Ταξίδι στη Βουλιάστα Ιωαννίνων και τη λίμνη Βηρού

Η Βουλιάστα αποτελεί ένα ημιορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων, με υψόμετρο περίπου 280 μέτρα και απέχει από την πόλη, γύρω στα 30 χιλιόμετρα. Ανήκει στη δημοτική ενότητα Αγίου Δημητρίου του δήμου Δωδώνης, έχει λίγους κατοίκους, αλλά μεγάλη ομορφιά!

Επιπλέον, βρίσκεται στην εθνική οδό Άρτας – Ιωαννίνων, χτισμένη μέσα σε ένα καταπράσινο, τοπίο. Σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής αποτελούν ο νερόμυλος, γνωστός ως Μαντάνι και τα ιχθυοτροφεία πέστροφας.

Ο νερόμυλος στη Βουλιάστα


Αυτό που κλέβει όμως που πραγματικά τις εντυπώσεις, είναι η γαλάζια λίμνη της περιοχής, που δεν είναι άλλη, από τη λίμνη Βηρού. Κοντά στο χωριό Βουλιάστα, ο ποταμός Λούρος συναντιέται μαζί της και το αποτέλεσμα, είναι εντυπωσιακό. Την αποκαλούν γαλάζια λίμνη λόγω του έντονου χρώματος των νερών της και όχι αδίκως.

Η διάμετρός της φτάνει τα 100 μέτρα, ενώ το βάθος της, δεν ξεπερνά τα 10. Η λίμνη βρίσκεται στο 30ο χιλιόμετρο Άρτας – Ιωαννίνων και σε υψόμετρο 296 μέτρων, ενώ εκβάλλει, στον Αμβρακικό κόλπο.

Ως οικισμός αναγνωρίστηκε το 1940 και προσαρτήθηκε στην κοινότητα, Πεντολάκκου. Το 1946 με αποσπάστηκε από την κοινότητα Πεντολάκκου και ορίστηκε έδρα της κοινότητας Βουλιάστης, ενώ το 1997 αποσπάστηκε από την κοινότητα Βουλιάστης και προσαρτήθηκε στο δήμο, Αγίου Δημητρίου. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, αποτελεί την τοπική κοινότητα Βουλιάστας που ανήκει στη δημοτική ενότητα Αγίου Δημητρίου, του Δήμου Δωδώνης.

Leave a Comment