Συρράκο˸ Το πέτρινο στολίδι των Ιωαννίνων

Το Συρράκο είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων και διοικητικά ανήκει στο δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Το Συρράκο στέκεται πάνω στη χαράδρα του ποταμού Χρούσια και είναι χτισμένο σε μια πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Το Συρράκο βρίσκεται κοντά στις πόλεις των Ιωαννίνων και της Άρτας.

Όσον αφορά στην ιστορία του, το Συρράκο χτίστηκε από Βλαχόφωνους κυρίως πληθυσμούς τον 15ο αιώνα και κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας αποτέλεσε πρωτεύουσα αυτοδιοίκησης ορεινής κοινότητας του Μαλακασίου, που περιλάμβανε χωριά των Ιωαννίνων και των Τρικάλων. Τα χρόνια αυτά μάλιστα γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, λόγω του εμπορίου, αλλά και της αργυροχρυσοχοΐας. Το Συρράκο κατά την περίοδο της επανάστασης του 21, μαζί με τους Καλαρρύτες (γειτονικό χωριό), ήταν τα μοναδικά χωριά της Ηπείρου που συμμετείχαν στον πρώτο χρόνο της επανάστασης. Το Συρράκο απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, στις 23 Νοεμβρίου του 1912 και  κατόπιν αποτέλεσε έδρα της κοινότητας, η οποία διατηρήθηκε μέχρι το 2010, όπου και καταργήθηκε με το σχέδιο Καλλικράτης.

Το Συρράκο αποτελεί ένα πραγματικό πέτρινο διαμάντι των Τζουμέρκων. Έχεις την ευκαιρία να ακολουθήσεις μια συγκλονιστική διαδρομή πάνω από χαράδρες και κάτω από τα Τζουμέρκα, αντικρίζοντας ένα τοπίο που σου κόβει την ανάσα. Πέτρινα γεφύρια, τρεχούμενα νερά και βρύσες, νερόμυλοι, κυριαρχούν και αντανακλούν το ύφος και την αρχοντιά του μέρους αυτού. Ο άνθρωπος με τη φύση γίνονται ένα και συνεργάζονται αρμονικά.

Τα αυτοκίνητα μένουν εκτός του χωριού. Οι διαδρομές γίνονται με τα πόδια, μέσα στα καλντερίμια και τα πέτρινα σπίτια, που έχουν κρατήσει τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο, ή αναζητήστε τους καταρράκτες, όπου έχει διαμορφωθεί πίστα canyoning. Αυτό που ξεχωρίζει είναι το σχολείο, επίσης πέτρινο, καθώς είναι το μοναδικό κτίσμα που αποτελείται από 3 ορόφους. Το χωριό διαθέτει ακόμη και πολύ όμορφους παραδοσιακούς ξενώνες.

Leave a Comment