Ταινίες που μιλούν για την ψυχική Υγεία

Ο κινηματογράφος αποτελεί την πιο κλασσική και αγαπημένη συνήθεια όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Η έβδομη τέχνη μπορεί να αποτυπώσει ακόμα και τα πιο σύνθετα προσωπικά, κοινωνικά ή πολιτικά ζητήματα. Παρακάτω, παραθέτουμε μερικά κινηματογραφικά αριστουργήματα, που άγγιξαν το κοινό και επέδειξαν την αναγκαία ευαισθησία απέναντι σε λεπτά θέματα που άπτονται της ψυχικής υγείας.

  1. Girl Interrupted (1999)

Πίσω στο μακρινό 1999, όπου η Γουινόνα Ράιντερ υποδύεται τη Σουζάνα, μια κοπέλα με οριακή (μεταιχμιακή) διαταραχή προσωπικότητας, η οποία μπαίνει οικειοθελώς σε μια ψυχιατρική κλινική. Εκεί και μέσα από τις εμπειρίες της και την επαφή με τις υπόλοιπες κοπέλες, θα ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό της.

  • Black Swan (2010)

Το σκοτεινό ψυχολογικό θρίλερ, χάρισε δικαίως στη Νάταλι Πορτμαν το Όσκαρ Α΄Γυναικείου Ρόλου για τη σαγηνευτική ερμηνεία της. Η ταινία διαπραγματεύεται την ψυχαναγκαστική διαταραχή, τις εμμονές και το αντίκτυπο της σωματικής και ψυχολογικής πίεσης που μπορεί να επιφέρει η ανάγκη για αναγνώριση και το κυνήγι της τελειότητας.

  • Rainman (1988)

Στον Rainman ο Dustin Hoffman, υποδύεται εξαιρετικά τον αυτιστικό Ρέιμοντ. Μια ταινία με δυνατά μηνύματα για τη διαφορετικότητα και που με την απλότητά της, μιλά με ρεαλιστικό τρόπο για τον αυτισμό.

  • A beautiful mind (2001)

Μια ταινία εμπνευσμένη από τη ζωή του Αμερικάνου μαθηματικού και οικονομολόγου Τζων Φαρμπς Νας, μια συναρπαστική και ταυτόχρονα συγκινητική περιπέτεια  γύρω από την παρανοϊκή σχιζοφρένεια, ενός ευφυέστατου επιστήμονα.

  • Breakfast Club (1985)

Όταν μια ομάδα φαινομενικά αταίριαστων μαθητών συναντιούνται ένα Σάββατο στην τιμωρία του σχολείου, ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια του θεατή στερεότυπα καθημερινών χαρακτήρων – ο « επαναστάτης», ο «εκκεντρικός», η «πριγκίπισσα»- αλλά και οι πιέσεις που αυτοί κουβαλούν. Η κακοποίηση, ο εκφοβισμός και η κατάθλιψη, είναι μερικά από τα ζητήματα που διαπραγματεύεται η ταινία αυτή.

  • Good Will Hunting (1997)

Μια ξεχωριστή συνάντηση ανάμεσα στον Ματ Ντειμον και τον Ρομπιν Γουιλιαμς. Ο πρώτος υποδύεται τον Γουίλ, έναν επιστάτη στο ΜΙΤ με λαμπρό μυαλό, δύσκολα παιδικά χρόνια και βαθιά κατάθλιψη, που προσπαθεί να βρει το νόημα στη ζωή και να αξιοποιήσει τα ταλέντα του, με τη βοήθεια του δεύτερου, που υποδύεται τον Σον, έναν ευφύη και ευαίσθητο ψυχοθεραπευτή με πολύ χιούμορ.

  • Still Alice (2015)

Η καθηγήτρια Γλωσσολογίας Άλις (Τζούλιαν Μουρ) έρχεται αντιμέτωπη με τη διάγνωση για νεανικό Αλτσχάιμερ. Καθώς η μνήμη της την εγκαταλείπει, παλεύει με τον ίδιο της τον εαυτό αλλά και τους γύρω της, για να μην ξεχάσει ποια πραγματικά είναι.

  • The Aviator (2004)

Σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορτσέζε, η ταινία είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και συγκεκριμένα στη ζωή του Χάουαρντ Χιουζ, τον οποίο ενσαρκώνει ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Ο Χιουζ, Αμερικάνος επιχειρηματίας, παραγωγός ταινιών και πιλότος, ζει μια ζωή μέσα στη χλιδή, την επιπολαιότητα και τη διασκέδαση, όμως σταδιακά αυτή ανατρέπεται από την ανεξέλεγκτη ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή του.

  • Charlie Bartlett (2008)

Ο πρωταγωνιστής Αντόν Γιέλτσιν, πασχίζει να πορευτεί με τη ΔΕΠΥ και να βοηθήσει τους γύρω του, ενώ παράλληλα προσπαθεί να κατανοήσει τον εαυτό του.

  1. The Beaver (2011)

Μια εξαιρετική ταινία που μιλάει για τη μανιοκατάθλιψη και την κρίση του εαυτού και της ηλικίας, όταν όλα καμιά φορά δείχνουν να καταρρέουν. Ο Μελ Γκίπσον υποδύεται έναν αυτοκαταστροφικό, καταθλιπτικό και αλκοολικό μεσήλικα, που χάνει τα πάντα στη ζωή του και λίγο πριν να δώσει το «τέλος», βρίσκει τη φωνή του μέσα από μια μαριονέτα κάστορα.

Από Τσιάκου Χρύσα

Leave a Comment