Αποκολλήθηκε παγόβουνο 1.550 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανταρκτική

Παρότι η κλιματική αλλαγή ταλανίζει τον πλανήτη τα τελευταία έτη, η αποκόλληση του τεράστιου παγόβουνου, δεν οφείλεται εκεί.

Μεγάλο παγόβουνο μεγέθους 1.550 τετραγωνικών χιλιομέτρων αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική χθες Κυριακή, όταν παλίρροια διεύρυνε μια ήδη υπάρχουσα ρωγμή στον πάγο, την αποκαλούμενη Chasm-1, ανέφερε χαρακτηριστικά η BAS, η Βρετανική Επιθεώρηση Ανταρκτικής.

Οι επιστήμονες που μελετούν την εξέλιξη των πάγων την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου εδώ και 10 περίπου χρόνια, παρατηρούν συγκεκριμένα την πορεία των ρωγμών, στον πάγο. Σύμφωνα με τους ίδιους η αποκόλληση ήταν αναμενόμενη και δε συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

Ένα παγόβουνο του ίδιου μεγέθους είχε σχηματιστεί στην ίδια ζώνη πριν δύο έτη, την αποκαλούμενη Τράπεζα Πάγου Μπραντ, όπου βρίσκεται ο βρετανικός ερευνητικός σταθμός και του οποίου η τωρινή αποκόλληση αποτελεί, φυσιολογική αντίδραση. Η Τράπεζα Πάγου αποτελεί ένα ιδιαίτερο, φυσικό, πολικό φαινόμενο και δημιουργείται από τις συνεχείς χιονοπτώσεις, οι οποίες παραμένουν σχετικά σταθερές, για εκατομμύρια χρόνια. Η μεγαλύτερη τέτοια Τράπεζα Πάγου στον κόσμο είναι η Τράπεζα Πάγου Ρος, στη Δυτική Ανταρκτική.

Leave a Comment