Homo non satisfiens

Νέες ανακαλύψεις έρχονται να συγκλονίσουν την ελληνική, αν όχι και την διεθνή κοινότητα, μετά τον εντοπισμό πολυάριθμων συγγενικών με τον homo sapiens ειδών, γνωστών και ως homo non satisfiens! Τα μέρη όπου εθεάθησαν πολλά τέτοια κρούσματα ποικίλλουν, και σίγουρα έχουν υποπέσει στην αντίληψη πολλών από εμάς. Αρκούν ένας περίπατος στις υδροκέφαλες πόλεις, μία βόλτα με τα ΜΜΜ, λίγα λεπτά εργασίας στον χώρο όπου σας αποφέρει λίγες απολαβές, μία λάθος κίνηση κατά τη διάρκεια της οδήγησης, και τα νέα αυτά είδη θα εμφανιστούν μπροστά σας, πιο έτοιμα από ποτέ να εξωτερικεύσουν όλον τους τον αρνητισμό και την κατήφεια, ό,τι έχει συσσωρευτεί από την βρεφική τους ηλικία, μέχρι σήμερα.

Η ανησυχητική αυτή διαταραχή και εμμονή πολλών ανθρώπων να παλινδρομούν σε προηγούμενα στάδια ψυχοκοινωνικών και νευρωτικών συμπεριφορών, όχι μόνο εξουθενώνει συναισθηματικά τους ίδιους, αντλώντας όλη την ενέργειά τους, αλλά δύναται να είναι μεταδοτική για τους υπολοίπους με ιλαρή διάθεση και αισιοδοξία. Η ανυπομονησία της παρήλικης γυναίκας να βρει θέση στο λεωφορείο, ο οδηγός που παραμονεύει να εντοπίσει ένα επικείμενο λάθος του μπροστινού για να εκτονωθεί, ο έφηβος που λογομαχεί με συνομηλίκους του για ασήμαντα θέματα σε ιταμό ύφος, ο αυταρχικός δάσκαλος που καπηλεύεται την θέση ισχύος του για να επιβληθεί στους μαθητές του, είναι λίγα από τα πρόσωπα που με τον χαρακτήρα τους προετοιμάζουν μακροπρόθεσμα τα αίτια της αποτυχίας τους, καταδικασμένα να υποφέρουν μέσα σε ένα κλίμα διαρκών συγκρούσεων, υποτιθέμενων απειλών, άγχους, φοβιών.

Η αυτοκαταστροφική αυτή τάση των περισσοτέρων ανθρώπων να ζουν στην κατήφεια, την μοιρολατρία και την αδράνεια, μπορεί να πηγάζει από χιλιάδες φόβους και φοβίες, όπως είναι ο ζόφος της μοναξιάς, οι κοινωνικές φοβίες, οι φόβοι της αλλαγής κ.α. Το ενδεχόμενο της συνήθειας αυτής της τοξικής κατάστασης τις περισσότερες φορές αποτελματώνει κάθε προσπάθεια αλλαγής προς το καλύτερο.

Κατά τον Φρόυντ, οι λέξεις ‘’αγχώδης’’ και ‘’νευρικός’’ δεν πρέπει διόλου να ταυτίζονται. Αυτό το εξηγεί τονίζοντας ότι υπάρχουν αγχώδεις άνθρωποι που δεν είναι καθόλου νευρικοί και το αντίστροφο. Συνεχίζοντας, αναφέρει πως η ίδια η πράξη της γέννησης αυτή καθαυτή αποτελεί την κατεξοχήν πηγή και το πρότυπο αγχώδους συναισθήματος. Αυτό που συνάγεται μέσα από τις διαπιστώσεις του Φρόυντ είναι ότι οι άνθρωποι εκ του φυσικού έχουν την ροπή προς την εκδήλωση αγχωτικών – νευρωτικών συμπεριφορών.

Το θέμα έγκειται στην γρήγορη αναγνώριση και αποδοχή τέτοιων συμπεριφορών ως άκρως καταστροφικών για την ψυχική υγεία και τις σχέσεις με τον κοινωνικό περίγυρο, αλλά και στην διάθεση για προσωπική αλλαγή ή απομάκρυνση ανθρώπων που επιλέγουν να διοχετεύσουν όλη τους την αρνητική ενέργεια πάνω μας. Τα οφέλη από μία τέτοια διαδικασία είναι τεράστια, αν αναλογιστεί κανείς πως η μεταστοιχείωση ενός κατηφούς ανθρώπου σε χαρούμενο και αισιόδοξο άτομο δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί. Αυτό που απομένει είναι να επέλθει η προσωπική αλλαγή, ώστε να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν το φαινόμενο. Ο μόνος ίσως φόβος που θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά στην όλη διαδικασία είναι το ενδεχόμενο να μην μετουσιωθούν και οι τελευταίοι ενεργητικοί άνθρωποι σε κενές υπάρξεις χωρίς νόημα .

Καταλήγοντας, παρατίθενται ορισμένες συμβουλές από τον κλινικό ψυχολογίας Marc Spund για πνευματική εγρήγορση και καταπολέμηση φοβιών:

-Γίνομαι κύριος του φόβου μου, μαθαίνω να χαλαρώνω.

Είναι σημαντικό μετά από μία μέρα διαρκούς έντασης να εξοικονομεί κανείς λίγες ώρες χαλάρωσης, η οποία θα αυξήσει την νοητική δεκτικότητα.

-Σωματική άσκηση

Είναι γεγονός πως όταν το σώμα είναι σε εγρήγορση σταματά να σκέφτεται. Αυτό μπορεί να αποβεί αποτελεσματικό, αφού θα στρέψει την προσοχή σας αλλού, και όχι στο εκάστοτε πρόβλημα.

-Αποδραματοποίηση

Πάντα ένα πρόβλημα γίνεται λιγότερο δύσλυτο, αν αφαιρεθεί το δραματικό περιτύλιγμα.

-Επαναπροσδιορισμός

Κρίνεται μείζονος σημασίας να κάνετε τον απολογισμό σας, να αποφασίσετε τι είδους ζωή θέλετε να ζήσετε και ποιους ανθρώπους θα θέλατε να περιέχει.

‘’Αυτός ο κόσμος είναι ο καλύτερος και ευτυχέστερος από όσους θα μπορούσαν να υπάρξουν!’’, και οι αισιόδοξοι το πίστεψαν. Είναι σημαντικό να μην εκθέτουμε τον εαυτό μας σε αρνητικά περιβάλλοντα και να μην κλονιζόμαστε από κακεντρεχείς ανθρώπους. Ας μην ξεχνάμε την φράση του σύγχρονου στοχαστή Ιάσονος Ευαγγέλου ‘’ το θέλω είναι πάντα αισιόδοξο’’!

Από Μιστιλόγλου Σπυριδούλα

Leave a Comment