Οι φοιτητές του ΤΕΙ Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, διαμαρτύρονται

Σε ανοιχτή διαμαρτυρία έχουν προχωρήσει οι φοιτητές του ΤΕΙ Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, αφού τα μαθήματα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο.

Η επιστολή διαμαρτυρίας μιας τριτοετούς φοιτήτριας, του συγκεκριμένου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος

                                                                    Η νοσηλευτική Διδυμότειχου νοσεί…        

Λίγες βδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, το χειμερινό εξάμηνο των Πανεπιστημίων οδεύει σιγά σιγά προς το τέλος του. Οι παραδόσεις της ύλης έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και τα συγγράμματα φτάνουν στα χέρια των φοιτητών, ενώ κάπου στον ορίζοντα των γιορτών διακρίνεται και η επερχόμενη εξεταστική. Οι προσδοκίες κάθε ακαδημαϊκού έτους βέβαια αποκλίνουν αρκετά από την πραγματικότητα. Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να προβεί σε ριζικές αλλαγές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ώστε κάποια στιγμή το εκπαιδευτικό σύστημα να σταθεί αντάξιο των προσδοκιών μας. Γίνεται όμως να χωλαίνει στην παρούσα φάση σε τέτοιο βαθμό έτσι, ώστε λίγο πριν την εκπνοή του χειμερινού εξαμήνου να υπάρχουν τμήματα που παραμένουν κλειστά;

Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, διανύω αυτή τη στιγμή το τρίτο έτος των σπουδών μου ως φοιτήτρια της Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, που βρίσκεται στο Διδυμότειχο, ως παράρτημα της αντίστοιχης σχολής της Θεσσαλονίκης. Λόγω της νομοθεσίας της πανεπιστημιοποίησης, η οποία μπήκε σε εφαρμογή πριν από έναν χρόνο περίπου, το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, μεταξύ των υπολοίπων σχολών, έχει και δύο ίδια τμήματα (Νοσηλευτική Θεσσαλονίκης και νοσηλευτική Διδυμοτείχου), το ένα εκ των οποίων όμως, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τη λειτουργία του για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2019-20. Στα αυτιά των φοιτητών, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον των σπουδών τους, φτάνει συνεχώς η δικαιολογία πως ο αριθμός των καθηγητών που πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε να διδάξει στο πλέον αναβαθμισμένο ΑΕΙ , δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι θέσεις και να ξεκινήσουν οι παραδόσεις. Ύστερα από πέντε αναβολές της έναρξης των μαθημάτων, δεν μπορούμε να πούμε ότι κινδυνολογούμε. Η απώλεια του χειμερινού εξαμήνου μοιάζει πλέον δεδομένη. Οι φοιτητές και οι οικογένειές τους βγαίνουν ζημιωμένοι, καθώς έχουν να καλύψουν ενοίκια, λογαριασμούς και καθημερινά έξοδα, τα οποία τρέχουν χωρίς λόγο, αφού τα παιδιά βρίσκονται μακριά από τις μόνιμες κατοικίες τους, περιμένοντας μάταια την έναρξη των μαθημάτων. Η διεύθυνση της σχολής της Θεσσαλονίκης μοιάζει ανήμπορη να διαχειριστεί το πρόβλημα του τμήματος, το οποίο βρίσκεται 400 χιλιόμετρα μακριά. Η αρχική έκπληξη των φοιτητών αντικαταστάθηκε από θυμό και οργή, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου έδωσαν τη θέση τους στην απογοήτευση, απογοήτευση για το Υπουργείο Παιδείας που δε φαίνεται διατεθειμένο να δώσει άμεση λύση, αλλά και που τόσον καιρό υποβαθμίζει όχι μόνο την εκπαίδευση, αλλά και τους φοιτητές. Όταν σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (τα οποία και αυτά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα) το χειμερινό εξάμηνο οδεύει προς το τέλος του, ενώ εμείς ακόμα αναμένουμε μία ανακοίνωση πως τα μαθήματα θα ξεκινήσουν και πως η διάρκεια των σπουδών μας δε θα ξεφύγει από τα ήδη καθορισμένα χρονικά περιθώρια, μπορούμε επισήμως να μιλούμε για άνιση μεταχείριση των φοιτητών από το ίδιο το Υπουργείο. Μία σχολή, η οποία βρίσκεται στην ακριτική Ελλάδα, στην οποία και δίνει ζωή, αν μη τι άλλο το κράτος θα έπρεπε να δείχνει μεγαλύτερη στήριξη. Δε θα έπρεπε να υπολειτουργεί και να κινδυνεύει να κλείσει αφήνοντας μετέωρους εκατοντάδες ενεργούς φοιτητές. Οι θέσεις των καθηγητών θα έπρεπε να είναι μόνιμες, τα εργαστήρια να είναι πλήρως εξοπλισμένα με τα απαραίτητα υλικά, οι υποδομές θα έπρεπε να είναι ανάλογες του όγκου των φοιτητών, τους οποίους λαμβάνει κάθε χρόνο η σχολή, ενώ για να μπορούμε να μιλάμε για ένα ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που σχετίζεται με τις επιστήμες Υγείας, θα έπρεπε να υπάρχει και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Όλες οι απαιτήσεις μας για αναβάθμιση και βελτίωση της εκπαίδευσής μας βέβαια, μοιάζουν πολυτέλειες μπροστά στον κίνδυνο διακοπής των σπουδών μας. Δεν υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια για επιστολές στο Υπουργείο Παιδείας και την Πρυτανεία. Πρέπει να βρεθεί άμεση λύση για την διακοπή αυτού του ακαδημαϊκού εγκλήματος που γίνεται εις βάρος μας.

Leave a Comment