4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου, η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου με στόχο, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας τόσο για την πρωτογενή, όσο και τη δευτερογενή πρόληψη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού, 1 στα 5 άτομα αναπτύσσουν καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ περισσότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι επιβιώνουν, 5 χρόνια μετά την αρχική διάγνωση της ασθένειας.

Τουλάχιστον το ένα τρίτο των κοινών ειδών καρκίνου μπορεί να προληφθεί, εφόσον αποφευχθεί η έκθεση σε παράγοντες που συνδέονται αιτιολογικά με κάποιες από τις μορφές αυτές, όπως το κάπνισμα και η κακή διατροφή, ενώ καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία συμβάλλει, η πραγματοποίηση τακτικών εξετάσεων.

Το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι, ότι μπορεί ο καρκίνος να μετατράπηκε σε μία χρόνια και διαχειρίσιμη νόσο, ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που πρέπει να γίνουν ατομικά και συλλογικά, κυρίως, μετά τη δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι μέχρι το 2050, οι διαγνώσεις για τον καρκίνο θα αυξηθούν πάνω από το 75%, δηλαδή, 35 εκατομμύρια νέα περιστατικά.

Leave a Comment