Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη

Ο Παύλος Μαρινάκης γεννήθηκε το 1988 στην Πάτρα, την πόλη στην οποία μεγάλωσε.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Μετά το τέλος των σπουδών του το 2010, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου και ασκεί μάχιμη δικηγορία με ειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο, αναλαμβάνοντας από τότε πλήθος σχετικών υποθέσεων.

Είχε πάντοτε έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική και τα κοινά, αλλά και διάθεση για ουσιαστική προσφορά, πράγμα που τον οδήγησε στο να δραστηριοποιηθεί ακόμη εντονότερα ως φοιτητής με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής, οργάνωση της οποίας είχε την τιμή να διατελέσει Υπεύθυνος.

Ερχόμενος στην Αθήνα και παράλληλα με τη δικηγορική του άσκηση αρχικά, αλλά και με τη μετέπειτα επαγγελματική μου διαδρομή, μεταπήδησε στην ΟΝΝΕΔ. Έχει υπηρετήσει την Οργάνωση από θέσεις ευθύνης, με κορυφαία αυτή του Αντιπροέδρου, μετά την εκλογή του στην πρώτη θέση της Κεντρικής Επιτροπής, στο Συνέδριο Επανίδρυσης τον Οκτώβριο του 2016.

Στις 5 Οκτωβρίου 2019, στο 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, εξελέγη Πρόεδρος της Οργάνωσης, αφού το 87% των Συνέδρων υπέγραψε υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Το όνομα και η ιδιότητά σας, είναι άμεσα συνυφασμένα με τη νέα γενιά. Θεωρείτε σημαντική τη συμμετοχή των νέων στα κοινά, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο τον οποίο πρεσβεύουν;

Η ΟΝΝΕΔ από την επανίδρυσή της και μετά, έχει γυρίσει σελίδα αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια, την επαφή με κάθε κοινωνική ομάδα, εστιασμένη στην αναγνώριση και επίλυση των προβλημάτων των νέων. Είναι μεγάλη ευθύνη για μένα η ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, σε μια σημαντική στιγμή για την ιστορίας της χώρας, η οποία δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης από την κρίση και παίρνει το δρόμο της προς την ανάπτυξη. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα πως στόχος μου για την ΟΝΝΕΔ της επόμενης τριετίας, είναι να είναι μια πολιτική οργάνωση ανοιχτή σε όλους, που θα εξωτερικεύσει τις ιδέες της και τη διάθεσή της να εντοπίσει και να λύσει σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, τα θέματα που απασχολούν τη νέα γενιά και είμαι ιδιαιτέρως ευχαριστημένος γιατί στο κάλεσμά μας αυτό ανταποκρίθηκαν 70.000 και πλέον νέοι άνθρωποι, οι οποίοι αποτελούν μέλη της Οργάνωσής μας. Η ΟΝΝΕΔ δεν επιθυμεί απλά μέλη, αλλά ανθρώπους που να συμμετέχουν στις διεργασίες της, να την τροφοδοτούν με ιδέες και να μπορέσουν να εξωτερικεύσουν το μήνυμά της στην κοινωνία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχουμε ως πρώτη προτεραιότητά μας την πολιτική επιμόρφωση των στελεχών μας και ήδη έχουμε ξεκινήσει ένα κύκλο σεμιναρίων μέσω της Πολιτική Ακαδημίας της ΟΝΝΕΔ.

Ποια πιστεύετε πως είναι τα βασικά σημεία στα οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει διαφοροποιηθεί, σε σχέση με την απερχόμενη κυβέρνηση;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη, καθώς ανταποκρίθηκε στο αίτημα των Ελλήνων για ασφάλεια, μείωση των φόρων και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Και αυτά ακριβώς είναι τα στοιχεία εκείνα που τον διαφοροποιούν από την απελθούσα κυβέρνηση. Οι Έλληνες βλέπουν επιτέλους μια κυβέρνηση με σχέδιο, που είναι ικανή και έτοιμη να το υλοποιήσει. Βλέπουν καθημερινά το αίσθημα ασφάλειας να αποκαθίσταται στις γειτονιές τους, στα πανεπιστήμια που σπουδάζουν τα παιδιά τους, τελειώνοντας επιτέλους με τους δήθεν τρομοκράτες που καπηλεύονταν και κατέστρεφαν δημόσια περιουσία. Βλέπουν τις επενδύσεις να φτάνουν στη χώρα, τη γραφειοκρατία να μειώνεται και νέες θέσεις εργασίας να ανοίγουν σε μια χώρα που διψάει για δημιουργία και εργασία.

Ποια είναι η θέση σας σε σχέση με το άσυλο;

Η θέση μας για το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ξεκάθαρη. Τα πανεπιστήμια δεν έχουν χώρο για κανέναν άλλο πέρα από τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και το επιστημονικό προσωπικό. Εκείνοι που θεωρούν τα πανεπιστήμια τσιφλίκι τους  και θέλουν να επιβάλλουν τις ολοκληρωτικές απόψεις τους και την τραμπουκίστικη λογική τους, μετατρέποντάς τα σε ορμητήρια επιθέσεων και κρησφύγετα παραβατικών πράξεων, δεν έχουν καμία θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Επιτέλους, η γενναία πρωτοβουλία της Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έδωσε τέλος στο άσυλο ανομίας και θα είμαστε οι πρώτοι που θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την «επανάσταση» του αυτονόητου. Από δω και πέρα, πρέπει να δημιουργηθούν δικλείδες ασφαλείας όπως ένα πανεπιστημιακό σώμα φύλαξης και η κάρτα εισόδου προκειμένου να πιάσει τόπο η μεταρρύθμιση και να αποτελούν τα πανεπιστήμια χώρο μετάδοσης γνώσης και διάδοσης ιδεών.

Πώς κρίνετε τις εξελίξεις έξω από τα σύνορά μας; Τις τεταμένες σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και Τουρκίας – ΗΠΑ και αν θεωρείτε πως υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου.

Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν δηλώσει πως θα εξαντλήσουν κάθε μέσο προκειμένου να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας και την εδαφική ακεραιότητά της. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική διπλωματία, η οποία θα υπερασπιστεί το δίκιο της Ελλάδας σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, χωρίς να ακολουθήσει την τορπιλιστική λογική του προέδρου της γείτονος, ο οποίος είναι ο κατεξοχήν παραβάτης της περιοχής. Η Ελλάδα είναι ο συνδετικός κρίκος της Μεσογείου με την υπόλοιπη Ευρώπη και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και με την ίδια λογική θα συνεχίσει τις κινήσεις της στην διεθνή σκακιέρα. Η ΟΝΝΕΔ θα συνεχίσει να δυναμώνει τη φωνή της στο εξωτερικό, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα της χώρας όπως ήδη κάνει με το ψήφισμα που πέρασε ομόφωνα από το Συνέδριο της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καταδικάζοντας την παράνομη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο θα αποτελεί επίσημη θέση της ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

Με βασικό σύνθημα την Πρωτοπορία, πώς θα χαρακτηρίζατε με λίγα λόγια τη μέχρι τώρα εμπειρία σας ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ;

Έχουμε ακόμα μπροστά μας πολύ δρόμο, ωστόσο φιλοδοξούμε η ΟΝΝΕΔ να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Η προεδρία της ΟΝΝΕΔ δεν αφορά εμένα σαν πρόσωπο, αλλά τα 70.000 μέλη της Οργάνωσης, τα οποία θέλουμε να είναι οι πρωταγωνιστές αυτή την τριετία. Η πρωτοπορία δεν είναι ένα απλό σύνθημα για την ΟΝΝΕΔ, αλλά είναι κομμάτι της ταυτότητάς της και εμείς έχουμε αποδείξει στην πράξη πως είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά, με συγκεκριμένες προτάσεις. Σκοπός μας είναι να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή των ριζικών μεταρρυθμίσεων και με αυτό το σκεπτικό ξεκινήσαμε και την διαμόρφωση της πρότασής μας για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η οποία φιλοδοξούμε να αποτελέσει βασικό πυλώνα για τις αλλαγές στο σύγχρονο σχολείο, που δρομολογούνται από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Leave a Comment