Πώς η καθημερινότητά μας επηρεάζει την ψυχική μας υγεία

Καθημερινά είμαστε απασχολημένοι με διάφορες υποχρεώσεις και συχνά ξεχνάμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Συχνά, στο τέλος της ημέρας μας καταλήγουμε κουρασμένοι, πιεσμένοι και μερικές φορές, μελαγχολικοί. Μπορεί οι διαταραχές του συναισθήματος, όπως η κατάθλιψη, να προκαλούνται από εξωτερικούς παράγοντες, έξω από τα όρια του ελέγχου μας, υπάρχουν όμως και κάποιες συμπεριφορές μας, που επηρεάζουν τη διάθεσή μας.

Η πρώτη συμπεριφορά αφορά στη στάση του σώματός μας και συγκεκριμένα το βάδισμά μας. Σύμφωνα με μια μελέτη  που δημοσιεύτηκε στο Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, το πώς νιώθουμε, μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο που περπατάμε. Άτομα που γέρνουν μπροστά, με σκυφτούς ώμους και τα χέρια στις τσέπες, βιώνουν περισσότερο αρνητικά συναισθήματα απ’ ότι τα άτομα που έχουν ελευθερία κινήσεων και βαδίζουν με αποφασιστικό βήμα. Επίσης, τα άτομα που σταυρώνουν τα χέρια όταν συνομιλούν, έχουν  αμυντική στάση για τον κόσμο, απ’ ότι τα άτομα που συνομιλούν με ζωηρές κινήσεις. Γι’ αυτό στην καθημερινότητά μας, είναι καλό να αφήνουμε το σώμα μας ελεύθερο και χαλαρό, καθώς η σωματική χαλάρωση συνδέεται άμεσα με τη ψυχική ηρεμία.

Μια δεύτερη συνήθεια που επιδρά αρνητικά στην ψυχική υγεία όταν γίνεται κατ’ επανάληψη, είναι η έμμονη τάση κάποιων ανθρώπων για φωτογραφίες. Σύμφωνα με έρευνα του Psychological Science, το να φωτογραφίζει κανείς συνέχεια χωρίς συνοχή και συνειδητοποίηση, μπορεί να παρεμποδίσει τον τρόπο που θυμάται εκείνες τις στιγμές. Όταν βρισκόμαστε σε ένα καινούριο μέρος, να φροντίζουμε να απολαμβάνουμε τη στιγμή, να απαθανατίζουμε με τη μνήμη μας το τοπίο, το μουσείο, ή το μέρος που επισκεπτόμαστε, να παίρνουμε το χρόνο να «χορτάσουμε» τη θέα. Επίσης, όταν βρισκόμαστε με φίλους να θυμόμαστε ότι βγήκαμε για να τους δούμε και να περάσουμε καλά. Οι πολλές φωτογραφίες δεν έχουν νόημα, καθώς οι ωραιότερες στιγμές μας δεν απαθανατίζονται με το φακό.

Η δυσκολία να αποχωριστούμε το κινητό μας τηλέφωνο επίσης, επιδρά αρνητικά στην ψυχική μας διάθεση, καθώς είμαστε συνεχώς σε υπερδιέργεση. Όταν είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση και έχουμε τα μάτια μας συνεχώς επάνω σε μια οθόνη, δεν προλαβαίνουμε να ξεκουραστούμε πραγματικά και δεν αφήνουμε το μυαλό μας και το σώμα μας να αναγεννηθούν.

Η συνεχής ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η επικοινωνία μόνο μέσω γραπτών μηνυμάτων, δε βοηθά στο να κρατάμε ουσιαστική επαφή με τους φίλους μας. Αντίθετα, μας δημιουργεί μια ψευδαίσθηση ότι επικοινωνούμε, χωρίς η επαφή να είναι ουσιαστική. Χρειάζεται να ερχόμαστε σε επαφή με τους φίλους σε μια πραγματική, πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία. Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και οι ηλεκτρονικές συσκευές, προσφέρουν προσωρινή ικανοποίηση και ανακούφιση, αποκόπτωντάς μας από την άμεση επικοινωνία και την επαφή με τον έξω κόσμο. Το χρόνο που θα αφιερώναμε για να συνομιλήσουμε διαδικτυακά ή να απορροφηθούμε από την εικονική πραγματικότητα, ας τον αξιοποιούμε για να βλέπουμε πιο συχνά τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Με αυτό τον τρόπο, αισθανόμαστε μεγαλύτερη ανακούφιση, χαλαρώνουμε, αποφορτίζουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα και κοινωνικοποιούμαστε.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ψυχολογίας μας, είναι η επαφή με τοξικά άτομα. Πρόκειται για τα άτομα που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή μας, ασκούν κριτική και προσπαθούν να μας ελέγξουν. Η επαφή με τοξικά άτομα μειώνει την αυτοεκτίμησή μας, δημιουργεί ενοχές, συναισθήματα πίεσης και άγχους και πολλές φορές αργούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι τα αρνητικά μας συναισθήματα προέρχονται από συγκεκριμένα άτομα. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Επίσης, η έλλειψη ύπνου και η έλλειψη χρόνου με τον εαυτό μας, επηρεάζει την ψυχική μας διάθεση. Είναι σημαντικό να αναπαυόμαστε και να κοιμόμαστε καλά, καθώς ο ύπνος ξεκουράζει τον εγκέφαλο και το σώμα μας. Επιπλέον, πρέπει να βρίσκουμε λίγο προσωπικό χρόνο για τον εαυτό μας, είτε πρόκειται για μια ώρα είτε για δέκα λεπτά, είτε και για μια μέρα. Το να μένουμε μόνοι μας, να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν και μας χαλαρώνουν, δε σημαίνει  ότι είμαστε μόνοι μας. Ο προσωπικός χρόνος είναι πολύ σημαντικός για να αφουγκραζόμαστε τα θέλω μας, τις σκέψεις, μας και τα συναισθήματά μας.

Τέλος, κάτι που επηρεάζει την ψυχική μας υγεία και προκαλεί άγχος, είναι η ταυτόχρονη, πολλαπλή εργασία. Με το να προσπαθούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αγχωνόμαστε, να αποδιοργανωνόμαστε και εν τέλει να αφήνουμε υποχρεώσεις ανολοκλήρωτες. Χρειάζεται να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας, να ιεραρχούμε τις υποχρεώσεις μας, έτσι ώστε να μην πιεζόμαστε και να είμαστε συνεπείς με το πρόγραμμά μας.

Όλες αυτές οι καθημερινές συνήθειες, συχνά μας φαίνονται ασήμαντες και περνούν απαρατήρητες. Ωστόσο, αν αρχίζουμε να αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας με απλά πράγματα, τότε θα παρατηρήσουμε θετικές αλλαγές και στην ψυχική μας διάθεση. Το μυστικό είναι να προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές προκλήσεις με ψυχραιμία και μια θετική στάση και να προσπαθούμε να αφιερώνουμε χρόνο σε εμάς και τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Από Τσιάκου Χρύσα

Leave a Comment