Aids: Από πού προήλθε το κόκκινο κορδελάκι;

Δεκέμβριος:

Ένας μήνας άμεσα συνυφασμένος, με τον ιό του Aids. Μια ασθένεια “ταμπού” μέχρι πριν κάποια χρόνια, χωρίς επαρκή ενημέρωση και γνώση.

Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του ’80, πλέον όμως μπορεί να ζήσει κανείς μια αξιοπρεπή ζωή, νοσώντας από τον HIV.

Η 1η Δεκεμβρίου έχει παραδοσιακά καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, αυτό όμως που δεν πρέπει να λησμονούμε είναι πως οι Παγκόσμιες Ημέρες υπάρχουν, για να μας θυμίζουν, πως κάθε μέρα, είναι μέρα επαγρύπνησης.

Οι οθόνες των κινητών και των τηλεοράσεων κάθε χρόνο, κατακλύζονται από το κόκκινο κορδελάκι, που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και σε ροζ απόχρωση, συμβολίζοντας τον καρκίνο του μαστού.

Γνωρίζουμε όμως πώς και γιατί ξεκίνησε να υπάρχει;

Η κορδέλα σαν συμβολισμός ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70, όταν μια Αμερικανίδα κρέμασε κίτρινα κορδελάκια έξω από το σπίτι της, έχουσα ως έμπνευση ένα τραγούδι, δηλώνοντας έτσι την αναμονή της να επιστρέψει ο σύζυγός της από τον πόλεμο και να λήξει η αιχμαλωσία του στο Ιράν.

Κάθε χρώμα κι ένας συμβολισμός

Τη δεκαετία του 1990, μια ομάδα ερευνητών από το Σαν Φρανσίσκο, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε σχέση με τον HIV, καθιέρωσε με αφορμή το κίτρινο κορδελάκι ένα κόκκινο, συμβολίζοντας έτσι τον έρωτα και το πάθος. Το βασικό τρόπο μετάδοσης, της νόσου.

Έτσι ακολούθησε και το ροζ κορδελάκι για τον καρκίνο του μαστού καθώς απευθύνεται σε γυναίκες, ενώ το μαύρο κορδελάκι που είναι επίσης σύνηθες, συμβολίζει το πένθος.

Leave a Comment