Σαν σήμερα: Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ήταν 6 το πρωί -5 ώρα Ελλάδος – όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε την βίαιη είσοδό του στην Ουκρανία, ως μια υποχρεωτική, στρατιωτική επιχείρηση.

Στόχος είναι «η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας», σύμφωνα με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες του για μια «γενοκτονία» ενορχηστρωμένη από την Ουκρανία, στις ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές της χώρας, καταγγέλλοντας παράλληλα, μια «επιθετική» πολιτική του ΝΑΤΟ.

Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακηρύξει την «ανεξαρτησία» των ουκρανικών αυτονομιστικών περιοχών, του Ντονμπάς.

Οι σειρήνες ηχούν και ο κόσμος τρέχει πανικόβλητος στους δρόμους και τα καταφύγια. Για πολλούς σηματοδοτεί την έναρξη ενός Γ’ Παγκόσμιου πολέμου και οι φόβοι για γενίκευση της σύρραξης, έρχονται στο προσκήνιο.

Η Δύση στρέφεται εναντίον του Ρώσου προέδρου από την πρώτη στιγμή, ο οποίος εκτοξεύει απειλές, ακόμη και για χρήση πυρηνικών όπλων. Έρχεται εμπάργκο στα ρωσικά προϊόντα και ξεκινάει μια κρίση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, άνευ προηγουμένου. Μέσα σε όλα αυτά, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν απασχόλησε ποτέ καθότι νέος πολιτικός, παρουσιάζει μια πυγμή, που κανείς δεν ανέμενε. Απαντά με πόλεμο, προκαλώντας μάλιστα “ζαλάδα” στο ρωσικό στρατόπεδο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ολόκληρες πόλεις, καταστρέφονται. Πρώτα το Κίεβο, η πρωτεύουσα δηλαδή, η Μαριούπολη, το Χάρκοβο, η Χερσώνα και πολλές ακόμη. Τυφλές επιθέσεις πραγματοποιεί ο ρωσικός στρατός, ακόμη και σε χωριά.

Εκατομμύρια εκτοπισμένοι άνθρωποι, τρέχουν στα σύνορα προκειμένου να φύγουν και να γλιτώσουν. Χιλιάδες νεκροί. Ο αριθμός παραμένει άγνωστος, αφού ακόμη στα χαλάσματα, υπάρχουν νεκροί. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους, είναι περίπου, 10.000. Μεγάλο πλήγμα δέχθηκε και ο στρατός της Ρωσίας, με τους νεκρούς να αγγίζουν, ακόμη και τους 200.000 χιλιάδες. Οι ίδιοι βέβαια το αρνούνται.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου και η αλήθεια είναι πως κανείς δεν περίμενε να δει, τόσο μίσος και φρικαλεότητα. Βιασμοί, βασανισμοί και άψυχα σώματα ανθρώπων, που δεν ενόχλησαν κανένα, να κείτονται στους δρόμους.

Θλιβερές εικόνες και μια ακόμη πιο θλιβερή, υπενθύμιση: Μία επέτειος που δεν ανήκει στη λήθη, αλλά στη ζοφερή, τρέχουσα πραγματικότητα. Ένας χρόνος από την εισβολή στην Ουκρανία και ο πόλεμος, συνεχίζεται.

Leave a Comment