Ολλανδία: Σκοπεύει να απαγορεύσει τα ζώα συντροφιάς με γενετικές μεταλλάξεις

Ζωάκια που συχνά οι “ατέλειές” τους είναι θελκτικές για τους ιδιοκτήτες, όμως ιδιαίτερα επώδυνες, για εκείνα.

Με νέο νομοσχέδιο η Ολλανδία, σκοπεύει να απαγορεύσει την κατοχή ζώων συντροφιάς με γενετικές μεταλλάξεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

Τα σκυλάκια που έχουν για παράδειγμα πλακουτσωτή μύτη ή η γατούλες με κομμένα αυτιά, συχνά φαίνονται χαριτωμένα στους ανθρώπους και αποτελούν αιτία, για να υιοθετήσουν ή να αγοράσουν ένα τέτοιο ζώο. Όμως για εκείνα, μία τέτοια ιδιαιτερότητα μπορεί να είναι επώδυνη και να έγκειται, σε μετάλλαξη του είδους.

Ζωάκια με τέτοια χαρακτηριστικά ίσως να πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, αρθρίτιδα, ακόμη και από την έλλειψη κάποιων γονιδίων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει συνταχθεί η λίστα των ζώων, των οποίων η κατοχή, θα απαγορευτεί. Εξετάζεται ακόμη ο κατάλογος των σωματικών χαρακτηριστικών, μέσω του οποίου θα αποδειχθεί, τι είναι επώδυνο κι επικίνδυνο για τα ζώα.

Στην Ολλανδία, ήδη από το 2014, απαγορεύεται η εκτροφή ζώων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, εξαιτίας της σωματικής τους διάπλασης.

Από το 2019 έχουν τεθεί και κάποιοι κανόνες, σε σχέση με την εκτροφή σκύλων με κοντή μουσούδα, το παράνομο όμως εμπόριο κι εκεί, καλά κρατεί.

Leave a Comment