Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στην πρώτη Σύνοδο κορυφής μετά την ανάληψη καθηκόντων του ως Πρωθυπουργός, βρέθηκε σήμερα 17/10 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εισπράττοντας θετικές εντυπώσεις από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.

Το βασικό θέμα που τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων από πλευράς  του Έλληνα Πρωθυπουργού, ήταν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα αυτή από μεριάς της Τουρκίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις κυρώσεις  που πρέπει να δεχθεί η Τουρκία, για τον πόλεμο στη Συρία.

Δεύτερο βασικό ζήτημα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον από πλευράς της Ελλάδας, ήταν το μεταναστευτικό. “Δε γίνεται να εκβιάζεται Ελλάδα και Ευρώπη από την Τουρκία”, δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε την ανάγκη εύρεσης λύσης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν και για την ένταξη Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκοντας  όμως πολλές χώρες να διαφωνούν. Γαλλία και Ολλανδία ήταν δύο από αυτές. Από την άλλη, οι χώρες που προέρχονται από το λεγόμενο Ανατολικό μπλοκ, επικρότησαν την είσοδο αυτών των δύο χωρών στην Ε.Ε.

Από Γιαννέλου Μαρία

Leave a Comment