Αρναία Χαλκιδικής: Τουρισμός και παράδοση σε ένα τοπίο

Η Αρναία αποτελεί κωμόπολη του νομού Χαλκιδικής και συγκεκριμένα, της Βόρειας πλευράς της. Βρίσκεται σε υψόμετρο, 600 μέτρων και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, στους πρόποδες του Χολομώντα. Απέχει από την πόλη της Θεσσαλονίκης, περίπου 70 χιλιόμετρα.

Τα παραδοσιακά σπίτια της Αρναίας χτίστηκαν στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα (αυτά είναι ερειπωμένα και σώζονται λίγα) και άλλα την περίοδο 1850-1945, ενώ είναι γνωστή για τα παραδοσιακά της κτίρια και το 1986 χαρακτηρίστηκε, ως ιστορικός τόπος. Σημαντικό στοιχείο της κωμόπολης, είναι το γεγονός πως σε πληθώρα κτισμάτων, βρίσκονται επιγραφές με φωτογραφία του παρελθόντος και επεξήγηση. Σε ποιον ανήκε, ως τι χρησίμευε, ποια ήταν η αρχιτεκτονική του και πότε αναπαλαιώθηκε. Μοιάζει δηλαδή, με ένα συνεχές μουσείο.

Σημαντικά κτίσματα της περιοχής αποτελούν, το παλαιό σχολείο που χτίστηκε το 1871 και βρίσκεται στην πλατεία «Χοροστάσι», αλλά και ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Στεφάνου, που χτίστηκε το 1812, με το καμπαναριό, που χρονολογείται από το 1889.

Στο κέντρο της Αρναίας δεσπόζει και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο. Στεγάζεται σε αρχοντικό του 18ου αιώνα και είναι διώροφο. Στο ισόγειο του μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει αντιπροσωπευτικά δείγματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αρναίας, παραδοσιακά μουσικά όργανα, είδη μελισσοκομίας και αγροτικά εργαλεία. Στον επάνω όροφο υπάρχουν τα εργαλεία παρασκευής και σερβιρίσματος καφέ και σε άλλους χώρους εργαλεία ύφανσης, μαγειρικά σκεύη, αλλά και άλλα είδη καθημερινής χρήσης.

Εικόνα από το Λαογραφικό Μουσείο

Σε ένα παραδοσιακό διώροφο κτίριο του 1870, που παλιότερα υπήρξε ιδιωτική κατοικία, βρίσκει κανείς το Μουσείο Υφαντικής της Αρναίας, απέναντι ακριβώς από το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής. Εκεί μπορεί κανείς να συναντήσει είδη της υφαντικής τέχνης, όπως τον αργαλειό, ρόκα, πλήθος υφαντών και άλλα εκθέματα. Στο ισόγειο μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει βήμα προς βήμα τη διαδικασία μετατροπής της πρώτης ύλης του μαλλιού σε νήμα, έτοιμο για τοποθέτηση στον αργαλειό και την ύφανση.

Εικόνα από το Μουσείο Υφαντικής

Η Αρναία γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη κατά το 19ο αιώνα. Στα έργα του Θουκυδίδη αναφέρεται στο σημείο εκείνο πολίχνη, δηλαδή μικρή πόλη, με την ονομασία Άρνη. Στη συνέχεια καταστράφηκε και τη θέση της πήραν διάφοροι οικισμοί, ενώ κατά την οθωμανική περίοδο, αναφέρεται ως καλλιεργήσιμη γη.

Φυσικά, οι δραστηριότητες στο σημείο ποικίλουν, μιας και πέρα από τα αξιοθέατα, το φαγητό, τη διαμονή και τη γραφικότητα της περιοχής, όποιος επισκεφθεί την Αρναία, βρίσκεται στη Χαλκιδική. Που σημαίνει πως μπορεί να απολαύσει επισκέψεις σε διάφορες περιοχές του νομού, αλλά και το συνδυασμό, βουνού και θάλασσας! Έχει επίσης το προνόμιο να είναι εξίσου θελκτική, χειμώνα – καλοκαίρι!

Leave a Comment