Ένα αρκετά ασυνήθιστο για την εποχή φαινόμενο καταγράφηκε στον Όλυμπο, όπου χιονόπτωση σημειώθηκε στα υψηλότερα σημεία του βουνού, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε, στα τέλη Ιουλίου.
Η απότομη μεταβολή του καιρού που επηρέασε τη Βόρεια Ελλάδα προκάλεσε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στα μεγάλα υψόμετρα, με αποτέλεσμα το Οροπέδιο των Μουσών, σε υψόμετρο περίπου 2.650 μέτρων, να καλυφθεί προσωρινά από λεπτό στρώμα χιονιού. Παράλληλα, σε αρκετά σημεία εκδηλώθηκαν έντονες καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις, δημιουργώντας εικόνες που περισσότερο θυμίζουν χειμώνα, παρά Ιούλιο.

Φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύθηκαν από ορειβάτες και από το Καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος» κατέγραψαν το λευκό τοπίο στις κορυφές του Ολύμπου, εικόνες που μέσα σε λίγες ώρες έκαναν, το γύρο του διαδικτύου. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η χιονόπτωση ήταν σύντομη και το χιόνι δεν παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οι θερμοκρασίες ανέβηκαν εκ νέου, μετά την εξασθένηση της κακοκαιρίας.
Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι, αν και πρόκειται για ένα σπάνιο θέαμα στα τέλη Ιουλίου, η εκδήλωση χιονόπτωσης στις υψηλότερες κορυφές του Ολύμπου, δεν είναι πρωτοφανές γεγονός. Το μεγάλο υψόμετρο, σε συνδυασμό με την είσοδο ψυχρών αερίων μαζών και την έντονη αστάθεια της ατμόσφαιρας, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες χιονόπτωσης ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία υποχωρεί κοντά ή κάτω από το μηδέν.
Το φαινόμενο αυτό αποδεικνύει, ότι οι καιρικές συνθήκες μπορούν να μεταβληθούν αιφνιδίως, ακόμη και μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, στο υψηλότερο βουνό της χώρας.


Ηλεκτρονική Εφημερίδα
