με τον Παπανδρέου να του απαντά: «Προτιμούμε να ανήκουμε εις τους Έλληνας».

Μεγάλη του αγάπη και η μουσική. Αγαπημένο τραγούδι μετά τη τζαζ, με πολλά στιγμιότυπα ζεϊμπέκικου στα Μέσα της εποχής, «αυτός, ο άνθρωπος αυτός», της Ρίτας Σακελλαρίου.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου άφησε την τελευταία του πνοή μετά από χρόνια προβλήματα υγείας στο σπίτι του στην Εκάλη, στις 23 Ιουνίου του 1996. Κηδεύτηκε στις 26 Ιουνίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, με τιμές αρχηγού κράτους. Ο ίδιος ενέπνευσε και εμπνέει ακόμη τους υποστηρικτές του κόμματος, ενώ πολλές είναι οι αντιπαραθέσεις για τη μίμηση του πολιτικού χαρακτήρα ακόμη και σήμερα, στο χώρο της κεντροαριστεράς. Άλλωστε, στα κρίσιμα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, με μονοψήφια ποσοστά και πολλή λάσπη, για τους περισσότερους πιστούς συνεχιστές της παράταξης, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο “ήλιος” που οι ίδιοι ήλπιζαν να ανατείλει ξανά, μέσα από το πρόσωπο, των νέων στελεχών.

Leave a Comment