Μικρό χωριό Ευρυτανίας˸ Το χωριό που ξανά γεννήθηκε μετά από μια θεομηνία

Το Μικρό Χωριό είναι ορεινό χωριό του νομού Ευρυτανίας. Βρίσκεται χτισμένο μέσα σε πυκνό δάσος από έλατα σε υψόμετρο 900 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Χελιδώνα, απέναντι από το Μεγάλο Χωριό. Υπάγεται στον Δήμο Καρπενησίου και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, αυτή του 2011, ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 20 κατοίκους.

Το Μικρό Χωριό κυριολεκτικά ξανά ζωντάνεψε, μετά την κατολίσθηση της 13ης Ιανουαρίου του 1963, όταν μετά από 13 μερόνυχτα συνεχούς βροχόπτωσης, ένα μεγάλο κομμάτι από το βουνό «Κρι» αποκολλήθηκε και καταπλάκωσε τα περισσότερα σπίτια. 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι Μικροχωρίτες βέβαια δεν πτοήθηκαν ούτε το έβαλαν κάτω. Έβαλαν στόχο να ανοικοδομήσουν και πάλι το χωριό τους και το κατάφεραν. Τον Απρίλιο του 1963 ξεκίνησε έρανος για την ανοικοδόμηση του Νέου Μικρού Χωριού, τα θεμέλια του οποίου μπήκαν το Φεβρουάριο του 1964. Η ανοικοδόμηση του Νέου Μικρού Χωριού, τελείωσε το 1968.

Το Νέο Μικρό Χωριό χτίστηκε σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από το Παλαιό Μικρό Χωριό και το συναντάμε πριν το τελευταίο, ανάμεσα σε πυκνό ελατόδασος.

Και ιστορικά όμως το Μικρό Χωριό είναι άξιο αναφοράς, καθώς στις 18 Δεκεμβρίου 1942 πραγματοποιήθηκε μάχη μεταξύ των ανταρτών του Άρη Βελουχιώτη και 2000 Ιταλών. Οι κατακτητές ως αντίποινα, έκαψαν ζωντανούς και εκτέλεσαν 13 άτομα. 

Στην είσοδο του Παλαιού Μικρού Χωριού ο επισκέπτης θα συναντήσει το Μνημείο των 13 θυμάτων της κατολίσθησης, σε ένα μέρος με μεγάλα πλατάνια και δροσερό τρεχούμενο νερό.

Ένα άλλο αξιοθέατο είναι η Λίμνη της κατολίσθησης. Η Λίμνη του Μικρού Χωριού τροφοδοτείται από το μικρό ποταμάκι που περνάει έξω από το Παλιό Μικρό Χωριό. Η καλύτερη εποχή να την επισκεφτεί κανείς είναι από την άνοιξη, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Τα νερά του ποταμού που την τροφοδοτούν πέφτουν το καλοκαίρι σιγά σιγά και η μικρή λίμνη εξαφανίζεται. Σχηματίστηκε το 1963 από την κατολίσθηση που συνέβη στο χωριό. Χωματόδρομος από το Μνημείο των θυμάτων της κατολίσθησης οδηγεί στη Λίμνη, όπου οι όχθες της περιβάλλονται από ιτιές και πλατάνια, ενώ στα νερά της καθρεφτίζεται ο κόκκινος βράχος του βουνού.

Το μέρος είναι ιδανικό για τους φυσιολάτρες, αλλά και όσους αποζητούν την ηρεμία και τη χαλάρωση!

Leave a Comment