Η κακοκαιρία Daniel “διέλυσε” τη Λιβύη – Χιλιάδες νεκροί και ακόμη περισσότεροι αγνοούμενοι

Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνουν οι φονικές πλημμύρες στη Λιβύη, στη Βόρεια Αφρική, που σφυροκοπήθηκε ανελέητα, από την κακοκαιρία Daniel.

Στη μαρτυρική πόλη Ντέρνα, που επλήγη περισσότερο, ολόκληρες συνοικίες εξαφανίστηκαν, με τον δήμαρχο να εκτιμά ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 20.000, το 20% δηλαδή, του πληθυσμού της πόλης. Περίπου 10.000, είναι οι αγνοούμενοι.

Με βάση τις εκτιμήσεις έπεσε πάνω από 260 φορές ο μηνιαίος μέσος όρος βροχής μέσα σε 24 ώρες, προκαλώντας το σπάσιμο δύο φραγμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν να εισβάλλουν στην Ντέρνα τουλάχιστον 1,5 – 2 εκατομμύρια τόνοι νερού, που κατά τόπους έφτανε, τα 3 μέτρα ύψος.

Διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν τα άψυχα σώματα που ξεβράζει συνεχώς η θάλασσα, ενώ οι εκκλήσεις των συνεργείων, είναι δραματικές. Χρειάζονται περισσότερες σακούλες για τις σωρούς και χώροι ταφής.

Την ώρα που οι αρχές δίνουν μάχη για να θάψουν τους νεκρούς, καθώς φοβούνται την εξάπλωση των ασθενειών κι ενώ οι πρώτες αποστολές βοήθειας από ξένες χώρες αρχίζουν να καταφθάνουν στη Λιβύη, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δηλώνει ότι οι χιλιάδες θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις της χώρας είχαν συντονιστεί και είχαν εκδώσει προειδοποιήσεις.

Ενδεικτική της πολιτικής κατάστασης στη Λιβύη, είναι ακόμη και η διαφωνία, για τον αριθμό των νεκρών. Οι δύο κυβερνήσεις παρουσιάζουν διαφορετικούς αριθμούς, με αποτέλεσμα ό,τι μεταδίδεται να είναι συγκεχυμένο κι όχι επίσημα επιβεβαιωμένο.

The Guardian

Leave a Comment