Περιπλάνηση στο Γαρδίκι Τρικάλων

Το Γαρδίκι αποτελεί χωριό του νομού Τρικάλων και ανήκει στο Δήμο Πύλης. Βρίσκεται γύρω στα 80 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη κι έχει υψόμετρο περίπου, 1.000 μέτρα.

Η γοητεία του εντοπίζεται στο γεγονός πως είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, στον ορεινό όγκο της Κακαρδίτσας (βουνό στα σύνορα Θεσσαλίας – Ηπείρου) της Νότιας Πίνδου και πιο συγκεκριμένα στην νοτιανατολική πλαγιά, της κορυφής Κουρούνα.

Η ονομασία του που στη γνήσια μορφή του είναι Γκαρντίστι, αποτελεί παραφθορά της λέξης “γκάρντου” στα βλάχικα (δηλαδή οχυρό), μιας και το Γαρδίκι δεν είναι ορατό, παρά μόνο, από την τελευταία στροφή του δρόμου.

Όσον αφορά στην ιστορία του, στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το Γαρδίκι υπήρχε αρχαίος οικισμός με την πρωτεύουσα του στη θέση “Βρύσες”, κάπου 250 μέτρα ψηλότερα από τον συνοικισμό, Παλαιοχώρι Γαρδικίου. Μέχρι και σήμερα σώζονται ερείπια και κομμάτια από κεραμίδια. Το Γαρδίκι κατά το παρελθόν αποτέλεσε έδρα του δήμου Αθαμανών που καταργήθηκε το 1912, αφού εξελίχθηκε σε μεγαλοχώρι.

Στα νεότερα χρόνια, την πρώτη καταγραφή του χωριού τη συναντούμε το 1454, στην πρώτη επίσημη απογραφή των Τούρκων μετά την Άλωση της Πόλης και την οριστική πτώση, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Το Γαρδίκι όμως αποτελεί κι ένα χωριό, με πλούσια αξιοθέατα. Αρχικά, πλησιάζοντας εκεί κανείς, περνά από τον κεντρικό δρόμο και τη γέφυρα Αλεξίου. Η βλάστηση στην περιοχή είναι ιδιαιτέρως μεγάλη και χαρακτηριστική.

Σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί, η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1700, η μονή Ανταποδόσεως της Θεοτόκου του 1830, αλλά και οι εκκλησίες Άγιος Αθανάσιος και Προφήτης Ηλίας, του 1893 και 1913 αντίστοιχα.

Χαρακτηριστικές είναι και οι πέτρινες βρύσες, με πιο σημαντική αυτή που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Αθανασίου.

Το Γαρδίκι ενδείκνυται φυσικά για πεζοπορία και ανάβαση με πιο σημαντική αυτή, στην εντυπωσιακή Κακαρδίτσα. Από την Κακαρδίτσα μάλιστα διακρίνονται τα Ιωάννινα και ο Όλυμπος.

Leave a Comment