Η μελαγχολία των εορτών και πού οφείλεται

Χριστούγεννα , αλλαγή του έτους, φώτα, στολίδια, μουσικές! Πόσο ρεαλιστικά είναι όλα αυτά και πόσο τα βιώνουν όλοι από τη θετική τους πλευρά;

Τέτοιες μέρες φέρνουν εν μέρει χαρά, όμορφες και λαμπερές εικόνες, αντάμωση με αγαπημένα πρόσωπα, φαγητό, γέλια, αγκαλιές, αλλά όπως όλα τα πράγματα στη ζωή έτσι κι αυτό, έχεις δύο όψεις. Δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις και για κάποιους ανθρώπους, υπερισχύει η αρνητική πλευρά.

Ποιοι λόγοι όμως επηρεάζουν στο να φορτιζόμαστε αρνητικά τις γιορτές;

Ας δούμε κάποιους από αυτούς:

Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη μελαγχολία τις ημέρες των εορτών, είναι αυτή η αντίθεση, το χάσμα που βιώνει κάποιος μεταξύ της ατμόσφαιρας που μας «επιβάλλεται» κοινωνικά και μέσα από τα ΜΜΕ, -όπου πρέπει να είμαστε χαρούμενοι και αγαπημένοι, καλοντυμένοι και κεφάτοι , να αγοράζουμε δώρα, να διασκεδάζουμε στα οικογενειακά τραπέζια- και της πραγματικής μας κατάστασης, που ενδεχομένως να συνεπάγεται μια τελείως διαφορετική ψυχολογία.

Μπορεί να αισθανόμαστε άσχημα και λόγω οικονομικών δυσκολιών που ενδεχομένως να έχουμε, ενώ το γενικότερο κλίμα των εορτών υπαγορεύει την υπερκατανάλωση.

Άλλος παράγοντας που μπορεί να δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα, είναι οι οικογενειακές συγκρούσεις και υποχρεώσεις. Στην καθημερινότητά μας έχουμε μάθει να κινούμαστε σε μια ρουτίνα, η οποία μπορεί να μας κρατάει μακριά από ανθρώπους που ενδεχομένως να μην ταιριάζουμε ή δε θέλουμε να συναναστραφούμε, όπως πχ συγγενείς. Επίσης μένουμε μακριά από προβλήματα που ίσως έχουμε με το σύντροφο ή τη σύντροφό μας, με δικούς μας ανθρώπους κτλ. Οι μέρες των εορτών λόγω μεγαλύτερης χαλάρωσης, μας καλούν να τα αντιμετωπίσουμε. Συχνή είναι και η δυσφορία που μπορεί να προκαλούν τα μεγάλα χριστουγεννιάτικα οικογενειακά τραπέζια, όταν έχουν ένα χαρακτήρα καταναγκαστικό, όταν δηλαδή «πρέπει» κανείς να συμμετέχει σε αυτά.

Οι παιδικές αναμνήσεις παίζουν και αυτές σημαντικό ρόλο. Είτε με το να είναι αρνητικές και ίσως να μας έχουν προκαλέσει τραύματα, είτε με το να είναι θετικές και να απελπιζόμαστε από τη σύγκριση παρόντος – παρελθόντος.

Όπως και να έχει για κάθε πρόβλημα ή προβληματισμό, υπάρχει λύση. Δε χρειάζεται να παίρνουμε τις μέρες αυτές όπως θέλουν μας τις προβάλλουν και “επιβάλλουν”. Να κάνουμε ό,τι νιώθουμε, ακόμη και αν αυτό να μείνουμε στον καναπέ του σπιτιού μας με ένα βιβλίο ή παρακολουθώντας ταινίες. Μέρες είναι, θα περάσουν όπως όλα!

Leave a Comment