Βραζιλία: Φονικές πλημμύρες με νεκρούς και αγνοούμενους

Σφοδρές πλημμύρες πλήττουν τη Βραζιλία τα τελευταία 24ωρα, με τραγικό υπολογισμό δεκάδες νεκρούς, αγνοούμενους και εκτοπισμένους.

Πιο συγκεκριμένα, οι νεκροί στην πολιτεία της Βραζιλίας, Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, έφτασαν μέχρι στιγμής τους 66, ενώ πάνω 100 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι και περίπου 80.000 έχουν εκτοπιστεί.

Οι καταστροφές είναι τεράστιες. Σε κάποια σπίτια φαίνονται μόνο οι στέγες, κάτοικοι έχασαν τα πάντα και το κέντρο του Πόρτο Αλέγκρε, της πρωτεύουσας της πολιτείας όπου ζουν 1,4 εκατ. άνθρωποι, είναι εντελώς πλημμυρισμένο.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η στάθμη των νερών του ποταμού Γκουαΐμπα που διαρρέει το Πόρτο Αλέγκρε, έφτασε το επίπεδο ρεκόρ των 5,09 μέτρων, πολύ πιο πάνω δηλαδή, από το ιστορικό υψηλό των 4,76 μέτρων, που είχε καταγραφεί στις πλημμύρες, του 1941. Τα νερά εξακολουθούν να εξαπλώνονται τόσο την πρωτεύουσα, όσο και άλλες πόλεις.

Επιπρόσθετα, σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά έχει διακοπεί η υδροδότηση, ενώ το εύρος των υλικών ζημιών προς το παρόν δεν έχει εκτιμηθεί, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Πόρτο Αλέγκρε ανέστειλε όλες τις πτήσεις, για αόριστο χρονικό διάστημα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκλήθηκαν, από ένα συνδυασμό θερμότερων από τον μέσο όρο θερμοκρασιών, υψηλής υγρασίας και ισχυρών ανέμων.

Leave a Comment