Άνω Πορόια Σερρών˸ Η φύση “παντρεύεται” με τη Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και εντυπωσιάζουν

Τα Άνω Πορόια είναι μεγάλος οικισμός του νομού Σερρών. Είναι κτισμένα στις υπώρειες του Όρους Κερκίνη, βορειοδυτικά της λίμνης Κερκίνης. Βρίσκονται περίου 55 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Σερρών, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται και τα Κάτω Πορόια.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας τα αποκαλούσαν “Μικρή Κωνσταντινούπολη”, γιατί στα Άνω Πορόια είχαν τα εξοχικά τους οι μπέηδες της περιοχής.

Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού με ελληνικές καταβολές ήταν απόγονοι Βλάχων. Για την ακρίβεια, η ιστορία αναφέρει ότι ομάδες οικογενειών κατατρεγμένων, από τα Ιωάννινα, το Αργυρόκαστρο, τα Τρίκαλα, τα χωριά του Ολύμπου, της Πίνδου και του Γράμμου, όπως για παράδειγμα το Μέτσοβο, η Σαμαρίνα και η Αβδέλλα, ήταν οι πρώτοι μετανάστες που αποτέλεσαν και τους πυρήνες του πληθυσμού του χωριού, κατά την περίοδο του 19ου αιώνα.

Η οικονομική ζωή του χωριού βασιζόταν κυρίως στην κτηνοτροφία και τη γεωργία, η οποία εστίαζε κυρίως στην καπνοκαλλιέργεια, αλλά και στην πλούσια αγορά, που την απάρτιζαν φούρνοι, μπακάλικα, τσαγκαράδικα, υφασματάδικα, ραφτάδικα, μαγειρεία, τυροκομεία, κρεοπωλεία, καφενεία και κέντρα διασκέδασης. Το 1935, το χωριό ηλεκτροφωτίστηκε  από αυτόνομη πετρελαιοκίνητη μονάδα.

Τα Άνω Πορόια βρίσκονται στους πρόποδες του Όρους Μπέλλες, αγναντεύοντας την κοιλάδα και τη λίμνη Κερκίνη. Ο οικισμός διατηρεί τα χαρακτηριστικά της Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής που έφεραν οι βλαχόφωνοι Έλληνες από την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία μαζί με τα ήθη και έθιμά τους, τα οποία συνδυάστηκαν άψογα αργότερα με αυτά των Μικρασιατών προσφύγων, όταν εγκαταστάθηκαν το 1922. Αξιοθέατα είναι τα καλντερίμια των “μαχαλάδων”, το αισθητικό δάσος με τα πλατάνια και τα αγιογραφημένα ξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου.

Η περιοχή ενδείκνυται για τουρισμό όλη την διάρκεια του χρόνου. Στο μέρος υπάρχουν επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, καφετέριες αλλά και ξενοδοχεία. Δραστηριότητες στις οποίες μπορεί κανείς να επιδοθεί είναι η πεζοπορία, η ιππασία, η ορειβασία και οι διαδρομές με 4Χ4. Υπάρχουν επίσης πανέμορφα μονοπάτια για περίπατο.

Leave a Comment