Αϋπνία και ψυχολογικοί παράγοντες

Η αϋπνία, η απουσία δηλαδή του ύπνου, όσο απλή μπορεί να ακούγεται, άλλο τόσο σύνθετη, μπορεί να είναι.

Είναι γνωστό πως η αϋπνία συχνά συνοδεύεται από ασθένειες και σωματικά συμπτώματα, που οφείλονται είτε σε αρρώστια, είτε σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα, η θερμοκρασία.

Η εφίδρωση, η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος (πυρετός), ο πονοκέφαλος, η καταρροή, ο βήχας και πολλά ακόμη, μπορεί να συνωμοτήσουν στο να γίνει ο ύπνος μας δυσάρεστος, λίγος ή και ανύπαρκτος. Η εμμηνόπαυση επίσης στις γυναίκες μέσης ηλικίας και το στάδιο της κλιμακτηρίου που εμπεριέχει εξάψεις, μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο ακόμη και για μήνες ή χρόνια.

Πολύ σημαντικός όμως λόγος της αϋπνίας, είναι και η ψυχολογία. Οι άνθρωποι συνηθίζουμε να μεταφέρουμε τα άγχη, τις στεναχώριες και τα τοξικά σενάρια της ζωής μας, όταν πέφτουμε να κοιμηθούμε. Τότε τα φώτα σβήνουν, οι υποχρεώσεις και η υπερδιέγερση του σώματος σταματά κι ερχόμαστε αντιμέτωποι, με ποιον άλλον; Με τον εαυτό μας.

Μερικές φορές μάλιστα ελπίζουμε, πως η εκάστοτε σκέψη που μας κρατά ξάγρυπνους θα σταματήσει πολύ γρήγορα, όσο όμως το μυαλό σας δεν “αποκολλάται” από αυτήν, τόσο τα λεπτά και οι ώρες περνούν κι εμείς, συνεχίζουμε να στριφογυρίζουμε στο κρεβάτι, έχοντες μάλιστα “φορτώσει” τον εαυτό μας με περίσσιο στρες και στεναχώριες. Έτσι την επόμενη ημέρα όχι απλά δε σηκωνόμαστε ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι, αλλά κατάκοποι και με ένα βαρύ φορτίο, στην ψυχολογία μας.

Ο έρωτας επίσης, είτε στην ευχάριστη, είτε στη δυσάρεστη μορφή του, συνηθίζει να κρατάει τον άνθρωπο σε εγρήγορση, ακόμη και όταν ξαπλώνει να κοιμηθεί. Οι χτύποι της καρδιάς αυξάνονται και η φαντασία “τρέχει”… με χίλια! Για καλό ή για κακό, τα έντονα ερωτικά αισθήματα, δεν ευνοούν την επιθυμία ενός ήρεμου και χαλαρού ύπνου.

Οι ευθύνες και τα προβλήματα της καθημερινότητας, είναι λογικό να μας απασχολούν και καμία φορά, να μας ξενυχτούν. Όταν όμως αυτό επαναλαμβάνεται για μέρες ή αρκετό χρονικό διάστημα, τότε πρέπει  να μας απασχολήσει. Μην ξεχνούμε ότι οι σκέψεις και η ψυχολογία μας τη στιγμή πριν τον ύπνο, καθορίζουν την ποιότητά του, αλλά και τις εικόνες που θα δούμε, κατά τη διάρκειά του.

Άλλωστε, για το λόγο αυτό οι ειδικοί τονίζουν συνεχώς τη χαλάρωση στην οποία πρέπει να βρίσκεται ο οργανισμός του ανθρώπου πριν περάσει στη φάση του ύπνου, την απομάκρυνση του κινητού από τα χέρια μας, την ύπαρξη χαμηλού φωτισμού ή και την πλήρη ανυπαρξία του, ένα χαλαρωτικό ίσως ρόφημα αν αυτό μας βοηθάει και όμορφες σκέψεις! Από τη επόμενη ημέρα, ξεκινά και πάλι ο αγώνας της ζωής. Ας τον τρέξουμε όσο γίνεται, ξεκούραστοι.

Leave a Comment