Εμφύλιος στη Ρωσία μετά την ένοπλη ανταρσία της Wagner – Θρίλερ με το πού βρίσκεται ο Πούτιν

Πραξικόπημα και εμφύλιο πόλεμο θυμίζει η κατάσταση στη Ρωσία, μετά την ένοπλη ανταρσία της Wagner. Η Wagner αποτελεί οργάνωση μισθοφόρων με χιλιάδες μαχητές, που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην εισβολή της Κριμαίας το 2014, υπέρ της Ρωσίας. Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε σημαντικά. Ο Πούτιν, προκειμένου να καταστείλει τη δράση τους, έστειλε νωρίτερα Τσετσένους πολεμιστές, που αποτελούν και σημαντικούς συμμάχους του.

Από το πρωί υπήρχαν φήμες πως ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει ήδη φύγει από τη Μόσχα, ωστόσο λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος τύπου του Πούτιν Πεσκόφ, διέψευσε τις φήμες λέγοντας, πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται και εργάζεται στο Κρεμλίνο. 

Άλλες φήμες κάνουν λόγο για εξαφάνιση του αεροπλάνου του Ρώσου προέδρου από τα ραντάρ, μετά την απογείωσή του από τη Μόσχα, με κατεύθυνση την Αγία Πετρούπολη. Πιο πριν, ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε πως τα πράγματα είναι δύσκολα και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ενώ ζήτησε περιορισμό των μετακινήσεων.

Αυτή τη στιγμή ισχυρές δυνάμεις στρατού βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις της Ρωσίας και κυρίως σε Μόσχα και Κρεμλίνο.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που επιτρέπει την φυλάκιση 30 ημερών, για όσους παραβιάζουν το στρατιωτικό νόμο σε μέρη, όπου αυτός έχει επιβληθεί.

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ και ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν, ανακοίνωσε ότι στέλνει τους άνδρες του σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη ένταση, μιας και η Ρωσία αντιμετωπίζει ένοπλη ανταρσία από την οργάνωση Wagner, κυρίως στο Ροστόφ, της νότιας Ρωσίας.

Νωρίτερα, μαχητές που φέρονται να ανήκουν στη Wagner, δήλωναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως μετά την κατάληψη του Ροστόφ και μέρους της Βορονέζ, επόμενος στόχος, είναι η Μόσχα.

Αυτή τη στιγμή απέχουν 400 περίπου χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και επικρατεί μεγάλος φόβος για το τι θα συμβεί, αν τελικά καταφέρουν να τη φτάσουν. Οι μετακινήσεις των κατοίκων έχουν περιοριστεί, ενώ τοπικά μέσα κάνουν λόγο για φρενίτιδα σε σούπερ μάρκετ και μαγαζιά τροφίμων.

Η Κόκκινη Πλατεία που φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις
Πηγή βίντεο The Guardian

Leave a Comment