Η ανακάλυψη έγινε από επιστήμονες στο βόρειο Ισραήλ και δεν είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε κρανίο, με αντίστοιχη μορφή. Πρόκειται όμως για την αρχαιότερη τέτοιου είδους ανακάλυψη στην Εγγύς Ανατολή, μιας και χρονολογείται περίπου, 3.500 χρόνια πριν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πιθανή εξήγηση για την τετραγωνισμένη τρύπα στο κρανίο, είναι η προσπάθεια επέμβασης, για την ίαση κάποιας ασθένειας. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που αμφισβητούν αυτή τη θεωρία και υποστηρίζουν, πως συνδέεται, με κάποιο τελετουργικό της εποχής.
Από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αντίστοιχους σκελετούς τα προηγούμενα χρόνια, προέκυψε πως όντως έπασχαν από ασθένεια. Άρα το συμπέρασμα που εξάγεται τώρα, είναι ότι επρόκειτο για ιατρική επέμβαση τρυπανισμού με αιχμηρό όργανο και με στόχο τη θεραπεία του ασθενούς, από σοβαρά προβλήματα υγείας.
Το σύνολο των στοιχείων υποδηλώνει, πως πρόκειται για ένα άτομο που ήταν άρρωστο για μια μακρά χρονική περίοδο, συνεπώς ίσως του έκαναν κάποιου είδους επέμβαση, προκειμένου να το σώσουν.
Έχουμε ενδείξεις ότι ο τρυπανισμός, ήταν μια εξαπλωμένη μορφή χειρουργικής, εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά στην Εγγύς Ανατολή, δεν τη συναντούμε τόσο συχνά. Έχουν βρεθεί μόνο γύρω στις δέκα περιπτώσεις τρυπανισμού σε όλη την περιοχή, αναφέρει η επικεφαλής των ερευνών.
Όπως προσθέτει υπάρχουν πολλά πράγματα που οι επιστήμονες δε γνωρίζουν για τους τρυπανισμούς στην αρχαιότητα, όπως για παράδειγμα γιατί άλλοι έχουν στρογγυλές οπές, ενώ άλλοι τετράγωνες ή τριγωνικές. Το σίγουρο είναι πως βρίσκονταν σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση για να αποφασίσουν, να ανοίξουν μια τρύπα στο κεφάλι.
Αυτό που έχουμε λανθασμένα στη συνείδησή μας οι σύγχρονοι άνθρωποι για εκείνα τα χρόνια, είναι πως και τότε οι άνθρωποι έκαναν σπουδαίες προσπάθειες για να βοηθήσουν και να γιατρέψουν, ο ένας τον άλλον.