Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Πότε καθιερώθηκε και γιατί

Η πρώτη τήρηση της “Ημέρας της Γυναίκας” ονομαζόταν «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας» και πραγματοποιήθηκε, στις 28 Φεβρουαρίου του 1909, στη Νέα Υόρκη. Εκεί διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής, μετά από εισήγηση της Theresa Serber Malkiel, Αμερικανή ακτιβίστρια.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος, για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910, ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε εκεί, ως εθνική εορτή. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το Σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες, μέχρι την υιοθέτησή της το 1975, από τα Ηνωμένα Έθνη.

Τόσο η Γιορτή της Γυναίκας όσο και τόσες άλλες, νοηματοδοτεί την προσπάθεια υπεράσπισης δικαιωμάτων και καθιέρωσης δικαιοσύνης. Όπως και στην προκειμένη περίπτωση που οι γυναίκες αγωνίστηκαν, για τα στοιχειώδη, αλλά και για τη ισότητα των δύο φύλων.

Δυστυχώς, πολλές περιοχές στον πλανήτη όπως για παράδειγμα το Αφγανιστάν, όχι απλά δε θεωρούν τη γυναίκα ισάξια του άντρα, αντίθετα την αντιμετωπίζουν με ρατσισμό, βιαιότητα και απαρχαιωμένες αντιλήψεις που στο δυτικό κόσμο, φαντάζουν εξωπραγματικές. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως στη Δύση, η στάση αυτή έχει εκλείψει απόλυτα. Το αντίθετο.

Leave a Comment