Βαριά ήττα Ερντογάν – Έκτακτη συνάντηση με στελέχη του κόμματος

Συντριπτική ήταν η ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ τις 31ης Μαρτίου, στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας.

Ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο, για το μεγαλύτερο όλεθρο, του Τούρκου Προέδρου.

Έτσι, το κυβερνόν κόμμα -το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)- της Τουρκίας, συνεδρίασε χθες Τρίτη, προκειμένου να αξιολογήσει τα αίτια, της βαριάς ήττας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μάλιστα έκανε λόγο, «όχι μόνο απώλεια ψήφων, αλλά και απώλεια αίματος και ψυχής».

Μίλησε περί «νόσου της αλαζονείας» σε στελέχη του κόμματος, παραδέχτηκε ότι η αύξηση του κόστους ζωής και ο πληθωρισμός προκαλούν δυσαρέσκεια, ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αμβλύνει τις διαμαρτυρίες συνταξιούχων για τα ισχνά εισοδήματά τους και ότι ακόμη και στο θέμα της Λωρίδας της Γάζας, δεν έπεισε και δέχθηκε επιθέσεις.

Ο Ερντογάν ανέλυσε τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, με κορυφαία στελέχη του ΑΚΡ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε ευθύνες για την αποχή τόσο στις τοπικές οργανώσεις και την κεντρική ηγεσία του κόμματος, όσο και στους υποψηφίους, υπογραμμίζοντας ότι τα θέματα αυτά, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας επιλογής υποψηφίων, πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά.

Απαριθμώντας παράγοντες που προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ως πρώτη αιτία την αύξηση του κόστους διαβίωσης και την πίεση του πληθωρισμού, που ξεκίνησε με την πανδημία και κλιμακώθηκε περαιτέρω, με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος προειδοποίησε τα στελέχη του ΑΚΡ εναντίον της «νόσου της αλαζονείας», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Ξεκινώντας από εδώ, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα που επεκτείνεται στις επαρχιακές, περιφερειακές και δημοτικές οργανώσεις, στους δημάρχους, τους βουλευτές, ακόμη και στη δημόσια διοίκηση. Ο μεγαλύτερος εχθρός ενός κόμματος που γεννιέται μέσα από τα σπλάχνα του λαού, είναι να χτίζει τείχη μεταξύ του εαυτού του και των πολιτών. Θα δείξουμε στο έθνος μας ότι κανείς σε αυτό το κόμμα δεν αξίζει να αγνοηθεί, ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχει».

Leave a Comment