Αίγυπτος˸ Βρέθηκε το αρχαιότερο -μέχρι στιγμής- μοναστήρι στον κόσμο με ελληνικές τοιχογραφίες

Άλλη μια φορά η Αίγυπτος εντυπωσιάζει με τα ευρήματά της και τη σημασία τους στην παγκόσμια πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά.

Αυτή τη φορά μια αποστολή συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Νορβηγίας, έφερες στο φως το αρχαιότερο μοναστήρι της Αιγύπτου και ενδεχομένως ολόκληρου του κόσμου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν δοθεί καθώς οι ανασκαφές βρίσκονται σε εξέλιξη, το μνημείο κατασκευάστηκε σταδιακά μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα μ.Χ. στην περιοχή του Τελ Γκανούμπ Ασρ Ελ Αγκούζ, 370 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου.

Το αξιοσημείωτο και ενδιαφέρον για τη χώρα μας, είναι πως στο εσωτερικό του μνημείου βρέθηκαν ελληνικές τοιχογραφίες. Οι τοιχογραφίες αυτές βρέθηκαν στο χώρο εκκλησίας και αναφέρονται σε βιβλικά και πατερικά κείμενα, αλλά και τεμάχια πήλινων αγγείων με ελληνικές επιγραφές, που αναφέρονταν στους μοναχοί. Η εκκλησία εντοπίστηκε στο κέντρο του σημείου σε μια βραχώδη περιοχή, καθώς και παρακείμενοι λειτουργικοί χώροι. Επίσης, στον ίδιο χώρο ανακαλύφθηκαν δύο κελιά, μια τραπεζαρία και κουζίνα, καθώς και μια αίθουσα αλλά και τέσσερα ακόμη δωμάτια. Στις μετέπειτα κατασκευασμένες επεκτάσεις του χώρου κατασκευάστηκαν συνολικά 19 δωμάτια και μία εκκλησία που ήταν συνδεδεμένη με δύο πέτρινες αίθουσες.

Leave a Comment