Το “Χαμόγελο του Παιδιού”: 25 χρόνια ύπαρξης, ο απολογισμός και οι σημαντικές δράσεις των εορτών

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν 25 χρόνια από την ίδρυση του Χαμόγελου. Αφετηρία ένα δυσάρεστο γεγονός, που όμως έφερε κυριολεκτικά το χαμόγελο σε πολλά παιδιά. Κάντε μας ένα σύντομο απολογισμό αυτών των ετών, τις χαρές, τις δυσκολίες και τα σημαντικότερα επιτεύγματα.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» φέτος συμπλήρωσε 25 χρόνια, έχοντας στηρίξει περισσότερα από 1.700.000 παιδιά και τις οικογένειές τους. Ο αριθμός αυτός καταδεικνύει το μέγεθος της καθημερινής μας προσπάθειας να προσφέρουμε σε κάθε παιδί το Χαμόγελο που δικαιούται. Συγκεκριμένα, στα 25 χρόνια δράσης του οργανισμού, έχοντας σαν πυξίδα το ημερολόγιο του Ανδρέα, καταφέραμε:

-να μεγαλώσουμε 850 παιδιά στα 11 σπίτια μας

-να απαντήσουμε σε 4.280.392 κλήσεις στις 3 γραμμές βοήθειας και υποστήριξης που λειτουργούμε

-να υποστηρίξουμε 268.979 παιδιά στον τομέα της Υγείας

-να υποστηρίξουμε 1.224.925 παιδιά στον τομέα της Βίας

-να υποστηρίξουμε 1.728 παιδιά στον τομέα της Εξαφάνισης

-να υποστηρίξουμε 143.667 παιδιά στον τομέα της Φτώχειας

Στο Χαμόγελο καθημερινά δίνουμε μάχες για να ανταποκριθούμε στην επιθυμία του Ανδρέα και να δημιουργήσουμε ένα κόσμο όπου τα παιδιά δεν θα υποφέρουν από τη βία,από σοβαρά προβλήματα υγείας δεν θα εξαφανίζονται και δεν θα στερούνται τα αυτονόητα. Η προσπάθεια μας είναι δύσκολη και επίπονη, αλλά έχουμε δίπλα μας εθελοντές, χορηγούς, υποστηρικτές και επαγγελματίες στη δημόσια διοίκηση που βάζουν το δικό τους λιθαράκι στον καθημερινό μας αγώνα. Η μεγαλύτερη χαρά και ανταμοιβή όλων μας είναι το Χαμόγελο των παιδιών και η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι κάποτε να σταματήσουμε να υπάρχουμε!

Κώστας Γιαννόπουλος, ο ιδρυτής του “Χαμόγελου του Παιδιού”


Είμαστε ένα βήμα πριν την αλλαγή του χρόνου και φέτος, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη λίγη χαρά και αισιοδοξία. Το ίδιο κάνατε κι εσείς για τα παιδιά. Μιλήστε μας λίγο για τις όμορφες ιδέες και πρωτοβουλίες σας.

Ακόμα και υπό αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που όλοι βιώνουμε,φροντίσαμε να ανταποκριθούμε άμεσα και αποτελεσματικά στις αυξανόμενες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους, αναλαμβάνοντας νέες δράσεις και πρωτοβουλίες για την ολιστική υποστήριξή τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εθελοντικές δράσεις αιμοδοσίας που πραγματοποιήσαμε σε όλη την Ελλάδα και τις νέες ενέργειες και υπηρεσίες για την υποστήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας και τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Φυσικά,όπως κάθε χρόνο φροντίσαμε να χαρίσουμε το χαμόγελο σε παιδιά και ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, μοιράζοντας δώρα και παιχνίδια σε παιδιά που νοσηλεύονται σε διάφορες περιοχές της χώρας και θα περάσουν τις γιορτινές μέρες μέσα σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο ή κλινική.
Παράλληλα, αυτά τα διαφορετικά Χριστούγεννα, μοιράσαμε χριστουγεννιάτικες κάρτες σε γιατρούς και νοσηλευτές της χώρας μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, κοντά σε κάθε ασθενή που τους έχει ανάγκη.

Κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη, το Χαμόγελο βοηθάει μέσω της ανταπόκρισης του κόσμου οικογένειες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, με συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Έτσι και φέτος. Πού μπορεί να απευθυνθεί κανείς?

Και φέτος τα Χριστούγεννα, πραγματοποιήσαμε πανελλαδική εκστρατεία συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για παιδιά και οικογένειες που ζουν σε κατάσταση φτώχειας, προκειμένου να καλύψουμε τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες από τις οδυνηρές ανατροπές που έχει προκαλέσει η πανδημία στα νοικοκυριά και τις ακόμα πιο έντονα αρνητικές συνέπειες που έχει επιφέρει στις ήδη αδύναμες οικονομικά οικογένειες. Χάρη στην ανταπόκριση των συμπολιτών μας, επιχειρήσεων καθώς και τη σημαντική συμμετοχή των ανθρώπων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τρόφιμα και βασικά είδη, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα ζεστό και πλήρες χριστουγεννιάτικο τραπέζι στις δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που σήμερα δοκιμάζονται, αδυνατώντας να καλύψουν τα στοιχειώδη για τα παιδιά τους. Οι οικογένειές μπορούν να απευθύνονται όλο τον χρόνο στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας του Οργανισμού, τα οποία βρίσκονται σε συνολικά 16 περιοχές στην Ελλάδα.

Τις μέρες αυτές πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος οικονομικά το έργο σας;

Χάρη στην εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή του κόσμου θα προσπαθήσουμε και φέτος να προσφέρουμε ένα ζεστό και φωτεινό χαμόγελο σε κάθε παιδί που το έχει ανάγκη. Ο κόσμος μπορεί να καλέσει ή να στείλει μήνυμα τη λέξη «ΧΑΜΟΓΕΛΟ» στο 19810, να προχωρήσει σε κατάθεση σε κάποιον από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούμε, καθώς και να υποστηρίξει συγκεκριμένες δράσεις μας μέσω της πλατφόρμας crowdfunding, που βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα μας. Επίσης, μπορεί να συμμετάσχει στη λαχειοφόρο αγορά του οργανισμού, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο να καλύψουμε το ετήσιο κόστος της λειτουργίας ενός από τα έντεκα σπίτια, όπου μεγαλώνουν παιδιά θύματα κάθε μορφής βίας, τα οποία απομακρύνθηκαν από την οικογένειά τους με εισαγγελική εντολή.

Κάθε προσφορά είναι σημαντική και ζωτική για τη συνέχιση του έργου μας και για την υλοποίηση των ευχών χιλιάδων παιδιών για φροντίδα, ασφάλεια, αγάπη και υγεία.

Leave a Comment